Thursday, 15 January 2015

ri ni citer pasal buah sentul lak wei...jom

bismillah

Pe ke dia lak ni...buah sentul bagai.....


Kalau nak tahu jom baca...kalau dah tau pun jom kongsi citer. Bukan semua orang tahu asal usul atau penah nampak buah ni atau bukan semua orang penah tengok pun. Apa hubungkait buah ni dengan kehidupan kita pun ramai yang tak kisah pun...Hahaha kali ni kita terjah lak pasal apa dia dan apa manafaat buah ni....Cer la sengkang mata sikit...tak rugi wa cakap lu...keep on reading...


Kalau buah lain ada nama saintifik...sentul pun ada gak wei..Takkan buah lain jer ada nama glamour...Siput pun ada nama glamour...Siput babi,....nama glamour siput khinzir..Dua2 tu nama pada satu jasad...fuuuuuh...jasad lak yunk..Ok kita terus tanya orang yang ahli dalam bidang buah ni...

Pokok ni ada macam2 nama....Setengah tempat orang panggil setoi..setul dan yang paling popular sentul la. Pokok ni adalah di kenali sebagai pokok nadir. Apa benda tu?...Ni la yang nak bagi tau ni...Nadir ni maknanya jarang...haaa jarang di temui lah maksud tu....Sangat sedikit dan tidak di tanam secara komersil.


Nama saintifik pokok ni panjang gak la...susah nak nyebutnya...Hiiiish wat nyusahkan orang la...sandoricum koetjape...dalam famili meliaceae...sama ngan group langsat, rambai dan seangkatan dengannya...Susah tak nak nyebut?...Memang la susah wei...Pokok ni boleh tumbuh setinggi 30meter dengan diameter 90cm...Banyak terdapat di Asia Tenggara...kira native di kawasan kita ni la...Kat Eropah, Amerika  ke takdok pokok ni...Panjang la leher kalau kita kenakan dia orang suh telan biji2 tu sekali...huuuu..jangan wat pasal cari gaduh.


Buah sentul ni pula macam bebola tennis dengan ukuran 5-7cm....tul2 macam bola tennis... Ingat bola tennis tu tiru buah sentul ni la...Buah nya tu bulat dan kulit luar tu berbulu lembut...Kulit tebal dan liat...Isi nya lak berulas macam manggis tu....Rasanya masam manis bila masak dan tak mudah lekang dari biji. Boleh di makan segar atau di buat jeruk, sayur...Bagus buah ni...Ikut kajian la...saya tak kaji...biar orang lain la kaji...khasiatnya... banyak terdapat vitamin B, C, kalium dan fosforus.


Yang mahal nya pokok ni ada nilai2 perubatan...Akar nya boleh di rebus untuk nyembuhkan cirit birit, bengkak usus, kejang, kembung dan juga sakit perut...Sementara akar dan kulit tu di jadikan penawar untuk ibu lepas bersalin, manakala daun nya pula boleh di gunakan untuk merawat kulit yang gatal....Hahaha tengok...hebat tul tu. Kalau ada kurap ambik kulit batang sentul ni...kikis2 jadi debu la....Tak kan nak tampal kulit tu kat kulit kita lak...Guna logik la wei.

Kayu sentul ni lak kayu keras jenis balak la jugak..Bole wat macam2...hulu parang, kapak, kerusi meja, dinding, lantai macam2 la untuk furniture dan bahan2 untuk buat rumah...Kalau kreatif bole gak wat rumah daripada pokok sentul ni.....Rumah Sentul...Lom ada lagi orang buat...kalau kita buat rumah tu jadi unik dan satu2nya di dunia...leh masuk dalam guinness book of record...Cer try....ada berani?...Macam contoh rumah yang sepenuhnya di buat daripada buluh ni...Unik pun ye dan sesuai untuk kediaman ala resort yang sememang nya sangat bertepatan dengan green living, sustainable dan sinonim dengan kehidupan kita di kawasan tropika ni...



Tapi yang herannya orang sekarang lebih meniru gaya bangunan barat yang memang tak sesuai dari segi iklim...Sungguh la pelik...Tok nenek kita lebih berilmu berkenaan green living ni...cuma tak ada dokumentasi tapi menjadi amalan kehidupan hingga kini...tu la slack nya orang kita ni...Seolah2 dokumentasi ni tak penting...Tu sejarah dan rekod peradaban bangsa...sangat penting..



Saya ada gak la masuk kampung di pedalaman hutan belantara Banjaran Titiwangsa semasa saya bertugas dan buat pojek untuk Jabatan Hal Ehwal Orang Asli dulu...Pokok sentul ni ada gak saya nampak...bukan tanaman selingan tapi ada kat compound rumah atau di tepi pagar...Ni kira monocrop la...Tau ke apa monocrop tu?...mono tu maknanya satu...jadi dia la satu2nya kat situ...maksud saya bukan tanaman ladang la...Tu pencerahan bagi yang lom tahu...Yang dah tau dok diam2 jangan nak nyibuk lak...hihihi..gurau bro...


Hahaha lupa ..satu lagi..pokok ni ada kuarkan getah gak...Getah putih macam darah Mahsuri lagenda Langkawi tu kot...suci la kiranya ni...Rugi la sapa2 yang tak baca kisah Mahsuri Lagenda Langkawi tu...Daun pokok ni di golongkan dalam kategori daun majmuk...hehehe macam masyarakat Malaysia lak...Apa makna daun majmuk tu? Hahaah jangan nak sombong, mesti tak tau punya...Ok la saya bagi tau...Maksud daun majmuk tu ialah dalam satu tangkai tu ada 3 anak daun...kita panggil trifoliate...tri tu maknanya 3...Macam tripod....macam tongkat ke bekas ke apa yang berkaki tiga...Manusia takde la lagi saya jumpa jenis tri...Yang try banyak jumpa...dok try usha awek...tu lain lak..Bunga lak ada dwi jantina....hermaprodite...kira jantan betina la...Macam manusia pun ada gak...khunsa...dwi jantina la jugak tu...Pelik kan pokok sentul ni....Dalam pokok ni ada terma mono, dwi, herma...spesel tul pokok ni...Tu yang saya suka nar tulis ni...kongsi2 citer benda pelik.


Pokok ni berbuah dua kali setahun...Buahnya hebat nar...banyak guna....leh wat jem, jelly, acar, halwa manisan, rojak, sayur lemak pun boleh gak...Pernah tengok jeruk sentul tak?...Mesti la kan....Perasan tak kalau yang di jeruk tu kulit tebal sentul ni di kelar2...hahaha nape tu?...Pandai pun...Untuk membolehkan bahan2 penjeruk tu masuk ke dalam tisu kulit buah tu...macam kelar ikan untuk di goreng ...prinsip yang sama gak la..


Nak resepi ke untuk masakan buah ni?..Tak nak takpe la...Kita citer pasal lain la tentang sentul ni...Sentul...nama nya gah gak la se antero dunia...Eiiiik..bengong ke apa pulok dok citer benda lain...Apa kena ngena dengan sentul ni...buang tabiat ke wei...Sabar...sabar..jangan dok cepat melatah tak tentu pasal la wei...Ni ilmu..baca la...Bukan senang nak dapat ilmu free ni...


Sekarang perkataan sentul ni di abadikan dalam pojek mega  di Malaysia dan Indonesia...Kalau kat Malaysia tentu lah pembangunan kat kawasan Sentul Pasar tu ...projek mega oleh YTL...Mahal wei...dah jadi bangunan ikon memang kita ni tak mampu la...Dulu tu kawasan KTMB...mungkin JV dengan YTL la tu kot...Ada macam2 komponen gunatanah dalam Master Plan tu...Tengok pun naik ngeri...Dah nasib la orang bumiputera takkan ada kat situ lagi...Lari gi Gombak dengan Cubadak la...Tu pun ada ura2 Cubadak pun ada pemaju besar nak ambik alih...Tak lama lagi naik ke gunung la ...Sesuai dengan perkataan Melayu... bahasa Latin....Melayu tu orang yang tinggal di kawasan tinggi...Cer tengok perkataan Himalaya...Hi tu maknanya gunung...bererti Gunung Melayu...mungkin semua  ingat saya joke...tapi ada sejarah dan boleh la baca sendiri tentang asal usul Melayu...empayar agung Melayu satu ketika dulu....kita citer lain kali la ye...








Satu lagi ialah pembangunan mega di Indonesia...Sentul City di kawasan tanah tinggi Bogor.....merupakan satu2nya bandar hybrid ...mandiri..di Indonesia...Ni kira self-contained city, macam2 ada...racing circuit, theme park..hotel..business park..commercial ..residential ...Macam2 la, besar gila...Kalau tengok Master Plan tu jadi bengong kita ...Jangan wat pasal dengan sentul ni...jadi household name bagi kedua2 negara berjiran ni...Huuu...bila baca jurnal ni kan dah terbuka la sikit minda tu...tul tak...? Tak betul pun...takpe la kalau rasa tak betul...gi main jauh2...Kan dah kena sound tu...






I was so thankful to the pokok/buah sentul...While I was browsing the internet/google for info on this fruit...suddenly I bumped into so many articles related to sentul and to my surprise it related to my profession as a Town Planner...Through this search on the fruit that I came to know the existence of a major development in Indonesia as one and only hybrid city/bandar mandiri in Indonesia with billion dollar GDV and covers huge acreage with thousands of hectares ..What a coincidence...Thank you very much buah sentul...you really make my day..Thank God....

Jaga2 sikit...dah mula wat pangai tu bila dah mula cakap omputih bagai....biul dah mula meresap masuk ke anggota sendi tulang tu..sabar je la....orang yang makin menua pangai pun macam budak2....huuhuhuu...giler ka apa ni...hihihi.

Sentul ni bukan saja tersohor dengan nama pokok dan buah serta nama tempat tapi juga di gunakan pada manusia...Masih ingat lagi pada arwah Mat Sentul, lagenda comedian Malaysia yang sangat popular dengan filem2nya yang di judulkan dengan nama Mat...Mat Karung Guni, Mata Bond dan macam2 lah. Di sini dapat kita lihat pengaruh sentul ni ke atas manusia...Hebatkan...





Ooh tadi citer pasal resepi kan?...Jangan la majuk wei...Ni ada pun resepi nak kongsi...Cer try pah ni..kalau menjadi masakan tu sila post la sini kita tengok camne hasilnya...ok..

1: kerabu sentul/ciptaan saya sendiri ni...huuu glamour tu..

bahan2:

buah sentul...kupas kulit tu..dan kelar2 isi nya...buang biji tu wei...tu tak guna pun..rebus dengan garam dan hiris nipis2 dan kecil2..

santan pekat...kalau di masak lagi bagus la.

petai..kalau nak cekik dengan kulit2 pun bole gak...terpulang la.

isi ikan kembung/tenggiri...canggih sikit kalau ikan mahal.

kerisik...hahaha ni penting..kasi aroma naik..terbaik tuh.

bawang besar, potong nipis...macam onion ring tu.

cili potong...hihihi cili fresh yang merah tu kena lah potong...jangan lak gi pasar tanya pak cik sayur minta cili potong...leh sawan pak cik tu...mana mari ni orang..

cuka...kihkihkih cuka masak vinegar bukan cuka getah yunk woi..

garam, gula secukup rasa..kalau nak darah tinggi lebihkan garam kalau nak sangat kencing manis lebihkan kandungan gula tu...

limau nipis, yang bulat warna hijau tu..mana ada limau bentuknya nipis...tu nama je..jangan dok cari tak jumpa nanti marahkan saya.

serai/kalau nak campur dengan kacang botol, bunga kantan pun bole gak..suka hati la awak yang masak....huhuhu..

Senang je tu kan...Ambik semua bahan di atas tu gaulkan macam kerabu yang lain gak la...Cer try...kalau tak sedap gak memang tak pandai masak la tu...takde seni punya...huhuuhu..

2: rojak sentul...saya dah modified ni...hihihi.

bahan2:

buah sentul...kopek, kelar dan rebus dengan air garam...macam kat atas tu la...bape kali nak bagi tau...kihkihkih.

isi ikan selayang/kembung/tenggiri...ingatan..tenggiri mahal woo
cili kering/blend...seeloknya rendam dengan air panas dulu kalau tak nanti patah mata blender tu...pah tu marahkan saya...apa ke hal cam tu...

manisan/gula melaka...orang pantai timur panggil manisan kerek...bukan maksud manisan tu gila...kerek punye jenis...hahaha.

garam, gula, cuka, belacan/option la...saya tak suka belacan..jaga2 makan belacan nanti kena resdung...saya gak di salahkan...kalau banyak sangat di salahkan takyah bagi resepi la...dah tentu selamat...hihihi...

masakkan semua bahan di atas tu kecuali isi ikan...biar gelegak...atas api la hihihi...tengok baik2 ok...jangan wat silap pah tu nak nyalahkan orang lak...

rebus buah sentul tu biar masak/empuk...tos kan buang air rebusan, memang ada kelatnya kalau tak buang air tu...jangan dok malas...ni kena wat tul2 sikit...jangan cincai jer wat keje tu...concentrate...with passion..

masukkan bahan tadi dalam bekas arcoroc ke arcopal ke dengan buah sentul tu...last sekali masukkan isi ikan ...takkan nak tengok je...kacau2 la isi ikan dengan buah sentul tu...

dah sebati...takkan nak tanya lak sebati tu apa...abihkan boreh je ni...dah semua ikut perintah di atas tu...masukkan dalam bekas...simpan 8-10 jam biar kira tul2 kow punya...cer wat kuar daripada bekas/balang tu....fuyoooo...siksa kalau tak makan rojak ni.

p/s..pic tak de pun, lom jumpa buah sentul tu...tapi dapat di bayangkan resepi ciptaan saya ni...memang syiiioook wok...kat bawah ni pic colek buah sentul...kasi aura kat pipi/saliva gland tu naik .....cor cor air liur kuar...kahkahkah..


Kalau resepi lain2 tu macam jeruk dan sayur lemak tak yah la citer sini..wat malu je...Tu semua orang tahu kan...Tengok betapa hebatnya buah2an tropika yang tidak terdapat di tempat2 lain di dunia ni...Tapi biasa la bila yang di depan mata orang tak ambik peduli pun walhal banyak sangat medicinal value..Kalau dapat beli citrus fruits or temperate orchard harvest, kan main sombong bangga sangat la...Dapat makan epal rasa gah sangat, mata pun cam dah biru la konon...Kalau bagi buah sentul...hampeh tak mau nya...Bayangkan pakwe baru kenal bagi buah sentul....terus cabut lari...kes putus cinta la...Tapi kalau bagi epal ke kiwi ke anggur ke, senyuman leh sampai ke telinga....Hahahaha...baik punyer citer la pasal sentul ni...


Letih dah wei dok merapu ni...nak minta diri dulu...Tau pun tak perlu minta diri, takde orang peduli pun kes minta diri ni...Tapi saja2 nak mesra alam ...huhuuhu...Maaf ye semua atas ketelanjuran sikap ni...Maklum la kita ni penulis jalanan mana ada etika pun...Hentam kromo etika ada la....Ok.. chow dulu...Terima kasih kerana sanggup abihkan baca jurnal ni...till next change...cheeerio..adios.


p/s...saya sangat berterima kasih kepada google, juga teman2 blogger yang telah memuat turun gambar dan artikel yang menjadi sebahagian bahan rujukan saya...tanpa mereka tak mungkin saya dapat menulis jurnal ini dengan bentuk sebegini rupa...once again TQVM..