Friday 18 March 2016

masakan kampung...ringkas tapi ummmph (part two)


bismillah



Kat kampung me ada sorang kita panggil Tok Memberang...Kalu nak ikan darat/fresh water pegi je jumpa dia, bagi la token RM2 ke...Dia pun pegi la masuk bendang...Tak sampai setengah jam banyak la ikan yang dia bawa balik...Memberang kan pandai tangkap ikan...Mungkin dia ada cara, petua atau ilmu di bidang tangkap ikan tu...Me respect people like him...hats off...Orang ada PhD pun tak dapat nak jadi macam dia...tu baru real pro...



Kat pasar SA...hmmm...jangan cakap la...Segala bendanya mahal ...ya la penjual ikan sayur leh drive BMW dan Alphard...Kat Pasir Mas penjual ikan sayur naik beca je...Duit simpanan tu ada la kot...Anak2 biasa la masuk universiti...Setiap rumah...hampir lah at least sorang mesti ada yang masuk universiti...Tu kalu di kampung me la...Dia orang tekankan kepada pelajaran...Tak nak jadi macam dia orang kais pagi makan malam...huhuuu...



Tapi senario tu terbalik lak dengan orang2 di bandar...Sijil/skrol universiti tak semestinya menjanjikan pendapatan lumayan...Tu ramai yang berniaga...Terpaksa pun ye kerana susah nak dapat kerja...Ya macam me cakap ada kena ngena dengan standard and cost of living....Berniaga burger dan mee rebus pun leh hidup mewah kalu kena caranya kat bandar ni...Kat kampung niaga burger memang la takde harapan nak jadi jutawan. Demand tak de..



Tapi tu la kat bandar ni susah nak dapatkan ulaman kampung cam ni...Orang sekarang pun dah tak kenal lagi ulaman...Kalu tanya Kfc dengan mcD semua budak2 sekarang tahu...Dah ramai pun anak2 muda sekarang yang obese..Kencing manis pun ada ramai gak...Memang ramai yang over weight...BMI/Body Mass Index pun dah haru biru lintang pukang...Makan tak jaga, ikut selera je...

obesity is nothing to do with genetic, it's a lifestyle disease




Di antara sayuran kampung yang senang dapat.. memang tanam kat compound umah je pun...hmmm...macam petola..terung, kacang panjang, bayam, kacang botol tu memang sentiasa ada. Kalu herbal lak macam serai, kesum, lengkuas, halia, kunyit, bunga kantan tu memang la siap di tanam..Semua tu bole buat sayur atau di celur lagi bagus...Takde minyak dan sangat la bagus untuk kesihatan...


Dah ada kajian di buat oleh universiti luar negara yang budu ni ada khasiatnya...anchovy/bilis ni tinggi protin nya...fish paste...hmmm..Sekarang ada lak yang di buat macam kiub..Senang nak bawa la kot...Taruk air panas jadi la liquid...Kena kreatif gak la kalu nak tembus pasaran antarabangsa..Tak gitu?...Ceeeewah...Mat Salleh makan budu...stylo giler tu....bila kena tempoyak terus tumbang hu hu hu...



Kalu rasa tingin nak makan ayam...hmm..Pun tak yah beli...kerana ayam kampung memang senang di bela...Lepas gitu je tau la dia natang/kalu orang kita panggil dia orang..hmmm...kikikik gi cari makanan sendiri...Kadang2 nasi dingin, beras, padi, hampas kelapa pun dia natang tu bedal...Segalanya senang dan within reach la katakan....Murah, senang dapat dan menyihatkan...Tu pasal bila buka resto makanan kampung sampai fullhouse, no seating places available...Kuat gak penangan makanan kampung ni..





Bagi peminat tegar budu...ada caranya nak makan budu ni biar sedap dan ummmph...Cam ner tu?..Meh me ajarkan...

Ada macam2 brand sekarang ni tapi yang paling meletup cap ketereh la...gajus nama lain untuk ketereh...Me pun suka gak guna yang cap ketereh tu...Kalu nak sedap...dalam budu tu taruk limau nipis....ikan bakar..bawang merah hiris...cili api kira a must la...Yang lagi brutal di taruk nya tempoyak....ada lak mangga muda...Makan dengan ikan haruan bakar atau goreng kunyit...me panggil ikan goreng bodo2...Dah berair pipi ni...fuyooooo terbaaaik.







Give it a try...who knows you might like it....



Orang makan budu terror matematik, macam gak orang makan tempe...Mungkin pasal protin kot...Me saja je cakap gitu biar laku budu tu...hahaha...but seriously...those who come from fishing villages...they are gifted or what, I don't know, is it due to nutritious practice?...They are good in mathematics...Dia orang anak nelayan memang makan budu dan hasil laut...ikan, sotong, ketam  bagai......Mungkin kebetulan...tapi tak mungkin kebetulan kalau dalam 10 tu 8 yang pintar dalam matematik.


Memang me tabik dengan anak2 nelayan...Buat math sambil baring2 je atas wakaf...Kita ni berpeluh lom tentu dapat jawapan...Tapi dia orang kalah dengan me bila time melukis...me pulun abih..tak kasi chance nye...Dia orang tu jenis left barain ...me lak right brain...ok la tu...hmm...Masing2 dengan kelebihan yang tersendiri. Besyukur apa ada nya.



Macam jeruk maman ni rasa me la memang ramai yang tak kenal apa itu maman...Usah nak makan tengok pun lom penah..abih camner...Rasa me la sayuran atau tumbuhan ni mesti ada medicinal value...Memang me punya favourite ni tapi bukan ada pun jual kat resto...Bulan puasa ada la nampak muncul ...pah tu takde balik..




Kalu makan kat kampung ni la biasanya juadah yang kita hadap...Takde nya yang mahal2 tapi yang me rasa la sungguh tinggi nutritional value nya...Masak tanpa minyak, santan atau bahan2 yang dapat menaikkan kolesterol...Setakat celur dan ulaman tu jer...

Buahan pun sentiasa ada...available..Main ambik je kat tepi dapur...Indah tul tinggal di kampung...Tapi tu la..orang kampung nak jadi orang bandar dan orang bandar tingin lak nak ada kehidupan macam kat kampung tu...Ya la...manusia tak penah puas dengan apa yang dia ada...Tapi kita ada pilihan ...ambik la yang mana rasa sesuai dengan hidup kita...Takde pun yang paksa kita.



Kalu nak citer lagi pasal makanan kampung ni rasanya tak kan abih...Memang banyak sangat...Lom lagi masuk bab kuih2 kampung/tradisional...1001 malam la agak nya...Ni pun dah panjang lebar...nanti muak la baca kan...Baik kita berenti kat sini la yer.


sampai ketemu lagi 
sekian terima kasih adanya
wassalam.

Wednesday 16 March 2016

masakan kampung....ringkas tapi ummmphh (part one)


bismillah


Makan ni tak kira apa la kan...janji kita berselera...

Kadang2 nasi dengan telur mata dan kicap pun kan main lagi laju...Me pun tak kira gak janji ada mari itu ummmmph nak makan...Tapi bagi me la...me can always have the appetite whenever there is ulaman.. dari kecik lagi cam tu...

Ri ni pun ada hal tadi sikit nak cepat2...so masak la apa yang patut untuk di telan...Ok gak la kena dengan nasi panas sambil cicah ulam dengan budu...Ikan goreng je pun...Sambal cili ni kalu tak de kuah pun sokay...Macam pelincir...macam kicap la bagi setengah orang.



Nampak je macam sambal cili bodo...Tapi sekali cuba takut len kali dok bertenggek tepi tangga tunggu bila la nak masak ini sambal. Masa me mula2 di perkenalkan dengan sambal ni memang me pun pandang sebelah mata je...Apa sangat la nak kecoh...setakat sambal cili...hmmm...me salah la pulok...

Bila me makan peeeergh...kan main lagi sedap...Sejak dari ari tu me memang bernekad nak belajar masakan minang...hmmm...Sekarang me dah faham dan mahir la dalam sesetengah juadah minang ni...jangan wat pasal ye...hihihii.

Me dah penah bagi resepi pasal sambal cili ni...Tak pe la me bagi lagi sekali..Banyak kali pun sokay takde polis nak tangkap pun huhuhuu...

Senang sangat nak prepare sambal cili ni..

:ikan di goreng segaring2 nya...make it very crispy..baru ummmph

:bawang merah hiris nipis2

:Tumiskan bawang hingga garing dan masukkan cili yang di blend tadi.



:Goreng sampai pecah minyak dan masukkan garam...
dan tuangkan ke atas ikan goreng tu....Dah siap...senangkan.

Paling simple tapi rasanya menyengat...kerana ada pedas, masin dan ada manis rasa oleh bawang tu...Takyah gula pun...Orang minang masak sambal ni dengan kentang pun sedap...Dengan ikan yang di goreng garing..fuhhh..dengan tulang2 rembat.



Kucing nengok jer la kalu masak ikan sambal cili ni..Memang kucing frust...Takde bahagian untuk dia..Kalu di bagi pedas lak...Nak kena siapkan kole dengan air untuk dia ..Kucing geleng kepala kalau tengok masak ikan sambal cili...kalu ikan tawar memang la meow manjang huhuuu..


Ni antara my favourite ulaman la...pucuk gajus/ketereh, celur pucuk ubi, kacang botol, jantung pisang celur dan yang susah nak jumpa ni ada pucuk jenerih...dia punya lemak semacam la...sedulang pun me leh abihkan...

Selain dari ulaman yang boleh di petik begitu je, ada gak la lain2 sayuran atau tumbuhan yang senang bole dapat...Takyah beli pun...contoh macam cendawan kukur/kulat sisir yang tumbuh atas batang pokok getah...Bukan main lagi sedap untuk di makan. Kat bandar memang tak jumpa benda2 cam ni...Tu la me salu cakap miskin bandar dengan miskin kampung jauh bezanya...Miskin kampung tak la sampai kebulur.



Masa me balik kampung tempuh ari...me gi la kat pasar Pasir Mas....Macam2 ada jual...murah2 je...Ya la kat kampung dan bandar kecik...Kalu jual mahal sapa nak beli lagi pun standard of living di kampung jauh nar beza dengan di bandar2 besar..

Selain dari sayuran dan ulaman orang kampung makan ikan air tawar yang wild bukan ternak punya...Biasanya tangkap dalam sawah padi la...Kalu dapat banyak dijadikan ikan masin/kering...bole simpan lama...Memang sedap nar untuk hidangan...Macam ikan sepat...perrrgh tak yah lauk lain la weiii..



Tengok pic kat bawah ni, masak asam pedas jernih/clear soup...Me masak masa anak me menjalani pembedahan dulu...Orang kampung makan makanan untuk kesihatan...Senang pun nak dapat tak yah beli...Kalu rajin masuk bendang gi tangkap dapat la...hmmm...Cer peratikan...orang dulu2...mana ada obesity...Sekarang je dengan fast and junk food segalanya tu buat ramai yang obese...



Yang me masak ni ikan haruan. Memang ramai yang tahu ikan haruan ni sangat bagus untuk membantu mempercepatkan sembuh luka masa pembedahan. Kalu kat pasar di SA harganya dah RM38/kilo tapi kalu kat kampung leh dapat free je...Kalu rajin masuk bendang dapat lah ikan ni...





Budak2 kat kampung ni la keje dia orang...Bila waktu lapang turun ke sawah padi tangkap ikan...Dia orang takde la sangat nak main computer games ke apa...Maklum lah orang kampung...Mak bapak mana mampu nak beli gadget games tu semua. Yang bagus nya bila takde main games tu bagai, persahabatan dengan kawan2 bole jadi akrab...

Masa tangkap ikan tu mereka tolong menolong antara satu sama lain..Takde nya nak dengki ke apa...Macam2 la cara nangkap ikan ikan tu...Ada yang guna jerkap/yang buat daripada buluh...Guna taut, tuai, atau tangkap pakai tangan kat dalam lopak...Ikan sawah ni macam puyu, haruan, keli, sepat memang jenis hardy...bole hidup dalam lumpur berminggu lamanya. 

Kadang2 kalu nasib tak baik jumpa gak ular...Tu la bila turun ke sawah tu ramai2 takde nak takut pun....enjoy ada la...Syok gak ingat masa kat kampung dulu. Me pun salu gak la wat keje tu...Balik kena siang ikan tu lak...huhuu


Kat dalam sawah tu bukan je ikan yang bole jumpa....Macam2 ada...belut takyah citer la, memang banyak pun...Ada satu jenis siput, bukan macam siput sedut kat pantai barat yang biasa kita makan tu...Ni siput lain sikit bentuknya...bulat2 bukan lonjong macam siput biasa...Masak lemak...fuyooo terbaik wok...Sampai sekarang pun masih ada orang jual siput ni...



Belalang kunyit pun ada gak...Bole makan tu pun..Goreng rangup perrgh terbaik...tapi kalu tak biasa mau muntah...Belalang tak haram pun di makan...Ada yang gulai lemak belalang tu selain goreng. Biasanya belalang ni banyak masa padi sedang berbunga atau masa padi masak pun ada gak...





Kalu nak nangkap belalang ni pada waktu malam la...Senang tangkap masa dia dok rest dan tidur kat batang padi tu...Kuar ramai2...waaah cam pesta la...Ehhh...belalang tidur ke tak eak? Tak kisah la janji kita senang tangkap...huhuuu.




sekian saja 
kita jumpa kat part two lak eak...lom abih agi citer ni
teruskan follow yer..
terima kasih 
wassalam

Saturday 12 March 2016

nasi ayam versi SM


bismillah


"lama tul tak makan nasi ayam kan?"



Me terdengar suara kat lam bilik sebelah master bedroom ni...Hmmm me faham benar la yang dia orang dah kempunan nak makan nasi ayam yang me masak. Memang pun dah lama gak la me tak masak nasi ayam. Masak nasi ayam ni banyak keje sikit banding dengan lain2 dish..Macam2 nak kena buat. 


Lebih kurang kul 8am me pun gi la kat pasar sek 6...Memang pagi2 gini tak la sibuk sangat..Kalu pah kul 9am memang jem gak la kadang2 nak parking pun susah..Tika me sampai ada gerai yang tengah susun barang2 jualan pun...tapi gerai jual ayam dah buka...

Kalu masak nasi ayam me tak pilih sekor tapi ambik parts je la...Biasanya bahagian paha la...banyak isi... dan juga ambik kaki ayam untuk sup...Untuk lima paha dan kaki ayam harganya RM19... kaki ayam kira free...Bagus gak tu..

Kalu gi saja2 nak minta kaki ayam nak free segan gak la...Nampak stylo tapi gi minta kaki ayam free... apa hal bro...huhuu..Ari2 gi dok minta kaki ayam...sampai seminggu masuk lam surat khabar atau kena viral...famous giler pah tu....huhuhuu.


Lain2 bahan dah ada kat umah, cuma cili merah je yang takde. So me beli la cili merah dan teringat juga salad juga kesum...Mesti heran kan beli kesum nak wat pe la agaknya tu...Bukan nak masak asam pedas pun..Tengok la nanti yer..


Ari ni untak masak nasi ayam ni me kan citer dan demo dengan pic sekali.. Senang nak ikut...Kalu citer jer tunjuk pic yang dah siap tak fair la takut tak jadi me lak kena serang...Mau tak naya...tak leh kuar umah la gayanya....huhuu..


Mula2 kita tengok apa bahan2 nya...hmmm

Mesti la ada ayam...tul tak...kaki ayam jangan lupa lak

Bagi lain2 bahan tu cer tengok kat bawah ni...

:Bawang putih...bawang merah..halia..kicap..
(ni bahan2 untuk marinate)

:Sup bunjut...asam keping atau limau nipis..tomato...bawang putih dan merah...banyakkan bawang putih kalu masak sup..
(ni la bahan2 untuk masak sup)


:Cili merah...gula ..garam..air asam jawa..kesum...
(untuk sos la)



Langkah pertama...Tak langkah tak masak la jawabnya ...Dok berdiri kat situ...cam ner...Kena start melangkah la..hahahaa..


Preparation untuk rebusan ayam..

:Masukkan semua bahan2 untuk sup..
Rebus biar gelegak..dan masukkan ayam...
(tak tumis...nak avoid minyak dalam sup).
Biarkan hingga la kulit ayam tu dah menegang ...
Lebih kurang 5minit gitu la...
Angkat dan toskan...


:Sementara kat dalam sup tu masukkan kaki ayam...Biarkan rebusan hingga masak..Jangan lupa perasa nanti tak rasa apa..garam bukit elok gak la guna. Make sure kuah sup tu banyak kerana ada lagi akan di gunakan untuk lain2 dish. Adjust balik perasa dll agar tidak hilang rasanya bila di tambah air rebusan tu...

Setakat ni agaknya leh paham kan...simple jer ni...


:Blend kan bawang putih...banyak guna bawang putih wei...Tengok pic tu camne seperti yang telah di proses dengan blender tadi...

:Juga blend kan halia...asing2...Jangan blend sekali gus dua2 bahan tu.. Asingkan kerana untuk buat sukatan nanti..

Kalu nak campur sekali kalu dah expert sokay la..Kalu masih rangkak peringkat novice lagi takyah nak lagak sangat..belajar dari bawah la..huhuu..me dulu pun kena torture gak..

Maaf ye me gurau2 jer tu...




:Dah siap blend...masukkan dalam satu bekas...Bawang putih ikut sukatan mesti lebih separuh daripada halia...Halia ni kalu banyak jadi pahit gak..Me guna halia muda..Bawang putih banyak pun ok...bagus untuk kesihatan jantung pun...

:Masukkan dalam bekas ikut sukatan tadi dan masukkan kicap masin manis...Ikut la brand apa pun janji halal ...Jangan banyak sangat kicap tu...Agak2 la untuk marinate ayam...Campurkan dengan kuah sup...biar cair sikit..Kalu nak masin tambah la garam...suka ati la ...

Kalu tingin sangat nak darah tinggi lebihkan la garam tu...huhuhuu...jangan wat pasal wei...


:Ambik kan ayam yang telah di tos tadi...Masukkan dalam bahan2 marinate tu..biarkan 20min gitu la lebih kurang..Pastikan perapan ayam tu dah sebati. Ayam tu tadi dah di rebus...jadi perapan tu memang bole masuk dalam tisu2 ayam tu with ease...biar sekata.


:Sementara tu bole la prepare untuk sos..Cili merah tu buang biji eak..Ni leceh gak la tapi me dah expert bahagian buang biji ni...orait punya..

:Dah siap buang biji...blend kan dengan bahan2 sos seperti dah citer kat atas tu la..Tak yah repeat la...Lupa nak cakap dalam sos tu taruk gak kuah sup dan sedikit virgin olive oil..Kalu nak masakkan kan sos tu pun bole...me prefer yang raw, fresh gitu...

Tengok jer balik ok..Kalu dok repeat bila nak siap masak ni..hihi




Nampak tak daun kesum tu untuk apa?...Ni ciptaan baru ...dah modified pun...Sedap dan wangi sos tu wa cakap lu...

Bagi me la dalam masakan ni kita kena banyak gak la buat observation dan mencuba untuk mengolah kembali dengan membuat penambahbaikan kepada resepi yang sediada. Tak de sapa nak marah pun kita nak wat camner janji takde yang mabuk atau mereng selepas makan ok la...Kalu pah makan tu datang balik dengan mangkuk tingkat ....hmmm...tu tanda kejayaan la...hahaha.


:Ayam tadi yang di marinate tu kuarkan...Untuk di keringkan...Nape nak keringkan?...Bagus la tanya tu...Jawabnya nak suh kulit tu nanti bila goreng jadi crispy...kat dalam juicy...

Payah gak nak dapat kesempurnaan tu...bape kali cuba dapat la...keep trying.


:Nak masak nasi pula me ambik yang paling simple la...Tumiskan bawang putih dengan halia...Guna marjerin bukan minyak masak...Setelah naik bau masukkan beras...Goreng dulu beras tu dengan bahan tumis baru masukkan kuah sup...

:Bukan air paip...Ingat... kuah sup...baru la ummph ...Buh garam sikit...Ada setengah taruk bunga lawang, kayu manis etc...Tadi me cakap go for a simple kill...

Nasi dah settle...Tinggal nak goreng ayam je la..

Ayam kena deep fry baru la masak dengan sempurna...Kalu tak pandai goreng nanti kulit tu melekat kat kuali...

:Pastikan minyak tul2 panas dan goreng dengan api sederhana...lebih kurang 15 hingga 20 minit gitu la...Kalu kuali atau piuk yang ada timer lagi terbaik la.

Cer tengok texture kulit dan isi ayam tu...kemerahan  gitu..Cantik nampak..Tercapai la rasanya standard yang me nak kan tu...me puas hati..Kita potong dengan chopper...Tengok kat dalam masak tak?...Tadi me cakap goreng lama sikit dengan api perlahan..biar masak tak hangus tapi masak sama rata luar dan dalam...

Jeng jeng jeng tengok pun dah tahu...terbaik..crispy outside juicy inside.



Kalu nasi ayam ni nak dihidangkan kena la ada salad...tomato dan timun baru la lengkap...Tengok, ada kicap yang guna untuk marinate tadi tu di campur kuah sup...kasi cam thinning la...macam dipping sauce...sos cili ..nasi ...hmm..marvellous kan...



Senang jer nak masak ni...janji ikhlas...Ingat masak dengan kasih sayang ok...Sayang diri sendiri dan sayangkan orang terdekat di hati...Cooking is an art too...my cooking ada nama...hmmm.. edible art series....

Selamat mencuba...

Ni antara signature me gak la...Kalu balik kampung...salu la me di jemput khas untuk masak nasi ayam..bukan me pandai tapi suka bagi orang makan...Kat kampung me ni takde jual nasi ayam...in fact some of them, elder generation never knew and never have a taste/bite on nasi ayam...Masa first time me masak/kasi makan...woww...sonok tengok pakcik makcik adik kakak abang2 makan...me gumbira sekali la..huhuuu

Sebagai penutup...


Ceria2 selalu..Jangan gundah gulana ...Kita buat orang lain bahagia dengan sendirinya kita turut gembira...Tiada yang lebih indah selain dari membuat orang yang kita sayangi dalam keadaan sentiasa bahagia...

bahagia mu bahagia ku jua.


sekian terima kasih
wassalam 
cheers mate.








Wednesday 9 March 2016

nasi goreng kurma


bismillah


Ari ni tak tau nak makan apa?....Pegi dapur...hmmm....nasi masih ada...elok lagi...Dok congak lam kepala...kalu masak banyak pun sapa yang nak makan...me sorang je pun...Anak2 ikut Mem...dah 4 ari diorang takde kat umah...


Ke hulu ke hilir tak tau nak buat apa...Terpandang buah kurma atas meja yang Mem bawa balik dari umrah minggu lepas...Tak kan nak hentam kurma jer...Mana leh jadi...Sarapan lom agi..dah jam 12 lebih....hmmm...Ni tak bole jadi...Me kena masak gak ni...kira brunch la kalu lagu ni...



Taraaaa I got an idea...why not...I'll try something different today?

Check bekalan lam peti ais....waaah...banyak lagi bahan2 mentah yang ada...hmmm.. Ok la kalu cam tu...the simplest...fastest and delicious is of course fried rice..but today not a normal fried rice....something special...Sabar yer...nanti me demo kan nasi goreng kali ini yang di katakan special tu...

Kita tengok apa dia bahan2 yang akan me gunakan nanti.

:bawang besar
:bawang putih
:kayu manis dan bunga lawang
:telur
:ikan bilis



Ni yang bahan2 atas tu semua untuk di tumis.

Yang lain2 untuk kerabu...kira mentah gak la...fresh



:nasi putih
:buah kurma
:kobis/celery
:cili hijau
:daun kari
:daun bawang/sup
:timun
:kacang panjang/tauge
:serai
:tomato
:limau/lemon
:epal hijau


Yang lain2 tu biasa la perasa...garam..lada hitam

Nak masak ni paling la senang sangat...Semua main hiris2 je...Takyah nak di lesung tumbuk pun..

Me sengaja tak nak taruk daun limau purut...kesum..bunga kantan dll...kerana kalau banyak sangat yang beraroma nanti hilang bau aroma yang kita inginkan...Lagi pun ni resepi adalah fusion Arab dan Melayu...Kalau daun limau purut tu bagai dah ala2 Siam lak...Saja nak create balance taste and nice aroma...

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya...Masukkan ikan bilis, daun kari dan perahan limau...Memang kalu sapa2 ada sebelah me dapat bau wanginya bahan2 yang di tumis...dah ok semua masukkan telur...kacau2 hingga masak..

Kemudian masukkan nasi...garam secukup rasa serta black pepper..slowly masukkan tomato yang di potong dadu dan kobis..

Kecilkan api...kacau2...dan akhir sekali masukkan kesemua bahan2 ulaman seperti cili hijau yang di hiris nipis, kurma yang telah di siat, epal hijaukacang panjang, serai, timun, taugeh, daun bawang/sup...gaulkan dan terus angkat...

you can feel the crunchiness ...well lots of activity in the mouth...fuyoooo...terbaik..


Seperti yang umum ketahui...garlick tu sangat bagus untuk kesihatan jantung...Juga lain2 fresh veges termasuk lah kacang panjang...tomato...timun juga epal hijau...tauge tu pun sangat bagus..banyak protin gak..jenis kekacang kan....buah kurma lak ..highly nutririous...makanan sunnah daripada Nabi kita...hmm..

Jadi resepi yang me rekacipta ni  bukan saja untuk makan sonok2 tapi macam diet kesihatan gak la...Masak2 makan2 sambil menyihatkan tubuh badan...Jangan main hentam ikut selera je..

Mencegah lebih baik dari mengubati...tak gitu..


Perasan tak me tak gunakan chilly paste, tomato sauce, ketchup so on....me just apply on something very basic...but mind you...it's really mouth watering...Bukan nak puji...Memang sedap pun ...less is more gitu...bukan more or less lagi daaa...huhuuu...Ada bau wangi daun kari..rasa aroma serai..masam2 tomato, epal hijau dan perahan limau..pedas black pepper...serta manis2 buah kurma. Ulaman yang lain2 tu buat everything is so crunchy..chewable untuk latih geraham dan gigi ....Zumba mulut la ni...

It's a balance taste...that's what cooking is all about...simple...looks appetizing and balance taste...if you don't trust me... have a try on this dish..




Sekian lah saja buat kali ni...Semoga resepi simple ni bermanafaat untuk kita semua...

Makan sambil mengamalkan hidup sihat...jom makan2.... 


semoga ketemu lagi
wassalam
cheers all.