Thursday, 18 February 2016

emas tipu...kaum hawa kena hati2 yer


bismillah


Mungkin ramai yang tak tau emas tipu ni...Ada gak la yang dah kena kot...Berhati2 la kalu ada orang nak jual emas murah2 atau yang nampak kepelikan...Ada sindiket dok nipu orang sekarang ni...

Macam2 cara orang nak idup senang...Paling cepat dengan menipu la...Tipu kan senang je...Dah dapat apa yang di hajati..dapat duit lesap la dia orang...Yang kena tipu ni bukan jer makcik2 kat kampung2...Tokey emas pun ada gak yang lalai hingga kena tipu...Tak caya nanti me tunjuk cara camne di tipu tu...


follow me ok...



Dulu my friend ni ada lesen la untuk verify emas dan logam di bawah satu pertubuhan peringkat antarabangsa yang kuarkan lesen tu...Kat Terengganu dia ada opis dan lab...Lesen tu di kuarkan di bawah RM Assay...clinical laboratories to establish analytical validity on certain products...an international body la ni..Hanya yang berlesen cam tu yang genuine nya...Tapi bukan ramai orang tahu hal ni...me pun tak tau sebelum me kawan dengan my friend ni..

Modus operandi nya senang saja...Kebanyakan emas tu di  tipu dengan cara taruk logam lain kat emas tu...Samada di balut dengan emas tulin atau di tebuk gold bar tu dan masukkan logam...Kalu tengok kat luar memang la tak nampak...Berat pun sama...Ada gak yang taruk timah...tembaga..besi dsbnya..



Ada kawan me kat kompleks PKNS SA tu...dia jual emas...Dia bagi tau kalu nak tau tulin ke tak ambik gold bar tu dan drill ...Kalu kuar serbuk logam lain tu maknanya memang la bukan emas...


Satu kaedah lagi kalu nak tau samada emas tu tulin ke tipu, cara nya dengan menggunakan magnet dan letakkan pada emas tu..Kalu melekat sah la bukan emas tulin...Kalu emas tulin memang tak lekat dengan magnet tapi kalu besi cepat je magnet tu tangkap...


Setengah tu bila gi gadai barang kemas kat pajak gadai...ada gak yang di pulangkan bukan barang yang kita gadai...Ni kira pajak gadai haram la...Dia orang bole buat exactly sama dengan barang yang kita gadai pun...

Emas celup sekarang ni memang banyak...Nampak macam ori tapi memang la bukan, nama pun emas celup....Kalu mee celup lak memang ori...Lagi bagus beli mee celup...huhuuu...adoooi..

Tipu ni ada di mana2, pun tambah2 bila ekonomi semakin gawat...Dah susah nak idup maka manusia jadi kreatif...bila terpaksa..Cer tengah senang ..memang tak kuar kreatif tu...


Nak pakai emas sekarang pun kena hati2 gak..Ramai penyangak kat luar sana tu...Silap2 kena ragut dan ada gak yang putus tangan...Tak berbaloi nak bergaya nak nampak anggun tapi kodong tangan...Kalu nak gak pakai kena la ada abang sado kat sebelah...Jangan jalan sorang2 pun...

Tu lah saja yang me kongsikan perihal emas tipu ni...Semoga info ni berguna buat semua orang tak kira pompuan atau lelaki...Kalu beli emas tipu bawa balik kat bini mau nya tak menyinga...Harus dapur tak berasap nanti...Jadi bro kena careful gak...Kalu bini kena tipu kita yang rugi wat kuar wang...Kalu duit bini paling hampeh pun kita mesti sakit ati gak orang tipu bini kita...Tak gitu?


sekian lah saja untuk kali ini
happy2 chill2 salu
cheers
wassalam