Wednesday, 11 December 2019

nasi kuning kambing panggang

Dah lama sangat tak masak kambing...pagi tadi sy pegi la pasar sek6 SA ....kot2 ada kambing kampung...Kalau kambing slice tu memang banyak ada kat Tesco ....tu pun ok gak...

Sekarang ni harga kambing kat pasar RM38/kilo ....Kadang2 terpikir kalau lah ada harga kenapa ramai orang Malaysia tak nak ternak kambing ....Maksud sy secara komersil.....

Itu pun jadi satu mata pencarian juga kan..... Malaysia dok impot barang makanan berbilion ringgit setahun...Alangkah bagus kalau ada program "self sufficient food supply"...

Pada pandangan peribadi sy la...rasanya dari segi pertanian Thailand jauh lebih maju kedepan berbanding dengan Malaysia ...

In fact the late King was very concerned about agriculture and food supply...HRH even donated or given permission to turn part of the palace compound to be the R&D for agri related projects...

Ada kerajaan kita buat program untuk makanan secara besar2an...ladang komersil ...TKPM/TAPAK KEKAL PENGELUARAN MAKANAN di bawah Kementerian Pertanian .

Sy pernah la terlibat untuk Daerah Lenggong.. tapi oleh kerana takde takers maka projek tu hanya jadi satu igauan serta mimpi ngeri saja lah..

Sy di tugaskan untuk buat Masterplan TKPM bagi satu Daerah Lenggong .. idea ok kata Kementerian ...cun untuk di laksanakan...tapi semuanya bergantung pada kesanggupan pihak2 yang berminat untuk memajukan projek tersebut...

Kerajaan takde peruntukan jadi kena la out source outside funding or players ...tu yang susahnya...

Masa tu sy bagi briefing pada KSU Kementerian Pertanian...Yang hadir lebih kurang 50 orang pegawai peringkat persekutuan  dan negeri...yang ramainya dari MARDI kebanyakannya ada PhD belaka....

Nak citer pasal nasi kambing gi melalut kelain lak...biasa la orang tua...suka membebel...Kadang2 dia pun tak tau apa yang dia bebelkan...hahaha😅😅 Anggaplah itu sebagai zikir... petikan kata2 dari seorang ustaz....

Hari ni sy nak masak simple saja la...tak nak guna santan...rempah kari bagai...Kalau pergi resto Arab ...mana diorang guna rempah kari macam masakan India ...

Yang penting sedap dan daging tu lembut tanpa banyak kunyahan bila di makan...Kalau daging tu keras takyah cakap la guna rempah kari dari atas langit pun memang potong stim la jadinya..


Tambah2 yang tua2 yang dok guna gigi palsu pelekap poliden tu...memang menyumpah sakan la diorang...Silap kunyah dengan gigi2 dok lam kuah sup bertukar dengan tulang kambing....kikikikkkk😅😅🤓

Sy masak hari ni senang je...ni cara sy... style sy...mungkin berbeza dengan lain orang... 

1: Rebus atau pressure cook kan daging tu untuk sekian lama...biasanya satu jam la baru empuk...

2: Masa rebus tu untuk bagi kurangkan bau hamis kambing taruk la herbal/rempah sup yang 4 sekawan tu serta ..halia...bawang putih..akar ketumbar kalau ada lagi bagus...

Sedap bau aromanya...

Jiran sebelah pun bising kerana tersedap bau ... angin bawa crossing rumah jiran...adoooi..

3: Setelah masak/empuk toskan...sup tu biarkan dan tambah hirisan tomato biji ... garam sedikit black pepper dan asam limau ... done..

4: Sementara tu basuh la beras...
Guna beras apa pun sokay...
Ambik air sup tadi masukkan dalam beras bersama dengan:
daun pandan...bawang putih ...merah serta rempah2 sup/bunga lawang..cengkih..buah pelaga...kayu manis(4 sekawan la ni).. dan juga sedikit margarine ...kunyit jangan lupa nanti tak jadi warna kuning lak..

Garam dah boh ke lom?...Jangan banyak garam kerana margarine tu dah masin pun...Nantikan kena darah tinggi kalau asyik terlebih garam jer....

5: Daging kambing tu masukkan lam bekas...

Percikkan/tabur sedikit garam dan black pepper... sebatikan...

6: Panaskan minyak...betul2 panas goreng 2..3 min jer untuk dapatkan crispy outside juicy inside ...

Jangan lama2 goreng kerana daging tu dah masak pun...Kalau panggang lagi sedap...

Rumah sy takde pemanggang jadi sy goreng jer...Ok gak hasilnya...jilat jari jilat bibir pah tu.😋. 


7: Setelah di goreng/panggang masukkan daging tu dalam cooker nasi... 

make sure the rice is properly cooked ....biarkanlah kat situ...tengok per jadi...fuyooooo...

Terbaik dengan bau aroma pandan dan rempah ratus semua....sekali lagi jiran bising2...dah dua kali bising2 tu ...😂🤓


8: Acar timun kalau ada lagi bagus...takyah citer la camner nak buat acar...semua orang tau kan... so simple...

9: Kena ada sos baru kow abih...sos tu senang je... 

Ambik 2 biji tomato... sedikit bawang putih...cili merah ... cili api bagi yang suka pedas la...dan sedikit air asam limau gula garam... blend semua...

Jangan lupa supnya...termuncung mulut nak hirup sup panas...😋😂🍲

Taraaa..siap dah pun wei...leh ambik pinggan dah la... syoruu..


Selamat menjamu selera atau menjilat skrin fon .... sori...terlebey suda bhaaa...

Dah panjang nih...per kata kita tidur dulu kita sambung citer lain lak malam esok...

Cheers all




No comments:

Post a Comment