Wednesday, 26 November 2014

kelab warga emas shah alam (4)

bismillah



The moral of the story...orang2 yang di pertanggung jawabkan harus lah peka..Kita ada Pegawai Daerah/YDP..Wakil Rakyat..Ketua Kampung...JKKK....mustahil takde statistik tentang orang miskin di tempat masing2....Bila TV 3 pegi masuk ceruk kampung untuk rancangan Bersama Mu dan Jejak Kasih baru lah Wakil Rakyat dan Jabatan2 terlibat nampak muka...kalau tidak terbiar cam tu la...Sekarang ni Wakil Rakyat ke Tuan Rakyat...Yang Berkhidmat ke Yang Berhormat....check yourself wahai YBs...



                         kawasan yang telah di kenal pasti untuk tapak bangunan anak yatim.

Sebagai planner, designer dan imagineer saya ada banyak idea.. Bila saya dok menung2 tengok keseluruhan kawasan ni..banyak benda yang menerjah minda saya...Salah satunya ialah cadangan pengindahan taman...Saya teringin sangat nak jayakan konsep yang dah lama saya pendamkan ..TIMES...apa tu..haaa sabar..nanti saya citerkan..

Oleh kerana kawasan ni luas ada la advantage nya nih...macam2 boleh plan...Biasanya tak cukup ruang untuk membina taman yang indah...maksud saya theme garden...pe benda tu?...Ni bukan idea ngarut marut..ni real punya la weiii..Kalau penah tengok citer Melayu...kalau kat istana memang ada taman kan,..penah pikir ke apa yang ada kat taman tu?...Untuk apa nak pikir takde faedah pun..hahaha...

Tu la saya rasa sangat bersyukur saya tercampak ke bidang perancangan bandar ni..Memang bagi setengah orang nampak bidang ni tak glamor pun berbanding bidang lain seperti architecture..Tapi bagi saya, actually, it's how to perceive things..see things as an individual who can contribute ideas towards ummah.. Saya lebih banyak terdedah kepada mengenali fitrah hidup manusia melalui perspektif 4 perkara asas tadi..Kalau saya seorang arkitek mungkin saya lebih cenderung kepada rupa bentuk bangunan serta macam mana untuk berfungsi sebagai satu entiti sendiri... Tapi dalam bidang perancangan bandar kita di latih untuk melihat sesuatu dengan minda ketiga..third mind's eye dan juga kena selalu critical dan analytical and come up with ideas and suggestions suited to the subject matter....problem solving....Tapi bagi lain2 built environ practitioner...memang mereka di latih mengikut aturcara bidang masing2....design of the specific subject ..not so much on cohesiveness of surroundings that really matters to the environ as a unit..looking into macro as well as micro...relationship of alam dengan manusia dengan Tuhan dengan kejadian se isi alam...binatang, tumbuhan, bukit bukau dsbnya..Tu yang kita lihat..So masing2 ada peranan tak boleh nak kata aku yang paling bagus..yang paling glamor..Tu besar kepala syok sendiri...tau tak pe....so be a thinking planner..

Back to TIMES concept...Dalam kawasan istana ada taman sebagai satu identiti komplek istana...elemen2 penting dalam taman tu apa benda lak?...Ingat tak.. ada  kolam bersiram tempat Tuan Puteri bersiram kan...ada gazebo atau pun wakaf di mana dayang2 dok tunggu atau dok iring Puteri mandi..ada lak titi across the pond..dan of course kebun dan taman bunga...ada tempayan tempat basuh kaki guna tempurung...Kalau dalam Japanese garden mereka banyak gunakan titi/jambatan across the lake in zigzag manner....its a zen concept...it makes the pond/kolam looks bigger with the presence of the bridge...some kind of optical illusion..


               bangunan induk, tempat letak kereta serta jalan access utama di dalam kawasan komplek

Tu elemen yang perlu di ketengahkan dalam TIMES ni...Guna dan olah balik elemen tu jadikan bahan untuk design..Satu lagi kat pokok mesti ada buai ...ingat tak Puteri dok buai2 sambil nyanyi...tengok benda ni pun dah tambah seri taman ni...lom lagi campur dengan lain2 elemen....wall panel, balustrades, door, grill, window, fence etc...sabar jap ...nanti kita proceed...Nampak tak maksud saya tu..this is something...first in the world..ni asyik ikut Bali ..Tapi tengok la Bali tu asalnya taman biasa di rumah2 orang Bali tapi bila di komersilkan jadi satu icon pula ...Kita ada banyak benda tapi tak di exploit kan...ruginya...


    buah berangan atau chestnut sangat popular di kalangan rakyat negara ini...ramai yang tak pernah                                            lihat pokok dan buah berangan yang sebenar.

Kemudian kita fusion kan dan magnify konsep TIMES ni dengan lain2 elemen yang menunjukkan ciri2 tempatan...Kita zonkan mengikut turutan citer la...kita dah ada TIMES dan kita susunaturkan lak dengan tropical orchards..Tanaman dusun buahan tropika..Macam2 yang boleh di tanam seperti durian, rambutan, duku, langsat, manggis dan boleh adakan interactive program seperti fruit picking macam kat ladang epal..


      buah rambai merupakan buahan tropika yang makin di lupakan...perlu di ketengahkan semula

Kita ada kan pulok ladang aromatik..Tanam semua pokok2 yang berbau, bunga2an macam2 kita leh kumpulkan..cempaka, melor, kemboja, sundal malam, bakawali, roses, orchid in fact cut flowers untuk bungaan dan orchid pun masih tak cukup tampung permintaan...Saya ada seorang pengusaha bunga orchid.. Dia bagi tahu sebenarnya menanam orchid atau bunga memang menguntungkan...Pasaran global kurang saingan kerana produk tergantung permintaan yang mana kita saja yang ada ...macam species tertentu seperti custom made la...cut flowers pun lebih permintaan dari supply..Dia ni tanam bunga orchid ni bawah TNB transmission line...dah jutawan pun..saya respek tul la kat Cina ni...


      buah jambu bol yang jarang di perkenalkan mempunyai rasa yang sedap dan kandungan serat                                                                                    yang tinggi

Selain itu kita zonkan kan pulok dengan tanamam rempah ratus dan herbal..Sangat cantik jadi landskap..Pohon ulaman seperti kunyit, keladi, serai, gajus, kantan, pisang, selasih, mengkudu, beko dan macam2 lagi lah yang di golongkan sebagai rempah ratus..Banyak pokok ulaman dan rempah ratus yng mempunyai bentuk yang menarik seperti bunga kantan, bunga kunyit, serai wangi begitu juga pokok pisang  dan jenis ubi dan keladi yang mempunyai berbagai warna dan saiz..Jika di olah dengan rekabentuk yang kreatif, memang dapat menjadikan satu karya ciptaan yang tersendiri....Segala jenis ubi pun boleh gak..Ramai orang bandar tak tau..so this is part and parcel of education...


   buah gajus yang memang terkenal dengan pucuknya sebagai ulaman serta biji nya yang mempunyai                                                             nilai komersil yang tinggi


                    bunga tanjung adalah juga merupakan sejenis pokok aromatik yang popular 

Kan menarik tu ...Kita akan jadi yang terbaik antara yang terbaik dan boleh jadi tarikan pelancong...Hasil dapat melalui pelancongan dan juga hasil tanaman...Kalau dah cam tu sapa yang nak ngerjakan...Kena upah orang lak..Mana nak bayar gaji?..Ini merupakan soalan biasa dari orang yang tak mau berusaha untuk menggunakan kelebihan deria yang Allah bagi...Gunalah creativity...Kita kan ada anak yatim, ibu, bapa tunggal, atuk2 yang gatal tu..bole keje kat situ...Satu nya sebagai riadah satu lagi gotong royong..Dah la duk free...kerja tak nak..tu dah lebih...Ada tempat tinggal pun dah cukup bagus...Kita programkan la ikut shift ke apa..Tu pun untuk bagi makan dia orang gak...

Kemudian ajar kraftangan guna bahan2 ladang ke apa..Ada kolam boleh bela ikan ke udang lagi..wooo macam2 nih leh buat...Meriah tul..Penuh dengan aktiviti...Ada ramai yang tak nak balik nanti..Sonok dok sini...Integrated kan namanya..

Kat Thailand ada satu NGO ni guna konsep WtoW...waste to wealth...Kutip segala barang terpakai...komputer, bateri lama hingga ke paper clips dsbnya...Thailand adalah di antara salah satu negara yang mempunyai  Flea Market/used item market yang terbesar di dunia..20 ribu stalls...Bayangkan produk2 yang di jual...produk keluaran WtoW juga ada di pasarkan di Chattuchak...Every town should have the flea market as an icon and as a congregation place for tourist...

contoh produk yang di jual di Chattuchark, Bangkok.

Satu lagi potensi ialah garden wedding...atau open wedding kat parking atau atas jalan...guna transparent canopy...masak cara gotong royong oleh ibu2 dan bapa2 tunggal dan atuk2 warga emas..Amacam.?.Macam kat kampung2 dulu la....penanggah budak2 anak yatim..biasa nya buat masa weekend tak la ganggu jadual harian pun...Saya kecik2 pun cam tu ..boleh gak masuk Universiti...Jangan jadikan alasan untuk malas...Selain wedding open air or garden wedding..ada aktiviti kesenian yang berkaitan...orang2 tua warga emas boleh main band...tak salah pun..iringi orang kahwin dengan ghazal..zapin atau tarian tradisional suku bangsa yang ada di Shah Alam ni...pencak silat, wusyu, kalaripayat etc..tarian singa/naga..macam la boleh buat...


contoh transparent canopy yang sangat menarik untuk garden/open air wedding/functions waktu malam

Kalau ada aktivti cam ni rajin gak la warga emas ni datang. Tolong masak memasak...angkat air basuh pinggan mangkuk ..eeehh geli hati bila terbayangkan atuk2 ni gurau2 sambil main baling2 polysterine dan percik2 air kat nenek2 warga emas atau pun pada ibu2 tunggal..Antara ramai2 tu mesti ada menarik dan cantik dan boleh menawan hati antara satu sama lain...Orang tua2 yang banyak makan garam  kalau jatuh cinta mungkin dia punya jiwang tu ngalahkan remaja...Asyik2 majuk nak kena pujuk...Huuui nyampah la pulok teringat atuk2 ni majuk....



kawasan yang sesuai untuk open air wedding/functions dengan transparent canopy..


Starting with fb, tweeter, we chat, G+...all sorts..at least biar la atuk2 ni merasa bercinta dengan bantuan gadget2 IT di alam maya lak..Dulu atuk2 bercinta guna surat2 sekarang sms, whats app la pulok..Lagi geli nengok atuk2 dok G+ nanti..Wuuuu tak leh nak bayangkan gegaran percintaan tu...Mungkin akan lahir true story cinta warga emas..Leh pecah panggung nih...

Bila ada yang cun2 of course la.. nanti  ada yang jeles la kot...berebut2..hihihi..Skandal la pulok dengan pak tua..Kan main lagi atuk2 ni pagi2 kuar rumah rajin sangat la ke kelab..Rupanya ada benda..Tapi janji dia bahagia dan jangan berbuat yang di larang ugama apa salahnya..

Mungkin ada yang kawin campur who knows...saya suka dan sokong kawin campur ni..dapat eratkan tali kekeluargaan dari berbagai bangsa dan anutan fahaman...integrasi dan assimilasi..Ni kena ada topik khas nanti....Atuk2 ni kalau kat umah tak penah basuh pinggan, sekarang rajin la pulak..Kan main rajin, buang tabiat makin tua makin menjadi perangai...Lucu gak teringat semua ni...Kalau kat umah asyik order jer  ..malas tersangat2..hampeeeh..Ni citer tentang atuk2 yang kematian isteri atau duda yang di tinggalkan isteri...Dah la warga emas..jadi bapa tunggal gak lagi...


kawasan landskap yang luas dan lapang ini juga sesuai untuk majlis2 berbentuk garden party

Mungkin dengan adanya komplek ni banyak yang memberi erti kehidupan pada warga2 emas ni...Ada la aktiviti harian dan tak lah sunyi...Ada teman dan rakan taulan..Ada tempat makan..riadah ibadah..kuliah2 ugama, spiritual dsbnya...Bukan kah ini sesuatu yang baik yang lebih produktif daripada tinggal di rumah sorang diri ..Manusia cepat jadi buntu minda nya bila  fikiran dan otak tidak berasah,  memang cepat lembab, karat dan membawa kepada cepat jatuh sakit..Kat sini ada klinik...ada perpustakaan..IT centre...We can spend time the whole day sana  tuh..time occupied sepenuhnya...


taman permainan kanak2 dan kawasan landskap reflexology dan laman yang sesuai juga untuk                                                                          aktiviti luar bangunan

Banyak lagi program yang boleh di jalankan di sini...Dah ada tempat cam ni yang canggih dan teratur serta tersusun dengan sokongan  funding, rasa saya rugi sangat la kiranya tak di manafaatkan ke tahap maksima...Orang lain secara private takde funding pun tapi masih boleh jalankan aktiviti begini dengan jayanya...

Saya jalan2 hingga ke belakang bangunan induk ni...Last sekali jalan mati..bersempadan dengan Dewan Warisan...Saya pusing balik kat kawasan taman permainan kanak2 dan terus leh kuar ke gate masuk tadi..Pada pandangan saya la...lain2 program sampingan atau tambahan macam program  berbentuk ekonomi..seperti day care centre...untuk anak2 dan orang tua2 pun bole buat....taman asuhan dan didikan anak2 pun bole gak..Kita ada ramai ibu tunggal, bapa tunggal dll tenaga kerja yang boleh contribute...Antara warga emas ni pun memang ada kepala otak yang pintar ..takde masalah punyer la untuk jalankan semua aktiviti tersebut.

Tempat ini juga boleh di jadikan training centre dan business matching pun boleh di lakukan gak....Adakan seminar yang boleh di conduct oleh para professional dan biznesman dari kalangan warga emas ni..transfer of knowledge..dan juga biznes matching...Masing2 di kalangan para usahawan tu yang perlukan networking, rangkaian..cartel dsbnya...so ni la jadi tempat berkumpul...imarahkan tempat ni...Memang sekarang ni di Shah Alam dewan seminar tak cukup..harga lak mahal kalau ada pun...tak mampu nak nyewanya..Di sini boleh la bagi dengan harga yang mampu bayar ..Saya pernah attend majlis2 business matching ni..rasa nya kita pun ada lebih ramai orang berpengalaman yang boleh conduct....Pada pandangan peribadi saya la  infact we  can turn this centre into an income generating events....with the availability of spaces, this place is much suited to be a mini MICE/meeting, investment, convention and exhibition. ....di mana MICE boleh membawa pulangan yang besar buat penganjur.

Boleh gak dijadikan pusat training untuk mereka2 yang tinggal di sini atau lain2 akitiviti libur yang boleh jana income tetap...Kemahiran hidup ni banyak....kraftangan..contoh WtoW..semuaya ibu tunggal gak..takde yang mustahil la wei..Kita ada warga emas dari Universiti seperti UiTM bidang Art ni...apa saja ada...grafik, jewellery, fashion, pottery cakap je...Mungkin kita bole lahirkan another Grand Ma Moses/rujuk blog saya disini Grand Ma untuk mengetahui siapa Grand Ma Moses ni..atau juga kita boleh lahirkan Kieron...Adakan kelas Art untuk cucu atau anak2 mereka yang tinggal di sini...Banyak sangat yang boleh dilakukan secara sukarela...Orang2 tua warga emas ni nak apa lagi?...Bukan lagi duit...tapi buat khidmat bakti...tak yah bayar pun takpe...Saya juga boleh volunteer ngajar kelas Art misalnya...no problem..

Ilmu ada tak di manafaatkan memang rugi sangat la wei...Sedekah dan ilmu yang berkekalan tu yang penting ...Saya harap la kerajaan bagi priority gak untuk pojek2 cam ni...Pembangunan ummah...Pincangnya masyarakat boleh efek pada negara at large...Kita dah ada infra...just continue dan jauhkan la dari anasir2 politik dalam persatuan...Kena ingat niat asal ni macam jihad gak la..Buat benda baik untuk ummah, ugama dan negara...Kalau betul2 buat kita leh jadi icon dan juga boleh di iktirafkan sebagai model untuk pembangunan seumpamanya di dunia ni...

Selangor kononnya negeri maju...Maju bukan saja di kira dari segi fizikal tapi juga spiritual..Kalau maju dengan pembangunan fizikal dan material wealth tapi hampeh tentang kerohanian tu sangat tak betul..everything should be in balance forms..Macam masak gak la..masakan yang bagus ialah yang ada balance taste...Ada cukup rasa dengan masin, manis, masam, pedas...semua ada...Tu baru betul..tak payah sophisticated sangat la..simple but balance and achieved the goal and objective of such activities and properly channeled to the specific target groups...Matlamatnya tercapai...manafaatnya sampai ke kumpulan sasaran...tu yang penting..


Saya pun teringin nar nak join kelab ni..

Let it be an icon of development for the senior citizen and the likes. Be proud to be part of the organisation ..be  a doer instead but not just a talker..I'll be there someday...








                                                                     sekian lah.. dah tamat pun ...terima kasih sanggup habiskan jurnal yg panjang ni...