Thursday, 13 November 2014

kelab warga emas shah alam (3)


bismillah

Selain dari dusun buahan terdapat juga aromatic plants seperti pohon cempaka dan juga pohon tanjung...Ya ..pun rasa saya ramai yang tak pernah tengok pohon bunga cempaka...Baunya sungguh harum..Saya menghampiri pohon cempaka saja2 nak rasa bau harum bunganya....wow...bunga nya yang dah matang memang mengeluarkan bau yang sangat harum...Pohonnya boleh mencapai ketinggian beberapa meter...Ia bukan pokok renek seperti jenis tanaman bungaan yang lain.


                                    pokok cempaka boleh mencapai ketinggian beberapa meter

Pokok tanjung di tanam sebagai pohon teduhan memandangkan sifatnya yang rimbun dan  berkanopi indah. Pohon tanjung juga mempunyai bunga yang mengeluarkan bau yang harum...Masih ingat masa kecik2 kita orang cucuk dengan tali daripada urat batang pisang ke atas bunga2 tanjung yang gugur dan di jadikan ikat sanggul dan di belit2 pada rambut sebagai aksesori la kononnya...hihihi lagi harum pada YSL tu..ni ori la.. Bunganya yang masak ranum berwarna merah...memang boleh makan pun buahnya tu...Masa kecik2 saya selalu bermain di bawah pohon tanjung ni sambil lastik burung...Memang burung suka makan buah tanjung yang masak. Mungkin ada anak2 generasi sekarang tak pernah merasa buah tanjung, macam mana nak rasa tengok pun tak pernah...Aduhai ruginya kita yang tinggal di kawasan tropika yang kaya dengan tumbuhan tapi tak pernah tahu tentang keajaiban rahsia alam ini...

buah tanjung yang masih putik dan masak berwarna merah


    taman permainan kanak2 berserta dengan lorong reflexology..avenue ke arah jalan masuk di teduhi                                         dengan kanopi pohon tanjung di sepanjang laluan

Taman permainan kanak2 pun ada gak di sediakan...Untuk cucu2 yang datang menziarahi atuk2 la tu..Ada track for reflexology. Tapi macam tiada yang guna pun...sakit kaki wooo jalan atas tu...jalan atas kerikil la katakan...Cantik gak taman kanak2 ni walau tak banyak alat permainan...Ya la ni bukan untuk permainan atuk2...Bayangkan atuk2 main buai dan jongkang jongkit dengan nenek2...Mesti cute giler kan...huuu.. Kalau gian pun main sikit2 dah la pun..Atuk2 main lain la...main games kat IT centre ke..G+ ke...hihihi..atuk moden mesti main G+ punya...tu satu kemestian pun....Kelakar gak atuk main buai dan gelongsor....silap gelongsor terus spital....hiii.

Terdapat kawasan tapak untuk tanaman komersil seperti ladang tebu...Saya rasa la ni projek untuk warga emas yang nak cuba2 dalam pertanian...Mungkin dah di berikan pada seseorang untuk menanam tebu ..tu pasal di panggil kebun pak tua...Memang tua la dah warga emas...hihihi...subur gak nampak tebu2 tu..Hebat pak tua nanam nya...Tinjau2 gak ..ingat nak patahkan sebatang boleh la test gigi ni ...Tak jadi la ....dah tua2 gini baru nak mencuri...tak padan dengan dosa...entah sempat tobat ke tidak..kalau gian sangat nak mencuri buat la masa muda2 dulu...hihihi..Makan tebu boleh kuatkan gigi...tempat saya kalau makan tebu di panggil suling batang tebu...kepah2 manisnya, hampas di kehek/buang...ngalahkan mesin tebu weiii.


                                           tanaman tebu sediada di tapak ladang petanian

Tujuan utama komplek ni di bina adalah untuk riadahmengisi masa lapang dan bertukar pengalaman ...Memang di Shah Alam ni terdapat ramai golongan professional dan businessman...Kenapa orang berniaga dipanggil businessman...kerana mereka sentiasa busy..busy man jadi lah businessman...huhuhu...saya reka je tu tapi cam logik pun ye...Bila ada kelab se umpama ini maka boleh lah mereka2 ini berkumpul dan melakukan apa2 kegiatan kemasyarakatan atau libur diri...

Amalan hidup sihat merupakan satu cara kehidupan yang boleh di katakan lumrah bagi penghuni kota...Mereka beriadah melalui active recreation seperti bersukan, jogging, berbasikal atau apa saja yang dapat menyihatkan fisikal dan rohani...Nak berkebun mana ada tanah..tambah2 yang tinggal di kondo atau rumah teres...Memang takde tanah la..Jadi para Perancang Bandar merancang kawasan2 untuk riadah seperti taman2 awam, dewan serba guna untuk sukan dan lain public open space...

Di Malaysia umur pencen yang layak untuk jadi warga emas ialah 60 tahun...Di negara2 maju umur warga emas dah di naikkan kepada 65 dan ada gak negara yang umur warga emas sehingga 70 tahun...Sekarang kebanyakan negara mengisytiharkan mortality rate 73 tahun untuk lelaki dan 76 tahun untuk pompuan...Lazim nya memang orang lelaki kembali ke rahmatullah dulu ..fitrah la tu..Mungkin gak orang pompuan ni umur panjang di sebabkan datang haid kot...buang darah kotor...jadi badan sentiasa bersih dari kotoran dalaman...orang leaki nak buang darah kotor kena bekam..mana la tau analogy ni betul.....boleh wat kajian ni....R&D please...

Mengikut banci penduduk tahun 2007/ni jer data yang ada..boleh la di guna pakai daripada takde langsung...48% daripada 5 juta penduduk Negeri Selangor terdiri daripada warga emas yang produktif...Mereka ni ramai yang sihat..otak pun masih berfungsi tambah dengan pengalaman masing2 memang banyak gunanya warga emas ni..Jangan wat hal dengan warga emas ni..Putar belit pun dahsyat...Banyak makan garam la tu..Kalau nak kelentong orang memang tak berkerut kening..macam real jer...especially golfers...memang pandai wat kelakar..Dah memang cam tu sifat dia orang ni..Mungkin masa nak pukul bola tu asyik joke kot...Jangan marah yer golfers...ni pengalaman saya dengan golfers ...this is a true story.

Hampir separuh daripada warga Selangor ni warga emas..Apa dia orang ni nak buat?.Dulu2 pencen..55 tahun...masa tu memang la boleh di katakan at the height of carrier..tup tap tup tap...pencen...Memang masih aktif pun lagi..Tapi kalau dulu2 la bila sebut pencen ni rasa tua sangat..Mungkin gak bila balik kampung, mula la dengan kain pelikat dan tuala atas bahu..Nampak la terserlah ketuaan tu..tambah lak dengan perut buncit kepala botak dan tak terurus...memang la nampak tua pun...

Apa yang kita mahu ialah physical age bukan chronological age...Ada setengah orang umur baru 40 tahun ikut chrono la tapi tahap physical age nya macam 60 tahun...segala sakit ada..cukup lengkap full package..Ada setengah umur dah 60 tapi physically macam 40..leh panjat pokok kelapa sehari 5 pohon...tu sudah kira tersangat baik...tu yang kita nak...So jaga kesihatan..sihat tubuh badan akal fikiran..Orang kampung eg my mum 86 tahun..still leh jahit, masak, berkebun..mata terang..cuma biasa la dah aged..sakit urat ..BP last check up masa saya balik bulan october, dia punya reading 120/80 perfect...see why?..Negative ion...makan pun vege dan ulaman...red meat jarang mostly ikan ...

Orang sekarang ni yang lebih2 lagi kat bandar ni..dah kira bangka la masih pakai jeans dan sport shirt..canvass shoes....Clint Eastwood pun sama tapi takde orang kata apa..pasal dia mata biru...cer kita mata hitam ni wat cam tu, mula la cakap buang tabiat...huuuhuuhuu...ada aku kisah...Ramai sekarang ni dok Hang out kat terrace cafe contoh kat d Mall..Kalau pegi sana rata2 orang tua... Ada yang kelek fail..jadi broker maut pun ramai...Pengalaman masa keje gomen tu di guna pakai nak jual projek...

Habis teh secawan kat Coffee Bean, Secret Recipe atau Chicken Hut balik la...Kat situ ramai gak yang berpangkat Dato..Masa keje gomen dapat Datukship...Kalau jerit....Datoooo...semua berpusing..ramai yang Dato pun..yang pencen la maksud saya...Syok gak tengok dia orang ni..Saya penah pegi situ, tu yang saya boleh bagi tau ni..Kawan saya yang Dato pencen pun ramai..

Ada satu golongan lagi ni...kira makhluk aneh gak la...pakai baju linen kelek fail ..tu ahli politik veteran...Dia orang suka lepak kat Putra World Trade Centre/PWTC....biasa port dia orang kat Restoran River View...waaah...citer politik, macam pakar la sangat dan pojek tak main dah juta2 ni ..Sekarang cakap sikit jer billion2...Satu lagi kalau ada yang sponsor lepak la kat lobby lounge ...bila lembu2 tu balik...mula la pindah makan kat gerai tepi sungai tu..Panas pun takpe la...murah kat situ...huuu..Tergelak pun yer bila tengok dia orang ni...Geng2 dari Sabah/Sarawak ramai gak la yang dok melepak kat gerai tu...datang dari jauh dengan harapan dapatlah projek sikit2...habuk pun tak de,,,hampeeeh saja.

              sebahagian daripada taman landskap sediada...di jaga dengan rapi dan mempunyai tahap                                                           kebersihan yang boleh di banggakan

Kalau di negara maju seperti USA, Eropah dll...warga emas masih aktif dan bekerja...Ada yang jadi pramugari..restaurant supervisor..warden...aktif NGO dsbnya..Di UK saya masih ingat masa saya tinggal kat sana dulu setahun lebih...dia orang yang tua2 ni pegi pub maklum la tempat tu sejuk yang amat...Malam2 ke petang2 masuk pub la...pekene segelas dua...sembang2 baru balik..tu pasal ada yang kencing tengah jalan..kepala sudah high. Tapi dia orang tu tak kacau orang sangat kalau tidak di provoke...mencuri..house breaking jarang sekali...Yang best nya kat sana ada social benefit .tinggal di rumah council housing..dapat elaun  bulanan 300 pounds dan ada lagi lain2 benefit..untuk anak2, hospital benefit begitu juga pelajaran...banyak yang di bantu Kerajaan.

Pelajar2 Malaysia pun dapat elaun anak2..Best tul kat sana tu...Oleh kerana ada social benefit..dia orang tak kerja pun takpe...Tapi ramai yang suka kerja gak la...jadi barber..macam2 la...nak isi masa lapang...Ada pakcik ni warga intan berlian la kot jadi barber kat depan rumah saya di Argylle Street...Bila masuk kedai dia, kalau dia yang nak gunting rambut saya..mula la saya risau...dah penah kena pisau cukur koyak cuping tinger..ketar2 dah wei tapi masih nak jadi barber...serik saya...Pah pengalaman tu saya cari pompuan tukang gunting..saloon la wei..cuci2 rambut urut2 kepala..fuyooo...best gitu...Bila tengok kita orang asing macam2 di tanya... tu yang buat lama dok picit kepala...Saya pun kelentong la apa yang patut maklum la nak suh lama sikit...hiii...Pengalaman dan kenangan terindah tu wei...

Satu lagi pengalaman saya dengan orang tua2 kat sana...mereka suka kepada Art activity..belajar melukis ...life drawing...Saya join la kat Glasgow Arts Centre tuh..classmates saya semua atuk2 nenek2..Saya je yang muda...di panggil saya boy..Ada ke patut..pada hal saya ada goatie dengan misai melenting lagi...Satu lagi orang tua sana suka melancong ..bagi yang ada duit la...yang takde duit lebih teruk dari kita...Yang dok kampung tu macam kat Inverness, Stirling tu ada yang tak pernah sampai Glasgow pun....Stirling Castle tu yang ada dalam citer Brave Heart lakonan Mel Gibson yang jadi hero orang Scotland Wallace ke apa tu la....Ada lak kata saya ni datang dari pulau mana...bila cakap Malaysia haram tak tau...Ada sekali tu kat bus stop di Colombo Street..ada Mat Salleh ni tanya saya....

MS/Mat Salleh: Hi boy...great weather today rite?

SM: Yes..nice cool weather.

MS: Sorry..may I guess..are you Indian?

Aaik len macam mamat ni...saya di panggil Indian lak..Ada macam Indian ke?..Tapi kalau coloured selain Negro dengan Pakis...India la yang ramai ada pun..

SM: No...I'm Malaysian...


SM: Malaysian?..Hmmm...I don't get you...from which island?..South pacific...?

SM: Do you know South East Asia...Thailand...or Bali..

MS: Have heard about Bali..an island..?

SM: Yes...Indonesia and Malaysia are neighbours..

MS: If you don't mind...I'm sorry...do you people still live on trees..?

Dalam hati saya ber 'monologue'..."nak kena menate bewok ni."..

SM: Yesss..of course Sir..we are all living on trees...very nice...beautiful ...awesome...

MS: Really? Hahaha....swinging like tarzan yeah...oh no..how do you go up and down the trees.

SM: Hihihi....

MS: Hmmm... it's not funny ..you are telling the truth right..?

SM: Of course I am..

MS: You haven't answered me..

SM: Ooo yes..I forgot...actually we use lift to go up and down the trees...excuse me Sir...cheerio.

Mat Salleh tu terpinga2...padan  muka dia.


Di sebelah ladang tebu tu ada tapak cadangan untuk rumah transit/rumah perlindungan sementara bagi penghuni Shah Alam yang tiada tempat perlindungan..Rumah transit ni biasanya untuk menempatkan mereka2 yang malang, banyak masalah yang bersangkutan dengan masalah sosial dan kekeluargaan...seperti anak remaja yang lari dari rumah, di buang sekolah, atau apa2 masalah di mana tempat ini adalah khas untuk penempatan sementara menunggu masalah di selesaikan seperti menghantar ke pusat2 perlindungan, rumah asuhan dan juga sekolah juvenile.. 

Rumah transit ini juga boleh di guna pakai untuk golongan dewasa yang mempunyai masalah sementara menunggu menemukan  jalan penyelesaian...Dengan adanya kemudahan seperti ini, tempat ini juga dapat menyelamatkan mereka  daripada menjadi pengemis/penghuni gelandangan di kota.



Saya masih teringat satu malam saya nonton TV rancangan dan channel dah lupa..tapi tak silap saya Discovery Channel gitu la..Ada satu slot documentary yang memaparkan kisah tentang pengorbanan seorang bekas pelarian dari Amerika Latin yang menetap di USA. Dia dengan sukarela menjalankan aktiviti selepas waktu kerja membantu teman2 senasibnya dulu dengan memberi makan tiap2 hari hasil dari duit gajinya yang tak seberapa dan juga derma dari kawan2....

Dia satu family masak dan agih2kan makanan kepada teman2nya yang di panggil gelandangan jalanan itu setiap malam. Manusia bila dah terpaksa dengan desakan hidup dia sanggup lakukan sesuatu di luar jangkaan orang yang waras...Ingat dia orang tu nak sangat ke jadi pencuri, perompak dll tu...Semua tu berlaku dari desakan hidup dan cetek iman serta pengaruh persekitaran..

Sewaktu saya berkunjung ke Sabah, saya juga melihat ramai street kids berkeliaran di sekitar bandar Kota Kinabalu terutama di bus terminal  dan juga di pedestrian walkway yang menghubungkan bus station dengan kawasan shopping at the  CBD of KK..Mereka ni datang minta duit pada orang ramai..Kesian kecik2 dah mengemis..dan ada yang kemudiannya saya rasa akan mudah terdorong untuk terlibat dengan kegiatan yang kurang sihat seperti merompak, pelacuran, kaldai dadah dsb nya yang menjadi virus jenayah kota..Mereka ini akan menjadi pressure group dan membawa masalah sosial jika tidak di bendung dari awal...'Environ creates man.'.yes its true.

Dalam hidup ni kita ada 4 aspek asas...yang kami di latih untuk memberi keutamaan dalam perancangan spatial...iaitu...aspek fizikal, sosial, ekonomi dan spiritual/kerohanian..Ni kira yang asas dalam kehidupan, yang tidak dapat dipisahkan antara satu sama lain....dah jadi macam cobweb...Aspek fizikal ni seperti kemudahan perumahan, riadah, kemudahamn awam, dsbnya yang berkaitan dengan alam fizikal. Hidup ini di serikan lagi dengan adanya aspek ekonomi..pekerjaan..tanpa pekerjaan bagaimana mau menampung permintaan aspek fisikal tu...jalan raya... kenderaan...shopping etc..kemudian kita melangkah ke aspek/status sosial ..alam rumah tangga, persekitaran dan bentuk jati diri...kurangkan disparity kaya miskin..sekarang terlalu jauh perbezaannya.....menyebabkan rasa tak puas hati..

Kita semua adalah sama2 rakyat..jadi kaya hasil harta negera, sumber alam yang harus di kongsi...Tapi setengah orang saja yang nikmati apa yang Allah berikan pada sesuatu tempat dan umatnya itu..Nape?...Ni semua ikut sistem yang manusia pandai2 reka seperti networking, cartel, pengaruh, kroni, nepotisma semua tu la.. serta involvement dalam satu2 kegiatan politik.. Sistem ni semua bagus jika di manafaatkan dengan betul...Salah guna tu yang tak baik sebenarnya....Bahaya sangat...Di situ lah timbulnya rasuah dan rasuah bukan saja dengan wang ringgit tapi juga maruah dan moral serta integriti/harga diri...Di sini la timbulnya spiritual faith/guidelines/principal/needs in life...Ini juga sangat penting...Ugama tu jadi panduan..Tanpa ugama sebagai contoh yang paling simple...jalan tanpa sistem/traffic light mesti kelam kabut...itu untuk mengajar manusia hidup berperaturan.. bukan untuk jadi manusia jahat atau yang tidak bermoral..

Tapi kalau terjangkit dengan sindrom social ills......kepincangan moral  masyarakat...........miskin tegar.......tanpa tempat berteduh...pelajaran..kesihatan..kemudahan pengangkutan..berkait rapat...masyarakat kota yang hilang pertimbangan..Menggalakkan ramai orang jadi jahat....Yang kaya tu pun hidup tak senang..kalau jiran susah..Pegi umrah ke apa tak se afdal tolong jiran...itu sudah tergolong dalam fardhu kifayah menolong jiran dalam kesusahan yang mungkin boleh membawa mereka jadi kufur... Jiran tu apa?....Takrifnya apa?...Jiran ialah 40 kiri kanan belakang depan atas bawah..lebih kurang 240 rumah...darab 5 h/hold...1200 orang. Terbentuk satu kejiranan...Mat Salleh ada formula lain...kita sepatutnya guna cara kita...Islamic way as the basis in human settlement planning..




                             tapak yang telah di luluskan untuk bangunan rumah transit

Kat sebelah parking, tanah kosong tu adalah tapak cadangan untuk anak yatim..Bila di bina di kawasan yang integrated cam ni senang la untuk di pantau dan menjadikan kawasan ni meriah bila ada ramai penghuni..Boleh di adakan kelas untuk anak2 yatim ni, mungkin gak ada kelas untuk spiritual development..Senang nak pantau budak2 ni bila di bawah jagaan yang structured dan dibawah satu pengurusan..Ini satu idea yang bagus..Memang la ada rumah anak yatim banyak di  Selangor ni dan banyak pula yang di kelolakan secara individu..Tapi yang ni another alternative..

Di samping tu ada juga cadangan untuk membina rumah bagi ibu2 tunggal dan juga untuk bapa tunggal....Di zaman moden ni ramai yang jadi house husband/weekend husband dan sudah tentu ada bapa2 tunggal...Mereka ini memerlukan tempat2 sebegini untuk meringankan beban physical dan spiritual...Tekanan jiwa yang melampau boleh membuat orang hilang pertimbangan..so they actually need friends or someone to talk to...to release their tensions..Mana tahu satu hari bertemu jodoh atau atuk2 warga emas pun leh juga kalau nak kawin dengan ibu2 tunggal tu..Sekurang2nya terjaga ...Kita tengok la apa jadi nanti...samada boleh di kawal ke tak atuk2 ni...hihihii..

Kawin masa tua ni untuk companion bakan untuk hawa nafsu ke apa2 lagi...Semuanya dah tamat luput tarikh penggunaan ...hiii..tapi ada gak atuk yang masih power..Ya la...why not let it be..let them have their own choices with their partners as long as they'll be happy ever after..Ramai atuk2 warga emas ni yang berduit..Rajin la atuk2 datang kelab ni nanti...Susah gak nak kawal atuk2 rock ni...Ibu2 tunggal pun syok gak kalau dapat atuk2 warga emas yang berduit yang mampu menyara kehidupan...

Ya memang tidak di nafikan duit tu penting..tapi duit bukan lah segalanya... Kena ingat bahawa fakir itu hampir kepada kufur...Nabi pun suh kita kerja seolah nak hidup seribu tahun lagi...Orang Islam di galakkan bersedekah..nak sedekah cam mana kalau diri pun miskin...Yang ironis nya sekarang....sedih gak la...Bangsa mana yang paling banyak mengemis...sedangkan hanya ada satu jer ugama yang ada zakat..Zakat tu untuk apa?...Kalau la ugama lain yang takde zakat boleh manage ummahnya tanpa mengemis usahkan  lagi kalau yang ada zakat...Tapi what happens to our people with all sorts of aid that survive on begging...that actually portray the image of  our people who are majority of what race and religion ...orang kita yang ada macam2 bantuan ni...yang paling ramai ngemis...kenapa mereka jadi cam tu? Tak yah la saya jawab kan...semua sedar siapa dan mengapa....

Saya pernah terlibat dalam satu pertubuhan amal di mana saya Presiden kapada pertubuhan tersebut..Persatuan Al Ihsan Selangor..Tujuan nya dalah untuk membantu sesiapa yang memerlukan bantuan dari kewangan dan juga in kind... Sebahagian duit pendapatan  kita dermakan untuk tabung persatuan ni..non profit organisation...well it works smoothly according to what we've planned ...berjalan dengan baik dan lancar..Sempat lah kita derma sana sini..bagi kerusi roda..kaki palsu dan macam2...Yang peliknya Jabatan Kebajikan Masyarakat pernah tanya saya mana lagi ada senarai orang miskin di Selangor ni ...aaaik sepatutnya saya yang tanya dia orang...Malangnya bila ahli persatuan ni ramai yang berpindah dan AJK pun dah pindah ke lain negeri, maka persatuan ni pun terpaksa dibubarkan..


bersambung ke bahagian akhir nanti...last dah...