Sunday, 12 January 2020

libur di Bukittinggi (bahagian 14)

Bismillah
Sayonara Bukittinggi



Early in the morning l sat gloomily in the hotel bedroom & wondering of the journey back to Padang ...l was heavy hearted of leaving this awesome place after few days of having wonderful times here...

Throwing the coat over my shoulder l walk down the stairs instead of using the lift...and passing through the entrance hall towards the garden cafe..this'll be my last breakfast before leaving for Malaysia in the afternoon flight..

My heart sank & grew dim with slight tears..

I began to grow respect & admire the people here...They've proved themselves to be a loyal citizen despite some shortcomings compare to life with others..This is their livelihood & the most valuable assets that belong to them...an incomparable treasure ..

I sat down under the umbrella...sipping orange juice.. Mem came back with a plate of fresh cut fruits...she was smiling...an expression of exquisite happiness crossed her face..

Outside in the garden flowers are blooming.. the morning cold air was drenched with sweetness...ln the sun-filled terrace garden l saw lots of butterflies freely roaming around...some what like a morning roll call.


Fascinating...l want to live the same dream which l dreamed before....who knows l might be coming back and stay here for good... Mem is a no stranger here after all this is where her root is...

Mungkin maksud baik akan selalu dibukakan pintu kearah kemudahan olehNya..
 
Rupanya sy sedang berkhayal...ha ha ha..kepala masuk air macam kena ganja..๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜…

Masa mula sampai tiga hari lepas...bangunan2 berbumbung tanduk kerbau ni takde la jadi perhatian sangat kerana dah terbiasa tengok masa dalam perjalanan ke mari .. Tapi pagi ni tiba2 sy terasa akan kehadiran bangunan yang megah berdiri di depan mata..

Betul lah kata orang...yang menjadi kenangan bila benda2 yang akan kita tinggalkan itu yang sesungguhnya akan hadir sebagai polaroid hidup satu saat nanti..

Pagi ini indah sekali...sinaran suria mencahayai seluruh kawasan kota peranginan di tanah tinggi permai ini..Hati sy terusik..meluluhkan rasa beningnya kota ini..satu kelangsungan sebagai penyejuk hati penenang jiwa...

Inilah saatnya sy mengambil kesempatan yang mungkin tak pernah datang untuk kali kedua.. Segala yang terpampang di depan mata kini seakan memberi nilai yang tersendiri...

Di sini garis akhir sy tentu saja tentang kebahagiaan jiwa tanpa ada urusan wang..Bahagia bukan satu perniagaan sama persis mimpi...semuanya percuma...senyuman jua...hanya satu sedekah bukan perlu dibayar..

Sedang sy tenggelam bersama khayalan...tiba2 mampir satu mobil berhenti di depan di mana sy sedang berdiri...sy hafal sekali warna mobil itu...

Siapakah gerangan dia...HA HA HA...dialah Ujang sebenarnya...senyum simpul di pagi hari..puas tidur dan juga seronok nak balik jumpa anak bini...dah 3 hari tak jenguk ...mesti kangen sekali๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜Ž

'Hello...good morning guys .... guys ok jangan gay dah la... morning gay ...buruk nar bunyinya...๐Ÿ˜‡๐Ÿฅบ'

'Kitanatang ni...oooops kalau manusia orang sebut kitorang...oleh kerana kami ni binatang jadi sesuailah disebut kitanatang...yer dok?'

'Kitanatang takdenya golongan gay...pondan..golongan sotong...mak nyah LBGT bagai... Kitanatang ni ikut arahan dan patuh ajaran seperti dari azali lagi...Kitanatang memang patuh pada Pencipta dan salu bertasbih padaNYA ...kalau tak caya cer check dengan ahli ugama..'

'Pagi2 ni dok mikir nak sarapan apa...hmmm..Takkan makan yang sama tiap pagi..Hari ni kalau dapat cengkerik atau belalang kunyit syiok gak..'

'Kitanatang salu kuar pagi2...takde la nak punch card tapi kami tak pernah nak nipu...terbang je pagi2..kitanatang kuar mesti berkumpulan..ada leader di depan...'

'Leader kami tak penah tipu...dia memang jujur ikhlas dalam menjalankan tugas..sentiasa adil..Kalau dapat rezeki.. priority kena bagi anak2 yang kecik dulu..pah tu bagi isteri.. belen2 kita yang kuar ni la makannya pulok..'

'Rasanya geng2 manusia tak cam tu..kuat belit manusia ni...jenis kurang asam lawan tokey ni kira manusia la..hampeeeh lu orang..'

'Banyak dah kitanatang dengar kes pecah amanah...tipu punch card ..tipu claim ...mileage pun tipu...sengkek tul manusia yer..Kami ni terbang ratusan batu.. mileage lagi jauh...ok jer...buat kerja ikhlas bagi makan anak bini baru la cun jadi makhluk Allah ... tu baru ada kelas.... lu ada?'

'Kitanatang takde main rasuah pasal kitanatang tahu kalau start je rasuah memang takleh nak berenti...Makin banyak nak makan lagi rasuah jadi tamak ... Tengok Qarun ... last2 mati dengan hina..Kitanatang tak gitu..cukup waktu kita mati dengan aman...Tapi tak glamour macam manusia la...tak masuk news arus perdana..'

'Kitanatang tak percaya kat manusia...Kalau berkawan baik dengan manusia last2 kitanatang yang teruk kena..jadi korbanan...Memang manusia ni jenis makhluk anih..takleh nak percaya...'

'Guna bomoh tu kira paling hina la...takde kelas langsung...dah syirik pe klas nya lagi bro.. Allah tak terima...lebih hina pada kitanatang yang dipandang takde kelas ni...lu ingat lu hebat...apa lu punyer kelas?๐Ÿ˜ˆ๐Ÿ‘น๐Ÿคฎ'

'Hi guys ..dengar tak apa kitanatang cakap ni...Jangan wat2 tidur lak ngantuk la bagai..dah kena batang idung tak suka la tu๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜…'

'Cer tenung balik...manusia ke kitanatang ni yang lebih menarik dalam kehidupan sebagai makhluk ciptaan llahi ..?'

'Kitanatang kalau mati terus glamour ...lu ada? Takde punyer..Kitanatang kalau mati terus tukar nama... jadi sweet sour...masak lemak cili api...goreng kunyit..goreng cili..masak merah...kerutub..kari..gulai darat... kita ada kat resto2 first class ...terbaik punyer..'

'Lu orang per jadi?...Masa hidup macam2 gelaran..pangkat berjela... Tun..Tan Sri..Dato Seri..Dato..Datin Paduka..Puan Sri...Toh Puan..Datin Seri.. Datin banyak la lagi..ada yang Professor..Dr .. yang ada pingat PJK..AMN.. tu pun yer gok la tergolong sama'

'Nama diberi pulok ikut suka ayah bonda la  MKutty...MJibby..Nuar Bera...Jahid Komedi...Mat Labu...Sokmo Afdal..Mu Aman...Bung Mangkok...One Azi...Kit Siang...Kit Malam...Kapal Sink... Kula Segar..Teres Kok..dsbnya...tapi bila dah "kiok" ...nama jadi satu jer... mayat... atau arwah atau mendiang ... tu jer la...tak glamour langsung...๐Ÿ˜ข๐Ÿฅบ๐Ÿคญ'

'Satu lagi Allah bagi kelebihan kat kitanatang ni...binatang2 ni kalau yang jantan memang cun hensem giler..Cer tengok ayam ..kambing..itik ..singa..kuda..gajah..etc kalau yang jantan fuyoo..tapi kalau natang yang betina memang tak berapa lawa cam yang jantan la.๐Ÿฆ„๐Ÿด๐Ÿฆ†'

'Manusia yang jantan dok gitu jer la yang betina lagi teruk..untuk cantikkan diri uolls ubah suai ciptaan Allah ..plastic surgery..botox..grooming sana sini untuk jadi cantik glam dan lebih yakin diri...Kitanatang tak perlu tu semua...Bila bab ni tak nak jadikan kitanatang ni contoh pulak...'

'Sehebat2 manusia..nak cipta sekor burung pun tak dapat...cipta robot ok la.. drone ke apa..tapi tu bukan ori ..Dan manusia ni kalau kitanatang tak ujud maka takde la Airasia tu..Takde la nak sampai ke Bukittinggi ni...Buat pesawat tu tiru burung...buat kapal tiru ikan...tu faedahnya adanya kitanatang ni...'

'Rasanya ramai manusia yang berangan nak jadi macam kitanatang...Hidup lepas bebas leh gi kemana suka..tak yah pikir road tax.. ansuran bulanan..minyak naik ko turun.. spare part ...tol..tayar pecah.. dll.'

'Macam2 la yang leh buat manusia jadi jahat..kerana desakan hidup...maka berleluasalah kes ragut ...curi..rogol..rompak..bunuh ..tu semua desakan hidup..jiwa kacau..'

'Kitanatang takde semua tu..ada la jugok mati eksiden..langgar tiang api..dinding..tu kira nasib la...tapi takde bunuh sesama sendiri..rompak samun ragut tu jauh sekali..'

'Yang teruk manusia generasi baru ni asyik rempit..dadah..pelacuran macam2 la lagi susah nak senarai..banyak sangat...Lu orang tak rasa apa ke jadi gitu?..Apa kelas nya hidup camtu...'

Hidup ni hanya satu perjalanan sementara menuju yang kekal abadi tapi cara manusia hidup ni macam dah abadi...tak mati2...

'Nak kata bodoh Allah ciptakan uolls ni sebagai makhluk terbaik tapi sekarang jadi terhammpehhh.....sori guys terpaksa cakap gitu pasal kalau bandingkan kitanatang ni rasanya kita lebih aman tawadduk hidup..lu pikir la sendiri..'

'Gua nak teruskan penerbangan...kuar gi cari rezeki.. happy morning guys..no hard feeling...peace on earth...yo yo yo๐Ÿ‘Œ'

Rupanya sy terrrrrrrkhayal lagi...dah masuk alam haiwan ...bermonolog giler...its ok...dream is free..so dream a lot...๐Ÿ˜‡ 

Kalau kemajuan tu diukur dari ketinggian bangunan maka tempat ni boleh dikira ketinggalan zaman lah...kerana di sini rata2 bangunan dengan ketinggian sederhana...4-5 tingkat...

Orang salah mengerti...rendah tinggi bangunan bukan ukuran kemajuan...yang sebenarnya kemajuan itu harus dilihat secara holistik...fizikal..ekonomi..sosial...kerohanian dll banyak faktor keliling yang menjadi indikator ukuran erti kemajuan..

Di sini sangat berlainan...bangunan pencakar langit tidak kelihatan...persekitaran aman makmur hijau merimbun dengan pokok2 diwaktu pagi disirami embun..dingin terasa..
Apa yang ada di kota besar tidak ada di sini dan juga sebaliknya...pilihan kehidupan terletak pada penghuninya...

Good bye Novotel

It seems all wrong that l came here & just do nothing...this gorgeous place in the land of sunlight & breezy cold weather...spectacular rolling hills and beautiful valleys & foothills are sights that one can't withstand to explore...its too much to miss..

Standing a moment...listening to the chirping of birds for the last time...l would never regret coming here though in the first instance l come as a pretender on false pretences..

Sy tertarik tengok bekas cookies ni... Bukan nak sangat makan cookies kat dalam tu....ada dua setiap bilik...Bukan free tapi kena bayar kalau kita ambik..satu tin tu RM10...sy ambik la sebagai souvenier... 

Ni la cookies tu..kalau ikut apa yang tertulis kat container tu... traditional cookies ...rupanya macam coklat...Dah sy rasa dan sy tak berapa suka kerana sy bukan penggemar coklat...rangup dan berderai...manis.


Di sepanjang perjalanan keluar kota menuju Padang ..beginilah yang tersua....Kiri kanan mata kita dimanjakan dengan landskap sebegini...Ladang2 sayuran banyak bertebaran di lembah subur yang sentiasa berbudi pada pekebun menjanjikan hasil tuaian yang lumayan...

Di perut bumi terhidang tanah subur hasil gabungan lahar gunung...hijauan yang mempesona penglihatan...Mata sy tak berhenti terbuka menikmati panorama alam yang sungguh mengasyikkan..


Hati mana yang tak teruja dengan panorama seindah ini...Kenikmatan tersendiri..Khayalan manusia tak terbatas dan kadangkala menjadi bahaya...terpulang kemahuan yang serasi buat dirinya..

Di jalur kaki bukit hadir meriah rumah2 pekebun..di sisi rumahnya terbentang kebun sayuran beranika jenis...Cukup untuk makan sendiri dan lebihannya akan dipasarkan...

Kepulan kecil asap berwarna putih tentunya dari bakaran sampah sarap yang kemudian bertukar menjadi abu sebagai baja organik sayuran...

Tu nampak ada warung jual bika...hati tertanya..Samakah bika kita dengan bika kat sini..ni masih pagi lom ada pengunjung lagi..Jalan dah mula sesak..pelik juga ni bukan hari minggu...Sy suka backdrop tu... Gunung Merapi megah berdiri..
Soto ni ada di mana2..kat SA/Shah Alam ada resto SOTO sampai 4 pintu shop lot ...terbesar di Shah Alam tapi bukan jual soto je...jual macam2...lauk diorang macam multi storey dan banyak giler pilihan....

Tempat kita pun ada soto ...tambahan pula sekarang lagi la banyak tumbuh warung jual soto..dah ramai orang lndonesia yang bekerja di Malaysia .....

Warung nasi soto ni pun terletak kat tepi jalan besar Bukittinggi-Padang... di Koto Baru..... kat Kelantan Malaysia ibu negerinya nama Kota Bharu .Ejaan tak sama..maksud sama..๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ


Warung kat sini cinonet dan comel2...bersih pun yer..ok la tu daripada besar kotor tak terjaga...kadang2 terfikir warung2 gini ni kepunyaan pekebun2 tu juga la kot...

Mungkin suami kerja kebun anak isteri buka warung..ok la gitu....kat Kelantan banyak cam tu..suami kayuh beca isteri lak berniaga sayur.. kuih muih di pasar..cari rezeki nak bela anak2..hantar anak sekolah...


Jalan jem... Ujang cakap kat depan tu ada pasar..tu pasal macet/jem semacam...Dah pasar tepi jalan memang jem giler la..Risau gok ni dibuatnya jem lama naya lambat nak sampai ke Padang nanti...kacau gok nih..

I sat motionless...the bright morning sun produced a beautiful reflection on the calm lake surface...Houses on the hill terraces look stunningly awesome...resting nicely towering the valley...

The mosque nestled with the surroundings and blends well with the landscape and whats more prominent is the brilliant lakeside setting..shimmered in sunshine...The tall trees towering over the cluster of native huts sharing a common compound...no gate no fence...free roaming..

The singing of exotically plumed-birds disturbed the peace of bushes and gardens..
Life in this sun-drenched environment is so captivating...form a prelude to a series of laughter & joy blended into an ecstatic whole.
I rolled down the glass window and ran few shots...an excitement of travelling...
Resto ni nampak simple saja...tapi kalau tengok susunan lauk dalam piring tu macam menggamit suh masuk dalam...kat Malaysia lom pernah jumpa cawangan nasi ampera ni...kalau nasi padang berlambak ada..tingin gok nak rasa camner..

Ni restoran makanan kampung... ampera ni mempunyai lauk bebagai yang menjadi hidangan di kampung2...dengar citer sedap tak terhingga...kalau lah lama lagi tinggal di Bukittinggi sah2 la akan makan kat sini...

Harvest of the day...green veges fresh from farms..No wonder there's a traffic chaos...the market is really encroaching the roadsides giving less space for passing thru vehicles...

Pasar atas jalan....hmmm...laluan utama..
Dah la sempit...bukannya 4 lanes ...sabar jer la...Orang2 sini dah biasa gini... Ujang pun relax je...Sy yang first time ni memang lah cuak semacam...takut terlepas flight nanti..

Tadi ada nampak motor peronda polis...di park tepi resto..Mungkin tengah sarapan kot...Keadaan orang ramai berniaga di pasar basah ni tak lah sampai kereta jem stand still...moving but at a slow pace... ok la gitu..

Pejabat Pos ... simple jer...warna oren tu...sy suka warna tu...sapa yg paham tentang chakra colour tahu la nape warna oren tu special....Penggunaan warna atas sesuatu rekaan ada banyak weightage... salah satunya dapat membantu memberi character pada ciptaan tersebut..


Ni satu lagi contoh bangunan tinggalan penjajah... fusion of native motive and some influence on western concept.. its still vercular in certain aspects.... 

Perhatikan rekabentuk bangunan ni...ada banyak tingkap..bumbung tinggi untuk ventilation.. Betul2 praktikal untuk pengguna... kira nenek moyang memang hebat .. . Adoption & adaptation to suit local condition.

Banyak betul restoran di sepanjang perjalanan ke Padang ...ni satu lagi... Dangau Raya ...Bila tengok resto ni sy tingat akan resto Tomyam yang banyak ada di ceruk rantau kat Malaysia ...Dulu mula2 masuk Malaysia cam ni la gaya bentuk setting nya...Bila malam dipasang lampu warna warni...nampak meriah tul...Dari jauh dah tau ...tu salah satu signature resto Tomyam...

Kalau berkesempatan singgah kat resto ni alangkah bagusnya...tapi lom buka pun...ni kan masih awal pagi...mungkin dibuka untuk lunch time...
Sy kira ...sebenarnya bukan kira apa pun๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚cuma nak kongsi apa yang sy lihat..

Nampak tak bangunan ni...?

Ada bumbung tanduk kerbau..tapi bukan tu yang sy nak citer...sy nak citer pasal warna bangunan ni...Sekarang baru sy tahu bahawa warna biru ni rupanya warna universal untuk Balai Polis tak kira negara mana la... 

Uniform polis mungkin berbeza ikut negara tapi warna bangunan polis rata2 warna biru..selama ni sy ingat kat Malaysia jer warna biru... tu bagusnya bila travel kita jadi manusia yang observant...

Dah sampai Padang Panjang ...tengok pintu gerbang tu dah tau mana Ujang nak bawa kami ni..dua hari lepas kita dah lalu kot sini..

Dah janji hari ni nak ambik beg yang kena repair tu hari...dah siap la hari ni...dah check semua..puas hati ok...buat bayaran terus chow...nak cepat..kalau lama2 kat sini nanti shopping lagi..ha ha ha.. wallet dah kempis pun...


Selamat tinggal puteri2 Minang Kayo ..kerja rajin2 jangan asyik nak memonteng jer...Tapi pada pandangan peribadi sy la...layanan diorang semua memang terbaik..Sepatutnya ni lah cara yang patut dicontohi oleh setiap kedai yang menjual barangan seperti ini...

Bagi sy la...cara yang diterap dan dipraktis oleh toko Minang Kayo ni sepatutnya menjadi model ikutan di tempat lain...Sy tak tau la tempat2 lain pun sama macam ni ker...Tapi pengalaman shopping di Bukittinggi semalam tak ada satu pun kedai yang ada sistem macam Minang Kayo ni...


Ada water park ..  Ni kat Tanah Datar tu sebelah kanan kalau otw to Padang Panjang .. macam takungan kawasan jeram dan di jadikan kolam renang...pasti sejuk giler ni..

Tak banyak kenderaan berenti jam ni...Lom ramai orang turun pesawat la ni..lagi pun masih awal baru kul 11...bila lepas tengah hari ramai lah pelancung yang berenti rehat sebelum meneruskan perjalanan ke  Bukittinggi dan lain2 destinasi ..

Berenti untuk menjamu selera terakhir pada hari ni...kat sebuah retoran atau di sini orang sebut Rumah Makan ...Ujang bagi tahu tempat ni sangat popular ..ramai pelanggan dan banyak lauknya...


Phew...tengok susunan pinggan lauk tu..memang banyak tul la...nak makan 5 orang memang tak abih punyer...kita duduk je terus dihidang macam2...meriah betul..Restoran ni besar...pekerja semua ber uniform...toilet bersih begitu juga kemasan dalaman resto ni memang boleh dipuji sangat la.

Seperti kebanyakan resto makanan minang cara hidangan macam ni memang norm la...Pegi je kat mana2 kalau minta hidang gini la caranya...piring tu sampai penuh lengan...

Cuma satu jer lah bagi sy...orang lain sy tak tahu..sy dah lama perhatikan cara serving gini kurang bagus dari segi kebersihan...Nape sy cakap gitu...kerana ya lah kita hanya bayar yang kita makan... yang kita tak makan tu terbiar atas meja dan di ambik balik bila dah bayar dan akan di jual semula kepada orang lain...

Bayangkan masa makanan tu atas meja...memang tak disentuh..tapi ye la manusia perangainya suka sembang masa makan...

Bayangkan kalau tersembur terpercik air liur atas lauk tu camner...memang tak nampak percikan air liur tu tapi possibility tu ada...Kalau kita order yang kita nak makan je takpe la kerana yang kita makan tu tak di serve balik untuk orang lain..

Ni salah satu contoh..ni bukan sy photo montaj tapi betul2 berlaku..

l was about to take the chicken..it looks so salivating..suddenly l saw some rices on the chicken..it really switch off my appetite...and makes me to think that the plate has been going round from table to table...

Teringat sy dulu masa sy kerja di Kelantan ..di pejabat kami ada beberapa orang GVS/German Volunteer Service officer...dan satu hari kami kuar makan satay ... 

Kawan sy yang GVS ni nampak pakcik satay tu bakar balik satay lebihan yang customer tak makan dan served kat kami...Terus GVS ni panggil pakcik tu dan nasihatkan jangan bagi sisa makanan kat orang pain...Tapi....pakcik tu rasa tu perkara biasa je...

Sy pun setuju dengan GVS tu...tak manis dipandang dan tak hygienic pun...Agak2 la nak untung pun jangan la wat perangai gitu...Berniaga makanan kebersihan adalah perkara utama dan wajib patuh syarat..

Maaflah kiranya apa yang sy paparkan ni ada yang rersinggung..bukan niat nak kutuk sapa2 cuma sy citerkan ni apa yang sy alami & ni hak sy untuk bagi pandangan...Orang lain mungkin lain pandangannya & memang tak sama...

Ni versi sy..kita sama2 meriahkan suasana dan kalau boleh biar ramai yang dapat manafaat dengan apa yang sy cuba sampaikan..

Kami terbang balik ke KL meninggalkan sejuta kenangan...Sy tahu di hari2 mendatang segala pengalaman ini akan membuat luluhnya rasa sunyi malam...

Mungkin mampu menyembuhkan gundah gulana...menjadi igauan serta dapat menghantar kita untuk lena yang panjang...atau mungkin terbentuk azimat sebagai pengubat dukalara kerinduan...

Tunggulah.....

Mungkin aku akan menghampirimu lagi atau saja aku hanya akan menunggu tibanya detik waktu yang pantas untuk jalinan kemesraan bertaut kembali...usah penat menunggu hadirku.....๐ŸŒน๐Ÿ‘

Dah mula wat pangai .. bersastera sakan lak dah..ngantuk la tu kalau len macam ni...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‡


Beberapa hari sebelum ke Bukittinggi ... otw back to Shah Alam ..kami dari Batu Pahat singgah di A Famosa Premium Outlet .. 

Mem & my daughters were on shopping mood...eagerly to stop by for something in their shopping list...as usual l let them doing their shopping... sy ni window shopping jer la...macam2 tingin tapi kena la control bajet...

Sy masuk kat Obermain outlet ...saja2 la nak hilangkan boring tunggu diorang shopping ...sy tengok ada offer t-shirt ...harga ok la jugok...mampu beli.. Tiba2 Mem muncul di belakang sy..

Mem: Cantik2 t-shirt ni....minat ker?

SM: Saja2 tengok ... kalau ada yang sesuai boleh la ambik satu dua helai...ni ada offer..

Mem: Kalau ambik 3 bape lak harga?

SM: Buat apa 3...sapa nak pakai...?

Mem: Ambik jer... l sponsor..

SM: Aiiiik...betul ni?

Mem: Ehhhh betul la... Nisa ...tolong cari saiz L ke XL

Nisa: Untuk sapa lak..ayah nak yang merah dengan hijau tu..

Mem: Tengok yang biru tu...yang ada macam bendera Indonesia tu..

SM: Saiz L bendera Indonesia ...pelik gok nih

Mem: Kita kan ke Bukittinggi ...bagi la hadiah sehelai untuk Ujang ...per salahnya..

SM: Ooooo...bijak2...sangat setuju..

Tu lah kisahnya...masa sampai di airport Padang sy terus bagi pada Ujang baju tu...dan esoknya dia pakai warna biru dan sy pakai warna merah...macam dalam pic tu la..

Goodbye Sumatera ...

The serene beauty of Bukittinggi seemed to mock me...perfection & the peace on the heavenly rural environment....the setting...the people..food ..hospitality come as a package of unforgetful vacation...

I was just wondering...health & happiness are the two things that make people enjoy life...not so much on wealth...but majority will chart wealth as the peak of happiness...

Loneliness & misery had been an integral part of life...loneliness is a disease...it can make people do queer and unattractive things...

Avoid the unpleasant part of life...money cannot cure everything but sometimes friends do ... cheering in the darkest tunnel of misery...a visit...dinner together make all the difference & ended in a delightful joy ..

When we are physically knock-out and in low spirit...what drive us to wake up again?

Love or passion?

With her enchanting lakes...towering volcanoes..scenic foothills villages & vast rice fields..lush jungle & idyllic hideaway charms.... Bukittinggi has long been hailed as one of the most exotic holiday destinations in Indonesia... 

I love the rich culture...intense spirituality....hospitable people...slow but gentle pace of life & of course not to eliminate the variety of mouth watering dishes..

It has been a magnetic pull factor for travellers...eventhough far from the trendy restos...world class hotels...luxurious private villas...it still captures the interest of many tourist as the chosen hideaway...

Its about getting a feel & understanding of the place...with a sense of recall elements tourist & travellers alike will make a re visit...that makes one would feel right at home...

For those who love nature & enjoy outdoors that are still underdeveloped where the people tend to be more innovative & creative...& which they dont have the 'mod cons' of urban life...true to culture...more original & authentic...then this is the right choice....place of perfect imperfection...

Semoga ketemu lagi di pengembaraan yang lain... in sha Allah ...Sepanjang penceritaan dari bab 1 hingga 14 sekiranya ada ayat2..perkataan2 yang menyinggung perasaan sy mohon berbanyak maaf kerana apa yang sy paparkan itu hanyalah satu pengalaman dan juga perkongsian ilmu untuk semua...๐Ÿ™

With lots of love

Semoga Allah menjaga iman kita

Wassalam