Biasanya kalau sotong orang suka masak sambal tumis...ketuk serai...bakar...goreng garam kunyit dan buat penyeri dalam mee..mihun...kueteow ....
Begitulah lebih kurang penggunaan sotong sebagai makanan laut bagi warga bukan ada gout๐คฃ๐๐
Hari ni sy masak sotong kelar sambal cili hijau...sy suka dan semacam taksub dengan masakan yang bersambal cili..
Masak sotong kelar: Bahan2๐ฆ
A. Sotong ikut selera la nak saiz camner
B. Garam...kunyit..daun kari..bawang putih..
Cara masak
A. Setelah sotong di bersihkan....kelar badan sotong tu kemudian gaulkan dengan bahan B
B.Goreng sotong jangan lama sangat...nanti keras macam plastik lak jadinya...
C. Terung bakar
Masak sambal hijau : Bahan2๐ฅ
A. Cili hijau fresh....campur dengan cili padi
B. Bawang merah/putih
C. Tomato hijau
D. Minyak .. garam
Cara masak
1. Celur bahan A..B..C
2. Tumbuk bahan A..B..C yang telah di celur tadi sampai lumat kasar...atau di blend kasar
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak (bahan yang di tumbuk tu la gorengnya๐คฃ๐๐)
4. Taruk garam secukup rasa...
5. Gaulkan sambal hijau..terung bakar dengan sotong kelar goreng tadi....๐ฒ๐ฆ
P/s ada gok orang taruk daun limau purut berserta dengan perahan limau ...terpulanglah... but l prefer ori & simple recipe..
Sangat ringkas dan senang untuk dimasak...
Untuk melengkapkan hidangan ni...sy masak lemak kobis cina๐ฅ...ada la kuah kalau tak kering sangat ...
Sekian lah saja buat kali ini
Selamat menjamu selera...masakan yang bersahaja kadang2 tu lah yg buat berselera.
Have a nice day
Wassalam
Sedapnye
ReplyDeletesuka sotong
Dah try masak ker?
ReplyDelete