Monday, 25 November 2019

gulai ikan AYA

Bismillah

Ikan Aya aka ikan Tongkol ni sebenarnya dalam kalangan anak beranak tuna la juga....

Orang Jepun sanggup bayar ribuan ringgit untuk sekor tuna terutama yang ada kelas tersendiri seperti blue fin ...yellow fin ...dan orang2 kita pun bukan main lagi dok cekik tuna rolls ... yang salai...yang mentah dsbnya...

Cer suh makan ikan aya ...hmmm...tak maunya...takde kelas..banyak la kelas korang yang dok cekik tuna dan dok cebik/jebeh ko ikan aya tu...kena dibodoh2kan ada la..😅😅😅

Hmmmm ye lah...susah nak cakap...lain padang lain belalang...lain orang lain ragam

Di kalangan orang melayu dan juga rakyat Malaysia secara amnya memang kurang menggemari ikan aya ni...Kalau kat pasar...harga ikan aya ni antara yang termurah...sekitar RM16 ke 18 sekilo... ikan kembung dll dah jauh meninggalkan harga ikan aya ni...

Tetapi...jeng jeng jeng

Di setengah tempat/negeri2 macam di sebelah pantai timur Senenanjung ...negeri2 Kelantan...Terengganu ...Pahang ... gulai ikan aya merupakan juadah istimewa dan menjadi kesukaan ramai...Mengapa sebabnya sampai sekarang sy tiada jawapannya...

Mengapa......kerana...🤓🥴😋

Bila sy ajak kawan2 yang bukan dari pantai timur makan gulai ikan aya ...he he he di cekiknya ikan aya tu sampai terpekik terlolong ikan aya tu...isi abih tinggal tulang je la...

Adakah kerana cara masakan atau kena ngena dengan budaya dan adat resam...entah lah..

Kisah di Terengganu minggu lepas...

Sampai di lapangan terbang Kuala Terengganu  8.30am .... flight from Subang to KT about 7.30am ... Since nobody is fetching us ...kami gi la cari rent a car service .... dapat lah  la sebuah kereta persona buatan Malaysia hu hu hu ...RM100 lebih...hmmm...kira ok la tu ... terus sign ... nak guna separuh hari je...petang kul 5.30pm flight back to KL..

SM: Dik ... kat sini mana nak pekena makan pagi yang meleleh liur?

SCR/staff car rental : Oooo... tengok la abang nak makan apa...kat Ganu ni macam2 yang leh wat leleh liur...

SM: Kamu rekomen  la makan apa yang sedap? Kami lom bekfes lagi nih...

SCR: Ooooooooooo...kalu gitu boleh try nasi dagang ...nasi minyak ...sate pun ada gok... semua tu leh leleh gok la...

SM: Panjangnya ooooooo kamu...hmmm...kalu gitu...apa yg sinonim dengan Ganu ....mesti lah nasi dagang kan?

SCR: Ya betulllllll...dapat 5 HA....kikikikikk...

SM: Kamu ni...orang cakap betul2 dia main2 lak...kat mana nasi dagang terbaik tu... kami nak gi serbu...

SCR: Gurauan pagi bang...bukan salu leh gurau dengan abang macho ... hehehe...kalau nasi dagang kena gi Atas Tol la...tanya jer En Waze mesti dia bg tau...

SM: Kamu dah la panggil abang yer...saya ni dah kira ganyut lebih sesuai panggil Pokcik ...Uncle atau pun Atok ...baru sesuai...

SCR: Kita punyer suka la nak panggil apa .. free bukan kena bayar pong..

SM: Haaaaish budak ni...kalau dok melayan kamu tak sarapan la kami...

Dan kami pun berlalu gi kat resto nasi dagang Atas Tol tu..fuyooooo....kul 8 dah macam ulat ramai orang...takde tempat duduk...Oleh kerna kami 3 orang...sorang kena la gi book tempat duduk... Sib baik ada kosong tu pun kena tunggu orang bangun dulu...kita "cok" awal2 la...


Bukan semuanya orang tempatan dari Ganu yang  beratur tu... Sy tau kerana di depan sy ramai yang bercakap bukan guna slang Ganu ...tu sah2 dari luar Ganu... org KL ke atau lain2  tempat..

Kalau di  Kelantan ikan aya ni tersohor untuk makan pagi ... buat nasi berlauk memang guna ikan aya la paling ummmph...Kalau untuk makan tengah hari lak ikan aya ni di masak singgang ...Memang susah nk beat ikan aya singgang ...tu pasal ikan aya di pantai timur harga lain dengan pantai barat...

Ari ni sy masak gulai darat ikan aya ...dah lama pun sy tak masak macam ni...sekali sekala ok gak la makan cenggini...Asyik ayam daging pun tak elok gak...lagi pun ikan aya ni murah jer

Biasanya sy kan "pairing" kan ikan aya ni dengan green veges ...Tadi ada nampak pucuk paku segar ...waaaah...pe lagi...sy ambik 2 ikat..baru RM4 ...ok  la tu...sangat mampu la kalau ikut juadah gini ...simple but nutririous...

Sy goreng cili je pucuk paku tu...bila di adun dengan sambal cili ala minang ni len macam lak penangannya...sedap tul...

Makanan enak ni tak semesti mahal macam gi hotel 5 star...Kadang2 makan tepi sawah ramai2 lagi sonok... suasana tempat dan makan ramai2 macam berimam tu yang meriahnya.... 

It's not so much on the food...it can be an ordinary dish but given a different setting and ambience it can beat the best of usual fine dining places... tak caya cer try...

Ujan kat luar tu...tarik selimut best gok time sejuk2 mendung gini...ada yang nak join?

Huhuhu..

Salam petang isnin yang syahdu

Sampai ketemu lagi..
🤓🤓🙏








No comments:

Post a Comment