Thursday, 28 February 2013

merakam memori...ke sabah bersama Dr.Sab , part 2

bismillah


Selepas sarapan, punya la kenyang sampai nak terjeluak, apa lagi nak masuk bilik la tapi kunci bilik 'misplaced' tak tau mana letak. Yang pegang kunci tu tak silap aku Dr. Sab. Habis seluk poket, terbalikkan kerusi tak juga jumpa. Akhirnya terpaksalah minta tolong pekerja hotel bahagian 'house keeping' bukakan pintu bilik. Semasa nak 'check out', 'staff front office' bagi tahu, kalau hilang kunci kena 'fine' RM20. Dr.Sab tak puas hati la. Bukan kita nak bawa balik pun kunci tu, bukannya ada guna pun. 

(*bahasa yang aku guna pakai sewaktu merakam memori ni adalah bahasa spontan, bahasa pakaian harian, tak sangat mengikut tata bahasa,  nahu dsbnya. aku campur adukkan juga dengan bahasa Inggeris yg juga bahasa Inggeris pasar, aku terlebih dulu minta maaf kalau semua ini kurang menyenangkan ahli bahasa. aku mau nyampaikan dengan cara aku sendiri yang santai dan senang di fahami...*)

Pegi kat 'travel agent' hotel, tanya untuk sewa kereta. Mahal juga 'hired car' di KK ni, Myvi pun sampai RM150 sehari. Kalau naik teksi ke Kundasang tambangnya RM200, fikir punya fikir baik sewa kereta saja lah. Myvi ni pun aku tengok masih baru, setahun jer umurnya. Beres. Pukul 1pm keluar dari hotel. Dr. Sab yang 'volunteer' nak pandu kereta, aku ok jer. Dia orang muda, mata, kaki, tangan semua masih berfungsi dengan baik lagi berbanding dengan aku yang setengah abad ni.


Tempat pertama yang dituju tak lah jauh daripada hotel tapi boleh sesat gak. Peta yang kita beli kat hotel tadi tu 'quite confusing', ikut peta lagi sesat. GPS pun tak ada, main ikut 'common sense' sajalah. Kalau sesat juga malu la, aku ni 'Town Planner'. Destinasi kita ialah Muzium dan Balai Seni Lukis Sabah.  Selepas dua kali tawaf akhirnya jumpa juga. Lega macam surau rasanya. Bangunan ni ada 'character' yang tersendiri, biasa la kalau 'monumental/public building' ni mesti berkonsepkan sesuatu kena mengena dengan budaya setempat juga sebagai lambang atau ciri-ciri arsitektur tempatan.

Aku tengok di mana saja tempat-tempat sebegini tak sangat la ramai orang berbanding dengan Jom Heboh. Ibu bapa pun jarang yang mahu ketengahkan nilai-nilai seni bangsa sendiri kepada anak cucu. Hanya orang-orang yang berminat di bidang ini saja yang mengunjungi tempat-tempat begini. Kami datang ni untuk membuat kajian tentang kediaman tradisi masyarakat dan kaum pri bumi Sabah, mungkin ada nilai-nilai estetika yang membantu kajian kami kelak . 

Pusing-pusing sekitar 'compound' muzium, ternampak deretan kereta-kereta antik yang pernah digunakan oleh pembesar-pembesar negeri satu ketika dulu, ada Bentley, Rolls Royce dan bermacam kereta berjenama. Menurut 'caretaker' tempat ni, ada setengah model tu yang masih boleh digunakan, tapi kena 'service' la dulu. Sesuatu yang menarik.

Sejarah mencerminkan bangsa. Itu sebab negara-negara maju sangat mementingkan sejarah, menjaga dengan baik segala maklumat, artifak tentang bangsa mereka. Orang yang buta sejarah adalah orang yang sudah mati jati dirinya, sudah tak kenal asal usulnya dan inilah yang paling bahaya. Mereka-mereka jenis ini boleh dibeli bila-bila masa. Ya, kerana sudah buta sejarah dan juga buta mata hatinya. Berapa banyak keruntuhan tamadun  disebabkan rakyatnya yang sanggup menggadai maruah bangsa sendiri.
.
Di satu sudut muzium ini ada ruangan untuk pelukis-pelukis tempatan melukis karikatur. Ambil tempahan, tapi tu lah berapa sangat pengunjung yang menempah lukisannya. Beginilah nasib pejuang seniman jalanan. Sudah lah tempat ni jauh tersorok, pengunjung pula tak la ramai. Yang datang ramai tu dok tinjau-tinjau saja, tempah tak mau. Tapi bagi seniman begini duit tu jadi perkara kedua, janji lepas untuk sara hidup, cukup lah. Apa yang mereka ni pentingkan adalah waktu terluang yang Tuhan berikan untuk berkarya. Sihat tubuh badan, sihat minda dan memperoleh ketenangan dan kebahagiaan dengan cara mereka sendiri.

Manusia begini bukan memburu kesenangan dengan menipu, rasuah, adu domba jauh sekali menyakitkan hati orang. Seniman ni sebenarnya terdiri dari makhluk istimewa. Jika dikaji balik hanya berapa peratus saja dalam sesebuah negara ada golongan istimewa ini. Rasa aku tak sampai pun 2 peratus. Macam juga ilmuan yang bergelar Professor atau yang mempunyai PhD, golongan ini juga tak ramai hanya beberapa peratus saja.

Ini merupakan 'access' utama yang merupakan atau yang menggambarkan keadaan semula jadi di perkampungan suku kaum yang terdapat di negeri di bawah bayu ini. Sungguh teruja melihat setting begitu terancang, bukan saja sebagai 'show case', tapi sesuatu boleh aku tafsirkan sebagai yang praktikal.

Ada jambatan gantung yang merentangi sungai, hanya boleh digunakan dengan jarak 3 meter seorang. Gitu lah kalau tak silap aku. Bila ramai nanti runtuh, jambatan ini bukan direka untuk laluan awam, hanya sebagai 'accesories' kepada taman ini. Aku perhatikan, melalui pengamatan sebagai seorang 'designer', taman ini ada perbezaan ketara berbanding kampung budaya Sarawak. Kebanyakan bangunan dan lain-lain struktur di sini dibina dengan mengambil kira bentuk rupabumi.

Tidak terdapat tarahan bukit, lebih mesra alam, mengekalkan kehijauan semula jadi. Walau pun tempat ni tak lah luas dan pembangunannya bukan lah dikira 'massive' tapi kita belajar sesuatu tentang 'green planning, sustainability, eco-friendly, holistic planning and design'. Tak tau lah apa orang lain nampak dan manafaat dari lawatan ke sini tapi itulah yang dapat aku rumuskan sebagai 'designer' yang mencintai alam damai.





Seperti biasa Dr. Sab sibuk merakam gambar untuk rujukan kajiannya. Aku berdiri di sudut bangunan untuk menghirup udara nyaman dan melepaskan lelah. Damainya persekitaran di sini. Kedengaran cicipan suara burung, tenggelam bersama pepatung yang seronok terbang bebas. Aku terbuai dengan keindahan suasana alam damai ini. Kami membawa haluan sendiri. Aku mahu pun Dr. Sab tak mahu diganggu, masing-masing ada agenda sendiri. Bahan binaan adalah semuanya bercirikan tradisional, atap nipah berdindingkan buluh, berlantaikan nibong bertiangkan kayu kayan hutan.




Lihatlah betapa indahnya tempat ini dimeriahkan lagi oleh kehadiran tasik dan pondok-pondok yang menghiasi persekitaran. Dibina seolah-olah mencerminkan kedudukan sebenar perkampungan kaum pri bumiTeratai berkembang menambahkan seri suasana. Pokok-pokok yang menghiasi perkampungan ini adalah terdiri dari jenis yang hidup subur seperti yang terdapat di penempatan asal. Terdapat tumbuhan dan pokok-pokok yang biasa ditanam di kampung-kampung seperti pokok pinang, pokok ara, mengkuang, kelapa juga pokok-pokok buah-buahan tempatan.






Terdapat berbagai jenis rumah mengikut suku kaum masing-masing dengan kepelbagaian rekabentuk dan berlandaskan ciri-ciri penempatan serta menurut adat, budaya dan kepercayaan masing-masing. Kita boleh lihat bentuk rumah Pekebun Cina, rumah Brunei, Kadazan, Murut, Rungus semuanya dengan identiti tersendiri mencerminkan suku kaum masing-masing. 

Setengah kaum lebih sesuai mendiami kawasan bukit dan dibina tanpa merosak bentuk rupa bumi. Mereka sebenarnya lebih lama mempraktikkan 'green' dan 'sustainability' seperti apa yang diwar-warkan sekarang. Bercerita tentang sayuran atau makanan organik mereka juga lebih lama menggunakannya. 

It's interesting to note that, those houses built on higher grounds are actually for privacy and security reasons, besides commanding interesting views. Urban folks are talking about gated and guarded for no reason except security but actually practicing segregation, selfishness, individualistic and many more negative concerns. 


Being in this setting I don't feel bored getting from one place to another. The layout is in such a way that as if we are touring the actual kampung.


We met a Japanese tourist, she was with a newspaper publication in Japan, but that was years back. She's already retired and now spending time travelling world wide. She's been in KL for three weeks. According to her, after spending some times here, she fell in love with this heavenly place that she can't find anywhere else.

Sabah has so much to offer, the beautiful islands, cool and fresh mountain air, interesting beaches, varied cultures, abundance of sea food and the list continues. I thought I was the only one with that kind of feeling. That's what I told Dr.Sab previously why I fell in love with Sabah. If I have the chance and choice for retirement, Sabah will be my prime choice.



There's an old lady doing beads craft. I bought some for souvenier, although that's not the actual reasons for buying those crafts. According to her she came from a remote village somewhere in the interior.


I forgot the name and doing this business on weekends only because on week days there's not many tourist visiting this place. In fact on weekend also business is not that good. Most people who visited this place is not interested in souveniers because they can purchase this at the pasar tamu or other souvenier stalls in the town. I pity this elderly lady, at least by purchasing some souvenier items from her, she can earn some money for a living .


After almost two hours touring Kampung Budaya, we proceed to souvenier and book shop at the main muzium lobby. I bought two books, Sarawak Sketch Book and Tropical Garden Design. Actually i've been planning quite for sometime to record on my travelling around the country in a sketching book which  I planned to give a title as THE FACES OF.......Hope in the near future I'll make my dreams a reality.





to be continued in part 3..