Sebenarnya ada banyak cara nak masak ikan siakap ni...Kalau goreng pun ada berbagai teknik...dan ikan siakap ni sedap di makan masa tengah panas..maksud sy terus dari dapur la..π₯π₯£
Harga masakan siakap ni memang berbeza la ikut tempat...Kat resto besar memang harganya pun besar gok la...Kiranya wallet kempis jangan wat pasal...nanti kembang kempis hidung masa bil sampai atas meja.
Beberapa hari lepas ada viral pasal tikus dok makan ayam gantung...Aduhai...potong stim tul la tengok tikus dok nenggek atas ayam sambil dok inject gigi kat daging ayam.
Bukan apa kalau pegi mana2 resto... check dulu keadaan sekeliling...Pergi tengok toilet ke jap...Kalau kotor toilet tu maknanya memang tahap kebersihan tempat tu di ragukan la...
Sy tingat masa sy gi Alor Star dulu2 masa buat dissertation untuk diploma ....Pegi numpang rumah sedara Syed Idid ...Masa tu lecturer kitorang...kira supervisor dissertation kami Mr Morris Simon pun numpang rumah yang sama...
The first thing he did was.. he went straight to the toilet...he checked every single thing what's in the toilet...then ... he came out from the toilet with a smiling face...gives a thumbs up...
He told us that...if we want to know how hygiene is the house owner...just check the toilet...If the most dirty place is not well taken care of then how do you expect he or she to take care of other places.. When the toilet is clean then its confirm the owner of the premise is a hygienic person...logic right?
Dari situ la sy pun belajar tentang kebersihan penjagaan laman...sy setuju pun..Sekiranya tempat buangan barang kotor tak di jaga rapi makna memang sah la tuan rumah atau resto tu pengotor orangnya...
Nak citer pasal masak siakap ...merewang kelain lak...tapi tu pun ada kaitan dengan topik hari ni...kebersihan kira topik universal.
Satu lagi...kalau kita sendiri masak...sah2 la kita tau tahap kebersihannya...Kita yang dok kat dapur...yang basuh ikan...potong bawang..tumis rempah dll sudah tentu kita jaga kebersihan dah kita yang nak makan pun
Sy beli siakap ni cuma RM11... dan kalau gi makan kat resto tom yam la katakan.. dah tentu harganya lebih dari RM20 ...biasanya antara RM30-40 sekor siakap tu.
Selain kita jimatkan duit kita juga jaga kebersihan dan kita masak dengan perasaan kasih sayang sambil berdoa untuk keberkatan...
Sy masak kali ni SIAKAP GORENG 4 RASA.
Ada rasa pedas...masam..masin ..manis..
Cara sy masak ikan ni...
1. Ikan siakap kena ada la..siang dan cuci bersih...buang sisik...perap dengan kunyit dan garam untuk setengah jam...biar sebati
2. Kisar bahan2 betikut:
Halia...kunyit idup..bawang putih..bawang merah...tomato setengah biji..cili merah segar/ kalau nak pedas tambah cili api ikut suka la..
3. Hiriskan bawang merah...untuk tumisan..
Ehhhh..tadi kan dah ada bawang merah...bape kali nak taruk bawang merah...dah la mahal sekarang ni...
He he he...nak sedap ke tak ni? Sebenarnya bawang merah tu setelah ditumiskan akan kuarkan aroma yang menusuk kalbu dan akan maintain the mild sweet taste...
4. Hiris juga daun ketumbar..daun bawang dan sediakan limau kasturi serta potong dadu tomato..
Pelik tul la ni....tadi dah ada tomato kisar...ni taruk tomato lagi...pe hal.?
Wa punya suka la...tak nak ikut cara wa lu pigi jauh2...πππ
Tu pasal separuh tomato tu suh simpan...potong dadu... tengok nanti apa rasa tomato dadu tu...Makan tomato tu saja pun leh juling mata...Masak ni kena sabar...tenang..dan jangan lawan tokeyπ
5. Ikan siakap tu goreng atas api sederhana...biar sampai garing sehingga meletup biji mara dan terkuar gigi nampak senyuman menawan huhuhuπ₯΄π
6. Atas dapur satu lagi..panaskan minyak..Tumis bawang merah sampai kuar bau dan jadi kelayuan baru masukkan bahan kisaran tadi...Kacau sentiasa jangan sampai hangit...Teruskan kacauan tu sehingga naik minyak....ππ
7. Sekali sekala perati kuali sebelah yang tengah goreng siakap tu...Jangan sampai rentung...Memang kena senduk la atas kepala nanti ..Kucing pun tak ingin jeling..makan karbon watpe...Mungkin gitu kot di fikiran kucing meow...π
8. Kalau ikan tu dah garing...angkat la jangan dok biarkan lam kuali tu...salin kat bekas hidangan...
9. Kemudian tengok lagi ...kalau dah naik minyak masukkan akar ketumbar..tomato dadu..garam..gula..asam limau kasturi...Untuk kasi pekat masukkan sikit bancuhan air tepung jagung...
10. Akhir sekali curahkan sos..daun ketumbar ...daun bawang atas siakap yang tengah senyum tu biar dia rasa sos tu ok ke dok...Kalau tak ok memang kena kutuk berimam la satu rumah nanti...
Perhatikan juga kalau2 ada jiran yang bawa mangkuk tingkat dok depan pagar... aroma masakan ni leh cross boundary ...petang2 sekarang lak asyik berangin jer..ππ
ππ
πππ₯°π€π
Tips:
Bagi sy la...orang lain sy kurang periksa...Kalau makan kat mana2 resto...bila cili goreng tu...tak kira la cili hidup ke cili kering ke...kalau tak betul2 masak ... maksudnya naik minyak...tu tak baik untuk usus...
Kalau balik cirit tu jawabnya cili tak masak tul la...Pedas pun len macam...Barang tak betul memang la leh sakit perut...Tu orang tua2 dulu2 bila tumisan je mesti sampai naik minyak... the reason is as explained just now..so be careful...own cooking is the best no doubt about it...
Kat mana dah kita tadi?...Ooooo..masa nak mencekik dah ni...π₯☕π²
Tengok isi siakap tu ... crispy kat luar tapi kat bawah kulit tu cukup juicy ...Kejulingan mata pun kira berbaloi...Cer test sos yang merah menggiurkan tu...wa dah cakap lu...ni baik punya 4 RASA ...hehehe saja gurau2 der..
Selamat mencuba...yang baik jadikan teladan yang tak baik buang ke longkangπ₯π₯΄
Nikmatilah rezeki yang Allah kurniakan seadanya...sihat juga satu nikmat rezeki sebenarnya...cer sakit...nauzubillah...
Cheeeerio mates
ππ₯°
No comments:
Post a Comment