Thursday, 28 August 2014

santai di tasik biru, kundang....

bismillah..

Selepas menikmati makan tengah hari kat restoran Rimbun tadi...rasa lain macam lak...ngantuk pun ye...Mungkin gak penangan sayur keladi tadi kot...Terbaik sayur tu...Memang tak gatal sikit pun...Betul kata budak pelayan tu.


'Pah ni ke mana kita ni?' Tanya saya pada Dr Sab


'Kenyang pun dah...tapi.. ni macam nak ujan' Mus bersuara

'Mana lagi...kat tanah kawe tu la..atas bukit tu' Dr Sab mencelah

'Ooo lupa lak bila dah kenyang ni' saja saya usik mereka berdua.

Dr Sab pun pandu lah kereta semaunya. Saya ok lagi, Mus pula macam ngantuk pun yer..Duduk belakang sorang-sorang memang lenang la jadinya. Kami melalui jalan kampung tapi bertar la....Biasanya di kampung sekarang ni jalan semuanya sudah bertar...

It's a kind of linear development..Most houses are facing the main road..that's where the property prices are sky rocketing due to the availability of direct access...Lots without frontage or ROW/right of way fetch less price.

One thing noticeably familiar is that most houses especially Malay houses or kampung come with large compound and depth setback...It's the reverse compare to western world...Those people in Europe especially, love to have backyard garden...where that can be as a family gathering spot...BBQ area etc...

May be this has something to do with culture and values of the ethnicity...Yes...that's my observation...Our children love to play outdoors...cycling, play hide and seek or whatever outdoorsy activities..and parents would find it secure, and love to watch guard the children playing direct in front or under their nose.



One more thing...our people here like to have orchards within the house compound or at the boundary/perimeter...People nowadays are talking about sustainable and green living....These concepts are championed by those western scholars.. In reality... actually we are already in the forefront...but due to none or without proper documentation as a proof then we can't claim anything...Those researchers came down to the tropical world, collect data and used our assets as the living example and in the end claiming that was their research findings and make it as the order of living concept and claiming that they are the one who come up with such concepts...to me it's all nonsense...

Just go to any kampung...The design of houses etc is actually suits the local traditions and cultures...vernacular architecture...vernaculus comes from Latin word...meaning indigenous or local....ikut masyarakat setempat gitu la... Our great grand parents were already living in sustainable and green environment for a long time...nothing much to shout about...

Wah terbawa-bawa macam bagi lecture tentang sustainability lak...sorry..tak buat lagi cam ni...balik ke topik asal...


Actually according to one of my teacher back then when I was in secondary school, he stated that the word compound comes from a Malay word......guess what? Anybody knows that word?...Pandai pun...from the word "kampung"...This is related to compound in science terminology...The structure of compound resembles the layout of the kampung...houses scattered with a common singular public focal point... mosque, hall etc...it makes sense though...bukan nak suruh percaya...tak percaya pun takde hal..polis tak tangkap pun...hihiiii...just pulling the leg.

Langit mula kurang meriahnya. Matahari terselindung di sebalik awan gemawan..Kelihatan awan kehitaman mula muncul dan melakarkan tompokan. Gumpalan awan mula menutupi biru langit....wah..macam nak hujan ni. 

Dr Sab memandu ikut jalan short cut ...Entah ke mana la pula nak di bawa ni...Mus terhangguk-hangguk ngantuk la kot..Makan banyak tadi...sapa suruh bedal banyak sangat...Dr Sab ni kadang-kadang mengalahkan drebar teksi..mana-mana jalan tikus dia tau...Elok nar kalau bawa kereta prebet sapu...memang polis tak terkejar...mahir benar dia...turun bukit naik bukit... jangan masuk gaung dah la...

Suddenly we reached a place which I'm familiar with...If anybody have heard about 'Rimbun Dahan'...somewhere in Kuang if I'm not mistaken...that's the place that I was about to tell....this place..a sanctuary hideout or artist colony belongs to one of the most celebrity Architect in the history of Malaysian architecture...Dato Hijjas Kasturi...who involved in the prestigious landmarks of Klang Valley and elsewhere.....Menara Maybank, Telekom HQ, Tabung Haji HQ etc...His wife is actually very active in art related activities...being a Mat Salleh...her exposure to western world is much of an advantage. Periodically she will arrange or invite artist from all over the world to stay, participate and work at the hideout...and ends up with exhibition or shows..

'Mus ni la dia rumah Dato Hijjas tu...Rimbun Dahan..' kata saya sambil menoleh kepada Mus yang sedang berehat di tempat duduk belakang

'Ooo penah dengar cuma tak penah tau tempat ni...kawasan ni agak-agak bape luas?', Ghairah sekali Mus bertanya

'Kata orang la ada lebih kurang 15 ekar...' jawab Dr Sab

'Zaman kita dah berlalu la...ni dia beli dah bape lama...dulu ni dengar je Kuang rasa jauh nar...tempat jin dok bertendang' kata Mus selamba

'Ehhh nape orang panggil tempat jin bertendang eaaak...agak-agak apa sebab?' Lain macam jer soalan Dr Sab 

'Jin macam kita gak...bila gurau-gurau main tendang-tendang gak...dah lam utan takde nak watpe...main tendang-tendang la...mu tendang aku, aku tendang mu...sonok kot main-main tendang ni...tendang bola kan sonok..tengok Ronaldo...sonok manjang...kalau tendang orang lagi sonok...huihuihui...' kata saya sambil di sambut ketawa oleh Dr Sab dan Mus

'Aduuuh..mula la lawak bengong dia kuar...takleh layan bila dia dah kenyang..nanti kita lak bertendangan' jawab Dr Sab

Dan kami sama-sama ketawa..Hilang rasa ngantuk..Lagi pun nak temankan Dr Sab..kalau semua tertidur camne?...Orang lain tidur ok lagi kalau dia tidur...silap-silap tidur kat hospital Sungai Buluh nanti...tu pasal saya selalu tak tidur bila jadi co pilot...apa guna ada co pilot kalau dengkur...nanti tiga-tiga dalam gaung..

Teringat pasal nama Mat Salleh lak..tiba-tiba perkataan tu terjah otak...Kata orang la..kata orang lagi..ya la pengalaman bergaul...Perkataan tu asalnya dari perkataan omputih..terbalik lak...tadi perkataan melayu jadi omputih, pasal kampung tu...kabarnya zaman dulu-dulu la...dulu-dulu kala masa orang melayu mula-mula nampak omputih....Masa kapal mendarat...turun la omputih tu..ramai-ramai terpekik terlolong...sama-sama dia orang jerit-jerit...Mad Sailor...Mad Sailor coming....Orang melayu dengar la...ohhh..bunyi macam Mat salleh Mat Salleh...kan sayup-sayup dari kejauhan...Memang bunyi lebih kurang macam tu.....Tu la pasalnya melekat sampai sekarang..wallahualam...Setengah orang melayu panggil Mat Salleh tu Benggali putih, merah kuning pun yer...ya la dulu-dulu orang melayu dok berkawan dengan Benggali jer...

Kemudian Dr Sab bawa lalu ikut satu jalan kampung yang agak sempit tapi masih bertar ..Kiri kanan banyak kebun tanaman sayuran serta nursery dan boleh di lihat hiway Rawang-Kuala Selangor di sebelah kiri kami...Indah sungguh tempat ni....mendamaikan betul...Angin petang menyambut kami dengan penuh nyaman dan begitu menyegarkan. Sekali sekala kedengaran kicau burung....wah...nostalgia betul.
.

'Sebelah kiri tu rumah Ning Baizura...rumah hinggap la...kadang-kadang ada orang buat shooting kat situ' kata Dr Sab

'Sonok kan tinggal kat tempat cam ni' kata saya

'Kawe nak tunjuk demo tanah kawe tu...' kata Dr Sab pada Mus

'Demo mari doh kan...tahun lepas la kot masa anak demo warded dulu' kata Dr Sab merujuk kepada saya

'Ya betul...ingatan masih kuat...mata masih terang, gigi masih melekat' balas saya

Dr Sab tib-tiba membelok ke kanan...Di sebelah kanan, ada tanah tinggi seperti mount penuh dengan dusun durian dan buahan tropika...Sebelah kiri agak ke bawah lembah ada ladang kelapa sawit...Dr Sab membelokkan kereta ke kanan di satu kawasan tanah bukit yang melandai ke tepi jalan..Kawasan lot-lot perumahan bungalow...Saya ingat tempat ni kerana saya pernah sampai dulu..Dah ada rumah yang sedang dalam pembinaan...Dr Sab pilih lot yang paling tinggi...Lebih kurang 4 lot dengan keluasan suku ekar...View yang sungguh memukau pandangan...Bila hari terang kita boleh nampak highway Sungai Buluh-Rawang ...Penjara Sungai Buluh, Tasik Biru, Kundang dan semua kawasan perumahan hingga ke sempadan Rawang ...


What a breathtaking view...it's so strategically located on hill top...a nice place for a hideout or some kind of retreat vacation home...When he first want to purchase this land I advised Dr Sab...from a  town planner's point of view...to choose the highest spot with commanding views.. He first bought one piece...and then I suggested him to purchase all the neighbouring plots....actually Dr Sab is building an artist studio for him and friends to do whatever things in the name of art..Today we brought Mus to have some idea on concepts of studio suited to this kind of terrain...since he's an architect he knows better about design and constructions...at first Dr Sab would like to utilise the kontena as the main building...


Upon arrival to the subject site, we saw footings were already installed...


'Ni kawe siap buat footing nak letak kontena atas tu...' Dr Sab memulakan bicara.

'Bape besar kontena tu' Mus bertanya

'Rasanya 20'x40'...besar gak la tu'

' Eh...besar tu...footing ni bape dalam?'

'Sekaki setengah..yang atas ni 4'x4'...'

'Ooo...kawe takut tak cukup depth..nanti leh topple up side down'

'Ye ke?'

'Sapa buat ni...'

'Mat Indon la masa puasa baru ni...kawe beli barang upah gitu jah la'

Saya biarkan mereka berdua berbincang mengenai pembinaan bangunan yang di maksudkan sambil saya mengambil gambar kawasan sekitar tapak ....Petang-petang begini angin bertiup lembut menjamah seluruh tubuh. Sungguh damai...Sebenarnya kawasan  ini berangin kerana kedudukan nya yang tinggi di atas bukit..


The view that makes this site so valuable...we can't simply buy the view..and it seldom comes with the kind of package...hilltop with 180 deg views...I just can imagine how nice to spend a night at the verandah/corridor facing the valley in the far distance and counting stars at night...wow so alluring...

'Sebenarnya kawe dah nak bawa kontena tu tapi crane takleh nak masuk site ni...dah la tinggi...tak cukup turning radius...demo tengok jalan masuk tadi tu kan sempit' kata Dr Sab merujuk kepada tapak yang kami sedang bincang

'Ooo ok faham la nape?' kata Mus

'Blessing in disguise tu...kalau tidak Mus tak mari sini nak bagi idea concept house tu' kata saya pada Dr Sab

'Ya tak ya...betul-betul' macam setuju je Dr Sab

'Sekarang apa alternatif?' tanya Mus lagi

'Tu la kawe pening ni...kawe ingat nak buat 3 tingkat...atas tu gallery, first floor tu studio...ground floor ni room dengan dapur la' terang Dr Sab

'Takyah pening....kawe rasa la...tanah demo ni luas..no contraints...bawah ni pun lot demo gak...yang penting buat simple cam kotak pun takpe..bukan nak duduk permanent pun...tapi biar nampak pelik dan practical, demo lebihkan pada detailing, biar nampak rustic look..ni kan artist studio...kena pelik lain macam sikit baru ada ummmph' saya cuba memberi pandangan

'Betul tu...kawe setuju...' kata Mus meng 'ia' kan pandangan saya tadi

'So demo rasa camne nak buat' soal Dr Sab lagi

'Kalau 3 tingkat takut takleh ambik loading ...berat nanti topple down' kata Mus 

'Kawe rasa camni.....buat double volume...first floor tu..mezzanine..space bawah mezzanine tu leh utilised gak...kat mezzanine buat tempat tidur pun ok..yang lain tu gallery dengan studio...bukan nak pameran tiap ari...ko guano?' kata saya kepada mereka berdua

'Bagus gak idea tu...save banyak benda..murah pun ye..comel pun yer' kata Dr Sab semacam bersetuju.

'Demo ambik dimension bagi ko kawe....nanti kawe sketch' Mus pun nampak bersemangat

'Haa..cam tu la..kawe ingat kena utilised betul-betul space ngadap valley ni...buat open verandah..taruk railing guna steel cable pun tak pe....pasal nak ke view....kalau guna kayu cam dinding tu defeat the purpose of facing the valley tu...guano' kata saya lagi

'Comel idea tu....cool' kata Mus

Its drizzling... the sky turns grey and cloudy. We have to leave fast before it rains. The laterite road might be slippery. I'm afraid Dr Sab's car will stuck in the mud and nothing much that we can do about it.

'Pah...mana kita nak tuju lak ni?' Tanya Mus

'Mana lagi...jet ski tasik biru la..' jawab Dr Sab

'Jauh ke tempat tu?' Tanya Mus lagi macam tak sabar

'Tak sampai 10 minit je...hari ni kan weekend mana jalan jem' jawab Dr Sab..macam yakin jer takde jem tu.

'Alright..lets go and have fun...fuyooo..' saya mencelah

Dr Sab pun seperti biasa memandu sewenangnya...sesuka hatinya...seronok benar nampak dia. Apa yang ada dalam kepala nya tak tahu la...bersiul-siul gak lagi...buang tabiat ke apa?...

'Guano demo hepi ni...lain macam lak gaya?' Tanya Mus macam kehairanan

'Nak gi tempat sonok...mesti la hepi wei' sengih-sengih sambil menjawab pertanyaan Mus

Sampai saja di kawasan tasik biru tiba-tiba Mus berkata...


'Waaah...besar tempat ni...wooo tasik,  birunya air tu'

'Demo penah mari sini ko?' Soal Dr Sab pada Mus

'Ni first time la tu pasal terkejut teruja terseronok pun yer'

Kami sama-sama ketawa geli hati dengan gelagat Mus.

'Macam perangai budak-budak...makin tua makin menjadi-jadi' kata saya pada Mus yang mukanya melekat kat cermin tingkap kereta

'Muda-muda dulu mana ada chance macam ni..asyik belajar..belajar..kerja pun asyik kat opis jer la...' jawab Mus

'There's still lots of interesting places at our own backyard which we haven't explored right?' Kata saya lagi

'Ehhh..cakap omputih lagi' ujar Dr Sab

'Hiii, better expression' jawab saya ringkas

'Yo la tu...kawe nak try getek eh...' balas Dr Sab

'This is blue lake famous and popular among city dwellers for weekend recreational activities...ok tak omputih kawe..?'

'Waaah...unsangkarable tu...berbelit-belit lidah macam lidah biawak lak' tiba-tiba Mus berkata semacam menyindir Dr Sab

Kami bertiga ketawa lagi...aduh...sonok pun yer.






.in sha Allah jika di izinkan kita tengok balik apa pula kisahnya nanti...kira ada next change la...

wassalam.