Saturday, 27 February 2016

ayam selasih...ayam hitam...ni memang rare punyer

 bismillah


Hihihi ada lak ayam hitam...Adoooi...Macam wat lawak la pulok...Me pun dulu memang tak percaya ada ayam hitam ni...Ya la yang kita tau yang rare pun ayam serama...ayam kampung...ayam hutan...Tapi takde hitam legam rupanya..Jangan terkejut kerana me penah beli dan masak ayam ni...Me masak sup lagi wei..


Dulu ofis me sebelah je TESCO sek 13 SA...kat Worldwide Business Park tu la my office...Selalu gak la me gi beli barang2 keperluan kat TESCO tu...Ada lak tempat makan yang me suka JM Beriani...beriani Johor ...Dia punya kambing kow gak la..



Opps terlupa lak, nak citer lain gi citer benda lain...Tadi citer pasal ayam hitam tu kan...hmmm..Satu ari tu me pegi la TESCO selepas time balik keje...Dekat pun jalan kaki je from my office...me ternampak la ada ayam pelik...Tak la  besar mana saiz nya pun macam ayam kampung jugak la...




Bila tanya staf yang jaga tempat makanan basah tu...Dia bagi tau tu ayam gagak atau ada gak orang panggil ayam negro tapi orang tempatan panggil ayam selasih...Mungkin gak la kerana warna hitam macam biji selasih...tu la pasal nama cam tu...Yang macam gagak dengan negro tu me tak nak komen la...Biar jer la cam tu huhuhu..


Me pun belek2 la ayam tu...Kepelikan betul...Daging ayam tu pun hitam..takde yang putih me nengok nya...Ada lak dua tiga orang Bangla pun nampak dok minat ayam tu...Ada 3 ekor je..So me pun cepat2 ambik sekor suh timbang...Takut gak melepas tengok Bangla tu lain macam jeling.




Memang tul pun...Lepas me pusing bakang dua2 ekor ayam Bangla tu ambik...Bila me pandang dia orang sengih2 je...

Me saja la buat2 tanya...



SM: Assalam ... ni ayam kamu biasa beli ke?


B/Bangla:Wassalam...Ehhh...ini ayam salu kita bili...Banyak sedap ini ayam...Kalu ada ini ayam kita burung.

SM:Oooh itu macam ke?...Apa kamu cakap tadi...burung...ini bukan burung...ini ayam la.

B: Yaaa butul la...ini ayam ...Kita semua angkat itu ayam...kita burung.

SM:Adoooi kamu ni...tu bukan burung...itu borong laaa...hahahahaa.

B:Sori eeeek...tara butul tu worang kasi tau sama kita.

SM:Masak apa ini ayam mau sedap punya?

Me pun dah terikut style dia orang tu bercakap.

B:Suuuuup juga la..itu Cina tokey manyak suka tu suuup masak...bagusss ...sihat badan...Kita kontrak kerja kasi badan manyak kuat.

SM:Ooo saya pun mau suuuup juga la...butul eak itu suup masak sedap...Ini ayam telur dia apa warna..hitam juga ke?

B:Butul2...hitam juga tulur...tipu tarak punyer..


Me rasa pun betul la Bangla tu cakap...Masak sup memang sesuai...Kalu kari mungkin tak ngam kerana warna nya pun hitam...Tak leh masuk tekak.


Me betul2 masak sup...Memang dagingnya lembut..kow giler...Rupanya sedap pun ayam selasih ni...Mana datang supply ayam ni me pun tak tau la...Lupa nak tanya tadi.


Me masak sup senang je..Taruk banyak2 bawang putih...Memang bawang putih baik untuk jantung...dan banyak gak la juga halia muda..tu bagus untuk buang angin...hmmm...make it simple..Taruk gak la sup bunjut tu...black pepper...tomato...limau nipis...kayu manis ...bunga lawang.. cengkih dan garam secukup rasa...daun sup tu kena ada la..


Me steam kan ayam tu...Tak lama pun kerana isinya lembut bukan macam ayam kampung pencen kena rebus atau steam lama2...Kuah sup tu yang me suka nya...Lagi pun takde guna minyak...Jadi macam stok ayam la...Takyah minum air dah..cukup dengan sup tu jer...Berkipas la juga kerana pedas black pepper tu..


Me rasa sonok la pulak citer pasal kisah ayam hitam ni...Jadi me pun godeh2 la mana2 tempat yang me leh dapat info tentang ayam istimewa ni...




Dari apa yang me wat research...Nama ayam ni secara saintifik nya hmmm...panjang gak namanya...galhus galhus domesticus...Kalu ada word domestic tu maknanya ayam ni jenis indigenious.. ...setempat gak la...Apa yang me tau ayam ni ada kat Indonesia...


Mengikut sejarah la...ayam selasih ni juga di kenali sebagai ayam cemani daripada perkataan orang setempat di Pulau Jawa...Cemani ni ertinya hitam legam...Memang la hitam nar ayam ni...Semua tentang ayam ni hitam..daripada balung, gelambir, paruh, bola mata, rongga mulut, lidah, bulu, sayap, ketiak, kaki, lubang dubur hingga la ke kuku.




Zaman dulu ayam ni jadi koleksi orang2 bangsawan dan Raja2...macam Rolls Royce la kalu zaman sekarang ni ...huhuu.




Ayam ni jadi burauan pengamal mistik gak la...Macam2 yang di kerjakan ayam ni bukan saja untuk makan tapi lain2 kegunaan...Nak tau ke tak ni?...Me dah tau pun...ok la me share...Diam2 eak...kita2 jer ni....syhhhh




:Konon nya la kalu bela ayam ni mudah rezeki...hmm secara logik tul la...Benda rare memang la mahal...huhuuu...aduuuh...Orang dulu2 caya cam tu la.


:Untuk ritual ghaib...Bole jadi khadam...yang ni jangan wat pasal...Seram gak wei...Contoh la untuk ritual gali harta karun...pelaris perniagaan....untuk mula menjalankan atau membina projek2 besar yang memerlukan ritual atau pemujaan seperti bina jambatan....terowong....empangan..pelabuhan....airport dll projek mega la...Ritual potong ayam...

Ada la caranya...Me tak nak bagi tau la rahsianya...Nak tau gak pekena kopi dulu la...huhu.

:Ada gak untuk ritual gunung...laut..tasik dll...perihal alam la ...

:Pun ada juga di percayai dapat buang sial...mandikan barang pusaka macam keris lembing...nak senang dapatkan jodoh...ubat pengasih...waaah macam win je nih.

Yang tu pun me tak nak bagi tau camner...kikikik.

:Ahli pengamal ilmu kebatinan pun guna ayam ni untuk capai tahap kesaktian...fuyooo hebat tul ayam ni.


Itu semua citer orang2 yang percaya kepada benda2 pelik ni pada zaman dulu...Masa tu takde tekno macam zaman ni...Sekarang nak cari harta karun dalam tanah guna metal detector je pun.


Tapi benda2 ghaib ni memang pun ujud...Jadi terpulang lah kepada diri masing asalkan jangan bercanggah dengan akidah serta terpesong dari landasan ugama kita Islam dah la..


Khasiat ayam ni kalu di makan hmmm...ada la juga kebaikannya...Allah bukan saja2 buat makhluk ni...Mesti bersebab...Pandai2 la kita kaji dan ambik manafaatnya...tak gitu?




Setelah kajian di buat, rumusan khasiat ayam selasih ni macam senarai kat bawah ni la.

:melegakan asma

:baik untuk pengidap diabetes

:untuk masalah buasir

:menguatkan hati dan buah pinggang

:melegakan migrain dan buang angin 

:ada gak la guna untuk kurangkan sakit pinggang, sendi dan lutut

:melancarkan peredaran darah

:untuk menaikkan seri muka...dapat melicinkan kulit..tegangkan kulit serta jadi gebus


Yang last atas tu ramai la orang pompuan yang suka...me pun nak gak kulit tegang dan licin kulit cam belut...Gebus tu tak berapa me nak sangat la takut lak kena kejar hihihii..


Tu me dah cakap...rugi kalu sapa2 malas nak baca...Banyak info berguna ni...bukan senang orang nak bagi ilmu free...me ok jer salu kongsi apa info yang me tahu ..Kena banyak membaca la...kalu malas baca habuk pun tarak...hu hu hu..


Semoga jurnal ringkas ni dapat la juga kita sama2 berkongsi dan mungkin boleh di jadikan bahan rujukan untuk subjek ayam selasih ni...


Although this write up is nothing much to be proud of but to me it's still beneficial to those who's interested in the subject. If something is not right about what has been written here please do come over and share whatever is lacking or point out any of the information that is wrongly put forth...I apologise of any inconvinience arises pertaining to this journal.



thank you very much


see you soon in the next change.
wassalam.






.