Sunday, 28 June 2015

asam pedas ikan mayong

bismillah


Entah nape tetiba rasa nak ke pasar...Semalam Mem bagi duit pasar...biasa la kalau ada yang dia tingin nak makan dia akan bagi duit pasar...Kalau ada duit pasar atas meja tu kena la me cook something special...Best gak ada Mem cam ni...huhuhuu...Untung tu tak la sangat...kerana balik nanti kena masak...Tapi me no komplen...actually me luv to cook pun...so cooking is no prob to me....no hal la...bereh punyer.


Sampai di pasar macam biasa la me will go to vege section first...pah tu baru la tinjau2 lain stall...Ari ni tinjau2 seafood punye stall...wooo...banyak tul makanan laut yang di jual..ikan segar..mata biru agi pun...best gak ni...


PI/penjual ikan: Bang ..try ikan ni..sedap ni..saya jual murah je.

SM: Eiiik.. ikan pe dik?..(lam ati sentap abih...sonok gak dia panggil me abang...rasa la cam muda agi hihii).

PI: Ni ikan takkan abang tak tau? Best ni masak lemak ke, asam pedas ke...bagi saya asam pedas la terbaik...

SM: Ya la...nampak pelik je...kepala tu macam apa eak...bintik2 semacam.

PI: Tul tak tau ni? Ingat kan abang main2 tadi...ni la ikan mayong..

SM: Oooo.. penah dengar tapi tak penah tengok pun...ni pun bukan salu nampak kat sini.

PI: Memang la ...tak salu pun yang ada...

SM: Saya nak try la...ni cam ne kira?

PI: Kalau kepala ni satu RM18...jauh beza dengan jenahak ke tenggiri bang..

SM: Memang la pun...macam ni la..kamu ambik kepala ni dan dua keping isi...


Selepas beli ikan tu me rayau2 tempat gerai jual rempah...terpikir nak masak asam pedas...so me bought some cili giling...serai...kunyit...daun kesum...daun limau purut...limau nipis...bunga kantan...lengkuas....yang lain2 bahan macam belacan...asam jawa...bawang....garam dll tu masih ada kat umah rasanya la.

Balik umah...siang dan bersihkan ikan mayong tu...me belah kepala tu sendiri, tak bagi budak pasar tu belah...hmm cari pasal...keras giler kepala ikan mayong ni...tak sangka lak.

Prepare kan ape yang patut untuk masak kepala ikan mayong ni...me as usual...reka sendiri resepi...The basic ingredients me still maintain la...Tapi untuk ummmph kan lagi me will fusion kan atau apa2 la janji lain sikit dari segi rupa dan rasa...Kita nak makan sendiri kita punya suka la nak wat pe pun...Kalau sedap ikut anak tekak kita leh la kita war2kan pada fren nanti...Kalau tak jadi...diam kan aje...Tapi biasanya memang lebih ummph pun...Nanti la kita tengok pe jadi dengan ikan mayong ni.

Untuk asam pedas kali ni me cuba bezakan sikit dari yang biasa orang masak...Mula2 me tumiskan  bawang putih dengan bawang merah beserta dengan kayu manis, bunga lawang cengkih dan cili giling...lengkuas dan kunyit idup serta halia...udang kering tumbuk...me skip belacan...me don't like belacan (ada sebab la ..lagi pun tak fresh dan kurang hygienic)...semua tu tak kisar tapi hiris je ...actually guna herbs tu semua untuk hilangkan bau ikan tu...juga nak bangkitkan aroma dan rasa ...dah pecah minyak baru la masukkan sedikit air dan terus masukkan kepala ikan tu...biarkan ikan dan rempah ratus tu sebati dan mendidih...setelah nampak isi ikan tu dah lembut ...masukkan air...yang bagusnya guna air rebusan ikan...cam stok gitu la..

Biarkan didih...masukkan air asam jawa sikit dan di campur dengan perahan limau atau lime...me don't like to use lots of air asam jawa dan asam keping...those are not fresh...lime or lemon is fresh...lebih khasiatnya...kemudian masukkan daun limau purut...serai...kesum banyak pun sokay....kantan belah dua dan tomato belah empat taruk last sekali...bawang besar hiris yang di saute taruk gak last la untuk dapatkan rasa crunchy...actually bawang ni tambahkan rasa manis...jangan lupa garam...kalau bole avoid aji no moto gantikan dengan gula merah...kalau suka pedas...macam my family la...add on black pepper...


Weiii....sedap gak resepi me ni...Memasak ni bukan apa...mesti ada rasa sekata...bukan lecah leweh kata orang Kelantan...looks good...simple and balance taste....that's the best dish...I believe a lot in balance taste....tu pasal bila masak me only look at the ingredients but not on the detail as to how to prepare...tu depend pada kreativiti masing2...tu yang orang kata beza air tangan nya...do lots of experiment...

For me la...masak ni macam buat painting gak...Kena ada passion dan daya kreativiti yang tinggi...Yang penting masak dengan ikhlas...Niat tu penting...Beza kita yang muslim ni masa nak masak, tengah masak tu kita leh baca doa...hmmm...tu spesel nya kita...

Lepas berbuka puasa me got something to discuss with R and the gang ...Mana agi kalau tak kat Pak Ngah's Cafe...R ni my ex staff dulu...Ada hal la nak bincang projek ri ni..

SM: You makan tak ikan mayong?

R: Ehh tu my fevret ...kalau balik Perak memang ikan tu yang kita cari pun...nape tanya ni?

SM: Saya tak penah makan ikan tu...semalam saya masak...wah...ok pun...sedap...isinya flat la sikit tap still ok.

R: Saya suka kalau yang ada telur...gulai lemak telur tu pun terangkat...sedap tul...Kalau nak beli ikan tu, picit2 perut dulu...Yang bertelur mahal la sikit harganya.

SM: Ooo ye ke?...Tak tau lak ada telur...Ni ikan laut ke ikan ikan tawar?

R: Rasanya mungkin ikan air payau...tapi bukan sungai...muara la macam kat bakau gitu...Ni macam ikan baung gak...Dulu orang tak makan ikan ni...sekarang je dah mahal.

SM: Ya la...dah ikan lain semua mahal...ikan ni pun ada harga gak la...kalau semua dah pupus nanti...biawak pun orang gulai.

R: Sekarang pun ada orang makan biawak...orang India....Siam makan biawak wat kari...perrrgh takleh bayangkan.

SM: Hihii...landak saya penah hentam baru ni kat Sabak Bernam...tapi bisa gak la...sakit sendi pah tu...denyut2...memang tak mau lagi la makan natang tu..


Len kali nak gi cari atau beli ikan mayong yang ada telur la nampaknya...Nak gak rasa cam ne...Kalau ikut R tu memang terbaik katanya...Tingat lak telur ikan caviar yang mahal tu...Telur ikan goreng kat kedai mamak pun mahal. Rupanya telur ikan ni jadi makanan istimewa gak. 



Ikan mayong ni leh masak macam2 gaya...Ikut suka citarasa masing2 la...Len kali me want to try other recipe than that masak asam pedas...Leh masak lemak gak pun...gulai darat ke...lemak cili api ke...kari ke...hmmmm.

Hmmm best gak citer pasal makan ni...Kalau ada ikan mayong yang segar2 tu hantar la ke Shah Alam...leh la kita pakat2 masak, pakat2 makan nanti...Puasa2 citer pasal makan memang la leleh air liur ni.


Cukup la ye citer pasal makan...kita cari topik lain lak...Jika Allah izinkan kita sambung len kali ...

hingga ketemu lagi.

sekian terima kasih.