Saturday, 27 February 2016

ayam selasih...ayam hitam...ni memang rare punyer

 bismillah


Hihihi ada lak ayam hitam...Adoooi...Macam wat lawak la pulok...Me pun dulu memang tak percaya ada ayam hitam ni...Ya la yang kita tau yang rare pun ayam serama...ayam kampung...ayam hutan...Tapi takde hitam legam rupanya..Jangan terkejut kerana me penah beli dan masak ayam ni...Me masak sup lagi wei..


Dulu ofis me sebelah je TESCO sek 13 SA...kat Worldwide Business Park tu la my office...Selalu gak la me gi beli barang2 keperluan kat TESCO tu...Ada lak tempat makan yang me suka JM Beriani...beriani Johor ...Dia punya kambing kow gak la..



Opps terlupa lak, nak citer lain gi citer benda lain...Tadi citer pasal ayam hitam tu kan...hmmm..Satu ari tu me pegi la TESCO selepas time balik keje...Dekat pun jalan kaki je from my office...me ternampak la ada ayam pelik...Tak la  besar mana saiz nya pun macam ayam kampung jugak la...




Bila tanya staf yang jaga tempat makanan basah tu...Dia bagi tau tu ayam gagak atau ada gak orang panggil ayam negro tapi orang tempatan panggil ayam selasih...Mungkin gak la kerana warna hitam macam biji selasih...tu la pasal nama cam tu...Yang macam gagak dengan negro tu me tak nak komen la...Biar jer la cam tu huhuhu..


Me pun belek2 la ayam tu...Kepelikan betul...Daging ayam tu pun hitam..takde yang putih me nengok nya...Ada lak dua tiga orang Bangla pun nampak dok minat ayam tu...Ada 3 ekor je..So me pun cepat2 ambik sekor suh timbang...Takut gak melepas tengok Bangla tu lain macam jeling.




Memang tul pun...Lepas me pusing bakang dua2 ekor ayam Bangla tu ambik...Bila me pandang dia orang sengih2 je...

Me saja la buat2 tanya...



SM: Assalam ... ni ayam kamu biasa beli ke?


B/Bangla:Wassalam...Ehhh...ini ayam salu kita bili...Banyak sedap ini ayam...Kalu ada ini ayam kita burung.

SM:Oooh itu macam ke?...Apa kamu cakap tadi...burung...ini bukan burung...ini ayam la.

B: Yaaa butul la...ini ayam ...Kita semua angkat itu ayam...kita burung.

SM:Adoooi kamu ni...tu bukan burung...itu borong laaa...hahahahaa.

B:Sori eeeek...tara butul tu worang kasi tau sama kita.

SM:Masak apa ini ayam mau sedap punya?

Me pun dah terikut style dia orang tu bercakap.

B:Suuuuup juga la..itu Cina tokey manyak suka tu suuup masak...bagusss ...sihat badan...Kita kontrak kerja kasi badan manyak kuat.

SM:Ooo saya pun mau suuuup juga la...butul eak itu suup masak sedap...Ini ayam telur dia apa warna..hitam juga ke?

B:Butul2...hitam juga tulur...tipu tarak punyer..


Me rasa pun betul la Bangla tu cakap...Masak sup memang sesuai...Kalu kari mungkin tak ngam kerana warna nya pun hitam...Tak leh masuk tekak.


Me betul2 masak sup...Memang dagingnya lembut..kow giler...Rupanya sedap pun ayam selasih ni...Mana datang supply ayam ni me pun tak tau la...Lupa nak tanya tadi.


Me masak sup senang je..Taruk banyak2 bawang putih...Memang bawang putih baik untuk jantung...dan banyak gak la juga halia muda..tu bagus untuk buang angin...hmmm...make it simple..Taruk gak la sup bunjut tu...black pepper...tomato...limau nipis...kayu manis ...bunga lawang.. cengkih dan garam secukup rasa...daun sup tu kena ada la..


Me steam kan ayam tu...Tak lama pun kerana isinya lembut bukan macam ayam kampung pencen kena rebus atau steam lama2...Kuah sup tu yang me suka nya...Lagi pun takde guna minyak...Jadi macam stok ayam la...Takyah minum air dah..cukup dengan sup tu jer...Berkipas la juga kerana pedas black pepper tu..


Me rasa sonok la pulak citer pasal kisah ayam hitam ni...Jadi me pun godeh2 la mana2 tempat yang me leh dapat info tentang ayam istimewa ni...




Dari apa yang me wat research...Nama ayam ni secara saintifik nya hmmm...panjang gak namanya...galhus galhus domesticus...Kalu ada word domestic tu maknanya ayam ni jenis indigenious.. ...setempat gak la...Apa yang me tau ayam ni ada kat Indonesia...


Mengikut sejarah la...ayam selasih ni juga di kenali sebagai ayam cemani daripada perkataan orang setempat di Pulau Jawa...Cemani ni ertinya hitam legam...Memang la hitam nar ayam ni...Semua tentang ayam ni hitam..daripada balung, gelambir, paruh, bola mata, rongga mulut, lidah, bulu, sayap, ketiak, kaki, lubang dubur hingga la ke kuku.




Zaman dulu ayam ni jadi koleksi orang2 bangsawan dan Raja2...macam Rolls Royce la kalu zaman sekarang ni ...huhuu.




Ayam ni jadi burauan pengamal mistik gak la...Macam2 yang di kerjakan ayam ni bukan saja untuk makan tapi lain2 kegunaan...Nak tau ke tak ni?...Me dah tau pun...ok la me share...Diam2 eak...kita2 jer ni....syhhhh




:Konon nya la kalu bela ayam ni mudah rezeki...hmm secara logik tul la...Benda rare memang la mahal...huhuuu...aduuuh...Orang dulu2 caya cam tu la.


:Untuk ritual ghaib...Bole jadi khadam...yang ni jangan wat pasal...Seram gak wei...Contoh la untuk ritual gali harta karun...pelaris perniagaan....untuk mula menjalankan atau membina projek2 besar yang memerlukan ritual atau pemujaan seperti bina jambatan....terowong....empangan..pelabuhan....airport dll projek mega la...Ritual potong ayam...

Ada la caranya...Me tak nak bagi tau la rahsianya...Nak tau gak pekena kopi dulu la...huhu.

:Ada gak untuk ritual gunung...laut..tasik dll...perihal alam la ...

:Pun ada juga di percayai dapat buang sial...mandikan barang pusaka macam keris lembing...nak senang dapatkan jodoh...ubat pengasih...waaah macam win je nih.

Yang tu pun me tak nak bagi tau camner...kikikik.

:Ahli pengamal ilmu kebatinan pun guna ayam ni untuk capai tahap kesaktian...fuyooo hebat tul ayam ni.


Itu semua citer orang2 yang percaya kepada benda2 pelik ni pada zaman dulu...Masa tu takde tekno macam zaman ni...Sekarang nak cari harta karun dalam tanah guna metal detector je pun.


Tapi benda2 ghaib ni memang pun ujud...Jadi terpulang lah kepada diri masing asalkan jangan bercanggah dengan akidah serta terpesong dari landasan ugama kita Islam dah la..


Khasiat ayam ni kalu di makan hmmm...ada la juga kebaikannya...Allah bukan saja2 buat makhluk ni...Mesti bersebab...Pandai2 la kita kaji dan ambik manafaatnya...tak gitu?




Setelah kajian di buat, rumusan khasiat ayam selasih ni macam senarai kat bawah ni la.

:melegakan asma

:baik untuk pengidap diabetes

:untuk masalah buasir

:menguatkan hati dan buah pinggang

:melegakan migrain dan buang angin 

:ada gak la guna untuk kurangkan sakit pinggang, sendi dan lutut

:melancarkan peredaran darah

:untuk menaikkan seri muka...dapat melicinkan kulit..tegangkan kulit serta jadi gebus


Yang last atas tu ramai la orang pompuan yang suka...me pun nak gak kulit tegang dan licin kulit cam belut...Gebus tu tak berapa me nak sangat la takut lak kena kejar hihihii..


Tu me dah cakap...rugi kalu sapa2 malas nak baca...Banyak info berguna ni...bukan senang orang nak bagi ilmu free...me ok jer salu kongsi apa info yang me tahu ..Kena banyak membaca la...kalu malas baca habuk pun tarak...hu hu hu..


Semoga jurnal ringkas ni dapat la juga kita sama2 berkongsi dan mungkin boleh di jadikan bahan rujukan untuk subjek ayam selasih ni...


Although this write up is nothing much to be proud of but to me it's still beneficial to those who's interested in the subject. If something is not right about what has been written here please do come over and share whatever is lacking or point out any of the information that is wrongly put forth...I apologise of any inconvinience arises pertaining to this journal.



thank you very much


see you soon in the next change.
wassalam.






.

Saturday, 20 February 2016

nasi kepal tilapia goreng sambal hijau...nama kan main gempak...hu hu hu


bismillah


Mende pulok ni...Macam2 nama kuar...Tak penah dengar pun...Nak kata ada jual kat mana2 pun lom penah dengar...hmmm...Memang la takde jual kat mana2 resto pun lagi...tu yang me nak citer ni...Barang baru ni bro...kena la share...Kita tengok indah rupa dari kabar ke sebaliknya.


Ni resepi paling senang untuk prepare...ikan je pun..Bukan ada banyak benda yang kena siapkan..just deep fried tilapia...Goreng bodo je...Taruk kunyit dan garam...dah selesai...Tapi pastikan ikan tu di goreng garing dengan api sederhana...Kalu api kuat hangit la pulok...

Dah goreng tilapia tu asingkan la dulu..Nanti karang nak masukkan sambal hijau lak..

Nak sediakan sambal hijau ni senang je...Cer tengok bahan2nya lak.

:cili besar hijau yang fresh...

:cili padi hijau sikit je la

:tomato

:sedikit belacan

:perahan limau nipis

:gula dan garam

:sedikit black pepper

:bawang putih

:minyak zaitun...virgin olive oil

Blend kan semua bahan2 di atas...Kalu nak masakkan pun bole...atau nak makan fresh cam ni pun sokay....terpulang lah. Ni bole simpan lama tak basi pun...


Curahkan atas ikan tilapia yang baru di goreng tu atau pun bole gak la nak jadikan dipping sauce.

Nak kata best sangat tu tak tau la...tapi memang enak pun di makan begitu saja...

Sediakan nasi kepal untuk di makan bersama ikan tilapia sos hijau tu...waaaah...Abih sekor tu sorang jer...Kucing dok ngending dapat la tulang...hi hi hi.





sekian lah saja ye buat kali ni


kalau ada resepi ciptaan baru akan me post kan..

wassalam












sup kepala ikan merah je pun...tak perlu kecoh sangat la..huhuhuuuu


bismillah



Apa nak kecoh sangat ni...?


Sup kepala ikan je pun...

Semua orang pandai masak...Ya betul...Saja jer gatal nak share mana tau ramai yang tau makan tapi tak tahu nak masak juadah ni...me saja la nak share...mana tau ada faedahnya buat kita.


Semalam me gi TESCO...Tiba2 ternampak kepala ikan ni...Selok poket check dulu takut tak cukup duit...Tengok harga...hmmm...Sib baik cukup duit...Maklum la zaman meleset ni kena la berhemah kalu nak banjer pun.

Me ni keje sendiri...income tak nentu...kadang2 lebat kadang2 renyai rezeki nya...


Beli la sekor ikan merah ni...Sekor je ..cukup la tu...Kalau beli yang besar nanti membazir lak kan...Tak baik membazir tu.


Bawa balik umah...Mikir gak nak masak apa...Belek2 kat bekas simpanan stok bahan2 masak...Ingat pada mula nya me nak kari kan jer kepala ikan ni...hmmm..Santan pun takde...Rempah kari ikan pun dah abih...


Garu kepala jap...Mikir2 apa nak masak dengan bahan yang ada...Halia, bawang masih ada...Tiba2 me terpandang sup bunjut Adabi...Yezzzz...nasib la kau ikan merah...Kali ni akan me sup kan kepala kamu hahaha.


Maka bermula la proses untuk memasak kepala ikan ni. Tadi kat TESCO me dah suruh fish monger tu bersihkan sisik serta buang perut...Tak yah le me nak buat tu semua...lagi pun free...

Senang jer nak masakkan sup ni...buat seringkas yang mungkin..

Me gunakan bahan2 berikut:


:Bawang besar...me hiris je la

:Bawang putih/garlick ketuk je...biasa nya untuk masak sup me taruk garlick ni lebih sikit...Ni petua daripada my chinese friends..

:Sup bunjut tu kemestian la..ada bunga lawang, kayu manis etc...dah ada lam bungkusan sup bunjut tu pun..

:Halia muda...hiris ke ketuk ke suka ati la yer

:Black pepper tu satu kemestian campur la sikit dengan cili api...memang berasap tinger nanti

:Perahan lime atau lemon...baru fresh punya herbal 

:Celery...option je..tak nak taruk pun tak pe

:Tomato...me belah empat

:Kentang...nak taruk pun sokay...kentang ni bagus ... boleh dilute kan kemasinan...so kena pandai2 adjust garam la

:Perasa...aji ko sikit ... garam tu pasti la...

:Daun limau purut...ni me saja2 je letak..modify sikit2 resepi tu.

Me avoid serai ... nanti jadi tomyam lak...hmmmm.

Nak masaknya paling senang:

Masukkan kesemua bahan2 tadi kecuali celery dan tomato...bahan yang ni taruk last...Kalu awal2 taruk nanti terlalu layu...tak best la jadi nya.


Dah gelegak...hmmm...ok la..Kalu tutup piuk tu lagi bagus...macam steam jadinya...



Dalam resepi ni me avoid tumis...no good sup yang berminyak...Tak baik untuk kesihatan...Ikan ni banyak omega...Kuah sup tu bagus untuk kesihatan...Ya la sup ikan memang bagus...Protin pun banyak..

Cer bagi makan kat anak2...Bagus untuk pertumbuhan otak..Kolesterol pun kurang...Jadi jom kita perbanyakkan makan ikan...Ikan apa2 la janji ikan yang halal di makan.


Ulaman pula kira  must have la bila me makan....Tak kira la apa janji ulam...Petai, jering, pucuk2 apa pun me bole je berebut dengan kambing...Tengok sapa laju la huhuhuu...Kambing makan daun, rumput cam tu je....Mana ada dengar kambing ada penyakit kencing manis, sakit jantung, batu karang bagai...Takde nya...Kambing tu kan pedaun...


Amalkan lah makan ulaman...best pun.



sekian
begitu lah adanya...nanti kita jumpa lagi jika di izinkan Allah
selamat mencuba.
wassalam.







Thursday, 18 February 2016

ZZ sup tulang JB

bismillah



Pusing punya pusing...tak tau mana nak di tuju la pulok...Yang kami biasa sikit di JB ni kat Angsana saja la..Takkan nak makan mee rebus Hj. Wahid lagi kot....

Tingat my friend yang tinggal kat JB ni bagi tau ada satu warung popular dengan makanan pantai timur kat sini..Dia salu pegi makan pun...kira masuk lam senarai tempat makan dia la kot..Katanya tempat tu tak la posh mana kira humble jer tapi makanannya kira thumbs up la...Waah menarik gak tu..Dah tersampai ni kena cari gak la nampaknya..


Masuk dulu kat kawasan Bazar Karat...Ada friend yang bagi tau tempat tu happening at nite... Saja la me nak tengok tempat tu walau pun bukan malam...Takkan nak tunggu malam baru nak balik...Kalau cam tu baik tidur je kat JB....hmmm...

Setting kat Bazar Karat ni macam nite market at other places pun juga...Kalau di Kota Bharu ada pasar malam Wakaf Che Yeh...macam up town concept gak la ni.. Memang meriah tempat gini...Lagi pun it's the only place in town ada orang berjualan pada waktu malam dengan suasana demikian...





Masuk kat Jalan Dhoby nearby je la...same vicinity...Banyak cafe yang jual western food dan exclusive cuisine...Macam Jonker Street kat Melaka pun yer...more like heritage area...Bangunan lama yang di kekalkan...facade depan tu memang maintain...Ni mungkin di bawah tajaan Badan Warisan...Memang ada peruntukan untuk maintain bangunan lama gini...Yang paling hebat di Penang la...Ya, building zaman colonial...Dah di wartakan sebagai heritage site oleh UNESCO..Memang ada heritage value...




Banyak tempat di dunia yang dah di wartakan under heritage site by UNESCO...Kat Melaka di kawasan Red Square tu pun dah di wartakan...Bagus juga la buat cam tu...Kalau pegi luar negara mereka memang jaga warisan...Contoh macam satu street di Champ d Elysee kat Paris...Semua bangunan di jaga dan guna satu warna jer...it's a theme coloured street..di kekalkan dengan warna putih sahaja...even Mc D and Thai Airways are all in white..Macam Red Square di Melaka tu semua bangunan in red..


Memang la nak puaskan hati semua orang tak dapat pun...mesti ada yang tak setuju...

"if you want to satisfy everybody in the end you satisfy nobody".

Memang betul la tu...Manusia ni kan ada their own piece of mind...of course that will differ in decision no matter how true it is to our opinion...



Lepas kuar dari kawasan Bazar Karat dan Jalan Dhoby...according to my friend that helps me guiding the location...tak jauh pun kalau nak ke Warung Pokok Cherry tu...just behind Pan Pac and in close proximity to Persada...




Ujan lak renyai2 turun...Dah jumpa tempat tu...Tapi dah lewat pun...lunch time dah over pun ..Maksudnya masa  tengah penuh dengan pelanggan jam 1 to 2 pm...Nak parking memang takde tepi warung tu...fuuuh..camner nak buat ni...




Menurut my friend yang salu datang sini...makanan kat tempat ni memang ummph...Ada macam2 lauk pauk pantai timur serta ulaman...tu yang me suka pun...tqvm my friend...Tapi nak buat camne bukan rezeki kami la ri ni nak pekena budu kat Warung Pokok Cherry ni...some other time perhaps...


Mungkin elok gak kalau orang JB sendiri yang bawa...Memang pasti boleh merasa la makanan kat sini...In sha Allah mudah2an satu hari dan ketika yang baik dan me beruntung la kalau ada yang sudi bawa me merasa makanan kaum kerabat me tu...hmmm..



Me tingat my bro-in-law yang tinggal kat JB ni bagi tau pasal sup tulang...so kami guna waze dan gps...hmmm...at last dapat gak nama tempat tu ...ZZ sup tulang...so we proceed la kat situ...Malas dah nak pusing2 cari tempat lain..Dah jam 3pm pun...dah lewat...lapar sangat pun yer..




Masa nak parking ada kosong kat depan Regency condo...tu je yang ada parking...at the road shoulder...Ada nampak sorang budak ni dok berdiri kat situ...Macam pelik pun yer..

Saja la me ajak sembang..


SM:Adik ...ni ker tempat sup tulang yang femes kat JB ni?

Budak tu/B:Ya bang...sini la tempatnya...nak pekena sup tulang ker?

Dari slang tu me tau dia orang Kelantan.

SM: Ya la...Kelate ko?

B:Yo lo la...kita ni pun baru abih makan tadi...kereta lak bateri kong..abang ada jumper ke?

SM:Maaf dik takde...hmm...kalau cam tu saya kena pindah kereta saya jauh sikit bagi space kat kereta awak kalau nak jump start nanti.

B: Terima kasih bang.


Dan selepas bersalaman me pun berlalu menuju kat resto sup tulang tu...My first impression...well...santai bukan main lagi tempat ni me tengok...nice setting and interesting ambience ...shacks macam pondok la kat bawah pokok...Tapi tak la macam Naili's Place di Sentul tu....lagi gempak dan lebih structured dari segi hiasan dan kemasan serta landskap yang menawan.



Banyak terdapat pokok rendang yang besar dan matang..Lantai pun tanah dan setengah kawasan tu di tabur crusher run saja ...very bare minimum ...really basic tul la...Bangunan ada dua jenis ..satu yang boleh bersila dan satu lagi bawah pondok atap dan  kayu serta ada kerusi. 




Kami pilih yang boleh bersila ...boleh la stretching dan buat muscle relaxing...Lagi santai pun...before order makanan me have a check at the toilet at the rear of the main building...kitchen and serving area...Orang kata kalau nak tau kebersihan satu2 tempat makan...gi tengok toilet...Kalau bersih dan di jaga elok maknanya resto tu kira bersih la...me belajar dengan my lecturer..Mr Morris Simon ..Mat Salleh American ni very particular about hygiene



Masa me buat thesis tinggal sebulan kat Alor Setar...kami tumpang rumah orang...first thing dia tengok toilet la..Betul gak kata dia...Kalau tempat buang barang kotor tak di jaga memang hampeh la owner tu...Tempat barang kotor tak di jaga...kalau jaga tempat buang benda kotor...memang terbaik la mentality owner nya. Tapi sangat sedih bila tengok keadaan tandas awam or even at masjid dan tempat ibadah....sedangkan Islam mengutamakan kebersihan...Ni semua atas sikap la sebenarnya...




Well..the toilet here is so so..kira ok la...Takde la nampak yang pelik2 dan tak berbau pun...Kalau toilet tu kotor memang sah me cari tempat lain ... rela tak makan sup pun.


Panggil waiter...order sup tulang 3...Yang lain nak makan western...Sambil nak tunggu siap makanan tu me macam biasa la buat koleksi gambar...snapping sana sini...helper resto ni tengah sapu sampah...daun jer..Mungkin tak perlu pun di bersihkan sangat...tapi di bersihkan juga...bagus attitude tu..



Dah datang sup tulang dengan nasi..3 ketul satu bowl...sikit jer..hmm..Dah nampak sikit jer order lagi dua...Dah lapar memang la segalanya laju jer masuk tekak...Ni tulang keting kambing...RM9.50 per bowl...Kuantiti sikit tu yang order lebih..Memang abih kami kerjakan...ok la kiranya tu...Makan tulang kambing is better than makan tulang lembu...Tok Arab makan kambing hari2 sokay pun...even bertahun masa kat luar negara...hari2 dok bantai lamb...takde pun darah tinggi bagai...saikologi la kot takut sangat nak makan kambing


Masa nak bayar me saja tanya pekerja ke owner yang jaga kaunter tu..



SM:Sedap sup tulang tu...abih kita kerjakan.

Cashier/C: Timekasih...tak penah nampak abang kat sini.

SM:Memang la...kami ni dari KL...balik bercuti kat Desaru..saja singgah sini.

C:Tu la pasal...happy journey bang.

SM:Timekasih...ni satu je ker resto ZZ sup tulang kat JB ni?

C:Ooo ni yang pertama buka tahun 2000... ada dua lagi cawangan kat Taman Setia Tropika dan kat Hutan Bandar Food Centre.

SM:Hmmm...alhamdulillah la bisnes ok kalu cam tu...bagus2 ...saya suka tengok orang kita maju dalam bisnes.

C:Timekasih doanya tu..macam tu la nampak gayanya...kami buka dari pagi sampai tengah malam...kalu petang ke malam memang ramai oranag...dia orang suka santai2 tempat cam ni.

SM:Tanah sendiri ke tempat ni?

C:Tu masalahnya...tak tau bape lama leh dok sini...menyewa ni bang.

SM:Oooo cam tu...bape semua bil ni?

Di hulurkan bil pada me ...hmmm tak la mahal pun..less than RM100 pun.


Dah kenyang...menghala nak balik la...half way ada lak yang nak singgah kat JPO..kena la layan.. takpe bukan selalu pun...


Kena sambung citer kat JPO lak la nampaknya..hmmm...tak payah la kot...nanti jemu lak dok baca pasal orang gi shopping..


Sekian...terima kasih.
Jumpa lagi di lain kesempatan.
Wassalam.

emas tipu...kaum hawa kena hati2 yer


bismillah


Mungkin ramai yang tak tau emas tipu ni...Ada gak la yang dah kena kot...Berhati2 la kalu ada orang nak jual emas murah2 atau yang nampak kepelikan...Ada sindiket dok nipu orang sekarang ni...

Macam2 cara orang nak idup senang...Paling cepat dengan menipu la...Tipu kan senang je...Dah dapat apa yang di hajati..dapat duit lesap la dia orang...Yang kena tipu ni bukan jer makcik2 kat kampung2...Tokey emas pun ada gak yang lalai hingga kena tipu...Tak caya nanti me tunjuk cara camne di tipu tu...


follow me ok...



Dulu my friend ni ada lesen la untuk verify emas dan logam di bawah satu pertubuhan peringkat antarabangsa yang kuarkan lesen tu...Kat Terengganu dia ada opis dan lab...Lesen tu di kuarkan di bawah RM Assay...clinical laboratories to establish analytical validity on certain products...an international body la ni..Hanya yang berlesen cam tu yang genuine nya...Tapi bukan ramai orang tahu hal ni...me pun tak tau sebelum me kawan dengan my friend ni..

Modus operandi nya senang saja...Kebanyakan emas tu di  tipu dengan cara taruk logam lain kat emas tu...Samada di balut dengan emas tulin atau di tebuk gold bar tu dan masukkan logam...Kalu tengok kat luar memang la tak nampak...Berat pun sama...Ada gak yang taruk timah...tembaga..besi dsbnya..



Ada kawan me kat kompleks PKNS SA tu...dia jual emas...Dia bagi tau kalu nak tau tulin ke tak ambik gold bar tu dan drill ...Kalu kuar serbuk logam lain tu maknanya memang la bukan emas...


Satu kaedah lagi kalu nak tau samada emas tu tulin ke tipu, cara nya dengan menggunakan magnet dan letakkan pada emas tu..Kalu melekat sah la bukan emas tulin...Kalu emas tulin memang tak lekat dengan magnet tapi kalu besi cepat je magnet tu tangkap...


Setengah tu bila gi gadai barang kemas kat pajak gadai...ada gak yang di pulangkan bukan barang yang kita gadai...Ni kira pajak gadai haram la...Dia orang bole buat exactly sama dengan barang yang kita gadai pun...

Emas celup sekarang ni memang banyak...Nampak macam ori tapi memang la bukan, nama pun emas celup....Kalu mee celup lak memang ori...Lagi bagus beli mee celup...huhuuu...adoooi..

Tipu ni ada di mana2, pun tambah2 bila ekonomi semakin gawat...Dah susah nak idup maka manusia jadi kreatif...bila terpaksa..Cer tengah senang ..memang tak kuar kreatif tu...


Nak pakai emas sekarang pun kena hati2 gak..Ramai penyangak kat luar sana tu...Silap2 kena ragut dan ada gak yang putus tangan...Tak berbaloi nak bergaya nak nampak anggun tapi kodong tangan...Kalu nak gak pakai kena la ada abang sado kat sebelah...Jangan jalan sorang2 pun...

Tu lah saja yang me kongsikan perihal emas tipu ni...Semoga info ni berguna buat semua orang tak kira pompuan atau lelaki...Kalu beli emas tipu bawa balik kat bini mau nya tak menyinga...Harus dapur tak berasap nanti...Jadi bro kena careful gak...Kalu bini kena tipu kita yang rugi wat kuar wang...Kalu duit bini paling hampeh pun kita mesti sakit ati gak orang tipu bini kita...Tak gitu?


sekian lah saja untuk kali ini
happy2 chill2 salu
cheers
wassalam

Monday, 15 February 2016

kota tinggi....kota bersejarah kota lagenda

bismillah



Sebut saja Kota Tinggi/KT tingat lak kisah Sultan Mahmud Mangkat Di Julang...Tersohor tul citer tu...Sampai leh buat kita ingat2...Ada kesan la citer2 sejarah ni.



Tadi selepas sembang2 dengan pemandu teksi tu...kalau menurut cakap nya memang la dekat ikut KT kalau nak balik KL...Elok gak kot situ...Masa datang baru ni ikut Senai...Ubah haluan ubah selera lak la...Lagi pun memang dah lama sangat me tak ke KT ni...


Jalan Desaru-KT ni jalan selorong tak macam hiway...Kereta pun banyak jadi kena pandu hati2...Jarak bukan la jauh pun +- 50km gitu la...otw me tengok banyak ladang sawit dan juga perkampungan terutama kampung2 Melayu..Lebih kurang sejam perjalanan kami sampai ke bandar KT.




Pusing2 buat town tour...Bandar nya tak banyak berubah macam dulu gak la...Tak banyak sangat bangunan baru pun...Biasa la di mana2 pun bandar di Malaysia ni bagi yang tinggal di bandar dan berniaga memang kira chinese dominated area la...Memang kaum dia orang tu dah sinonim dengan dunia perniagaan...




Kami pusing2 tinjau2 nak tengok apa ada kat bandar ni...town layout tu dari zaman kolonial lagi sama...Untuk bandar KT ni me lihat melalui kacamata sebagai seorang Perancang Bandar...me citer ni through my observation saja la...Lain orang lain lak pandangannya...


the main thoroughfare becomes the central axis corridor for business precint...and the river dissected the town into various separate entity...commercial..community facilities and housing. Pre independence townships bear the same characteristic throughout Malaysia. May be not many of us realize that the first planned new township is Kuala Kubu Baru in Selangor.



Pada 19 dis 2006 dan 11 jan 2007 KT teruk di landa banjir...Hampir keseluruhan bandar di tenggelami air...Lebih kurang dua  minggu gak la terputus hubungan...Rasa nya tu antara banjir terburuk yang pernah melanda penduduk bandar KT. Bagi orang2 di pantai timur tu dah jadi macam routine tahunan cuma besar kecik je bah tu yang bezanya...




Kalau ngikut sejarah...Kesultanan Johor ni di asaskan di KT ni la..Ni Kota Lagenda/Kota Bersejarah...Banyak terdapat makam DiRaja dan Pembesar Negeri di KT ni...Contoh macam Laksamana Bentan...Kalau tak silap citer pasal Laksamana ni ada dalam filem Dang Anum ...Allahyarham Nordin Ahmad jadi hero sebagai Laksamana Bentan...Filem tahun 60an gitu la gamaknya...





Dulu kebanyakan bandar2 atau penempatan bermula di tebing sungai...WHY?....The best mode of transport is through water...and river is their life...hmmm...river of life...the settlement is either along the river or at the river confluence...as what had happened to KT...

Selain Sultan Mahmud Mangkat Di Julang, Laksamana Bentan ni pun tersohor gak la...Masa pusing2 bandar tadi nampak sign board Kampung Kelantan...Dan dengar khabarnya Laksamana Bentan tu di semadikan di Kampung Kelantan...Mungkin gak Lakmasana tu asal dari Kelantan...Tok nenek dia nelayan ke penjual kain batik...who knows..


Sewaktu me buat study kampung2 Tradisi dan kampung2 Baru dulu...me dapati ramai orang Kelantan yang jadi nelayan yang akhirnya menetap di Cherating...Kemaman dan juga di Mersing...Tu kan sebelah pantai timur...mungkin mereka jadi nelayan dan akhirnya berhijrah... Tak mustahil la kalau asal usul nelayan2 ni dari Kelantan yang menetap di bahagian timur Johor seperti Daerah KT ni..di Kuala Sedili...Mersing dsbnya...Ramai orang Mersing pandai wat kopok lekor pun...macam ada kaitan la dengan tradisi orang2 Kelantan/Terengganu yang bisnes kopok ni...


Di Lenggong juga ada Kampung Kelantan.... me discover that when I was involved in a study for a project at Tasik Raban and the surroundings including parts of Lenggong...Tu pun manasabah gak ada orang Kelantan kat sana kerana Lenggong tak pun jauh dari Jeli...Di zaman dulu kala mana ada geographical boundary pun....Main hentam saja mana nak tinggal...buka hutan dan jadi lah penempatan baru...


Daerah KT ni ada banyak tempat2 menarik...Kalau pantai nya, yang popular adalah Tanjung Balau...Desaru...Batu Layar...Jarak pun tak jauh dalam lingkungan 50-60km dari KT....Teluk Sengat pula tempat popular seafood village...Apa yang me nampak la...punca rezeki utama..sawit dan perikanan la...Pesisir pantai Tanjung Sedili/TS...memang tempat nelayan la...TS is the second biggest fishing port in the east coast...Lain2 tempat menarik untuk rekreasi...ada banyak kawasan air terjun...punca air dari Gunung Muntahak..


Sekarang lak Kerajaan Malaysia dah mulakan projek Oil and Gas kat KT ni...PIPC/Komplek Petroleum Bersepadu Pengerang....luas gak la 9105hektar...Kat situ di cadangkan banyak Loji...terutamanya untuk Penapisan Minyak...Petrokimia......Terminal Simpan Minyak......Jeti Laut Dalam..




Pah tu Petronas lak planned for RAPID/Refinery and Petrochemical Integrated Development....2428hektar...anggaran perbelanjaan sekitar RM60billion...Besar giler...dahsyat Johor ni...Dah la IRDA/Iskandar Region Development Authority tu hampir tiga kali ganda Singapura...ni lak lagi tambahan....Di cadangkan 20 buah Kilang Penapis Minyak Mentah juga Komplek Polimer dan Petrokimia...hmmm...Projek mega belaka tu...Semua kawasan yang di bangunkan tu kawasan berhampiran wilayah jajahan takluk Singapura... 



Semua pembangunan tu untuk anak cucu dan generasi akan datang la tu agaknya...hmmm...heheheheeee...Kadang2 kita nak sangat pembangunan tapi kita lom bersedia...Macam lumba lari...Kita tak ready nak lumba...persiapan tak cukup...latihan tak sampai tahap nak lumba, akhirnya kita ketinggalan kat bakang...Orang lain gak la yang menang...

"What does it meant by development...to me personally...it comes in a complete package as a holistic approach...

"physical...social...spiritual..economical..."

there must be a balance...Islam encourages balance as the main factor in whatever we do....one cannot detach from one and another...it's a symbiosis...a cobweb of different disciplines glued and bonding as a whole entity....hmmm...as an advocate in built environment...well.. I reserve my comment".




Ujan renyai2 turun lak wei...tingat budak yang jual nenas kat Kompleks PKNS SA..kata nya nenas tu datang dari ladang di Ulu Tiram...jadi kami  nak gi la tengok kalau2 ada nenas...Sampai kawasan Ulu Tiram tak nampak pun nenas...

Perut dah mula lapar...last2 sampai JB lak ni gamaknya...Ingat tujuan asal tak nak masuk JB...hmmm...sampai juga...Nak gi cari tempat makan yang my friend rekomen tu la...


Pah ni, ikut la me masuk JB jalan2 cari makan, cari pasal, cari la apa2 pun yek..

ada sambungan lak ni...
hmmm follow me...