Wednesday, 1 April 2015

demam denggi vs daun betik... citer apa benda ni?

bismillah

Eh tetiba je citer pasal demam denggi ni nape?...

Sekarang wabak denggi ni memang satu perkara yang tak boleh di pandang ringan..Kalau terkena wabak ni memang boleh bawa maut...Semua orang tahu tentang bahaya wabak denggi ni...Tu pasal Pihak Berkuasa Tempatan/PBT selalu wat routine check up kat rumah2...Dalam sebulan ada banyak kali gak la di buat semburan ubat...defogging gitu la...

Beberapa hari lepas pihak MBSA datang rumah.. check sampai ke bilik tidur...cari tempat yang bertakung....Tu dah memang kerja dia orang pun...Mereka check abih sampai bawah katil...dalam bilik air...Dia orang  tu ajak tuan rumah sekali...follow belakang...sebagai bukti la kalau2 jumpa anasir2 subversif dalam rumah...Sib baik tak di panjat atas siling...naya if me have to follow up to the roof...me pray hard not for them to climb up to the roof...me too old already to climb up, me sure can't follow them ...kikikik... tapi semua clear... rumah me ok.. no simpan aedes one...no hal la...



Anak saya pun dulu la masa tinggal kat sek 18, SA memang penah kena demam denggi...Budak2 remaja pegi main bola petang2 baru nak balik...Yang aedes ni lak, yang dok injek orang ni ada lak time dia...pagi dan petang, time maghrib la ..tengah hari dia natang tu dok rilek tunggu time nak attack je..yang dok attack orang tu aedes betina...aedes jantan dok iring je...


Kenal ke nyamuk aedes tu cam ne?...Kalau perut belang2 tu jaga2 sikit la...tu la natang nya...Kalau belang2 hitam putih tu confirm la dia natang tu...Kalau dalam filem Tamil... gangster pun pakai baju belang2 hitam putih gak....collar angkat macam Eric Cantona...pah tu semua pakat tiru...hehehe...Kat air bertakung memang favourite dia la lepaskan telur...jadi la jentik2..hihihi...Nape nama jentik2...Ada tau?


Kalau tak tau meh nak citer...Pernah jentik orang tak?...Jentik telinga ke?...Orang selalu guna jari hantu kalau nak jentik...takdenya nak guna ibu jari atau kelingking...Pelik nar nampak kalau guna ibu jari..hihihi...pandai pun ...



peringatan: Ni takde kena ngena dengan kelucahan...nak demo je power jari hantu ni...Hihihi....guna jari hantu...power giler jentikan tu...hantu la katakan punya jentikan..Cer tengok struktur jari cara jentikan...Anak aedes tu lenting2 macam jentikan tu la...Tu nama nya jentik2...menggelupur kan main syok dok tempat bertakung..Tak penah lak nampak jentik2 tu diam...mesti lompat sana sini...Tak caya cer tengok kalau terjumpa nanti....Tu memang fitrah kehidupan jentik2..




Untuk info...sebenarnya nyamuk aedes ni ada merata tempat di dunia ni...kecuali Antarctica...memang takde natang ni kat sana tu...sejuk sangat kot...Tempat favourite aedes ni di kawasan tropika...equator...Macam negara kita ni la...banyak hutan dan kelembapan yang tinggi....

Ada lebih kurang 700 spesies nyamuk aedes di dunia ni...tu ngikut kajian yang telah di lakukan oleh mereka2 yang berkaitan dengan natang ni la...Nama aedes ni asal dari ancient Greek...aedes...bermaksud unpleasant...Orang yang bagi nama tu ialah John Wilhelm Meigen pada tahun 1818....dah lama tu...





Yang herannya ikan makan lak jentik2 ni...tak pun kena demam denggi macam manusia...Tu hebatnya jadi ikan ni...Manusia takleh hidup lam air...ikan bole lak..hebatkan ikan?...Makan jentik2 cam tu jer..tak takut sikit pun...Cer kita makan jentik2...mau kojol jadi nya...




Apa yang nak di citer ni bukan pasal jentik2 ..tapi pasal cara alternatif untuk merawat demam denggi...Ngikut kajian la kalau kena demam denggi kena minum air isotonic...tu wat laris nya 100 plus dengan sprite...Bukan ada ubat pun demam denggi ni...Kalau kena denggi mesti demam, high fever... Yang paling bahaya bila ada tumbuh bintik2 merah kat badan..tu dah kira macam denggi berdarah...bahaya tu...leh bawa maut.


Salah satu perawatan alternatif kepada demam denggi ni ialah jus daun betik....hahaha mungkin ramai yang tak tau kot...Kena minum air daun betik...Senang je caranya...Ambik daun betik..bersihkan di air mengalir...potong dan tumbuk atau blend...tapis ambik kan jus tu untuk di minum...Ngikut kajian, di recommend minum 3 hari berturut2...In sha Allah akan nampak la kesannya tu...Ramai yang tak suka minum air daun ni...pahit giler...All good medicines are bitter...takde nya ubat macam mango juice...blended...chill ke..Tu bukan untuk orang sakit...tu untuk orang sihat...hiiii..




Cuba la kalau sapa2 kena demam denggi..Jus daun betik ni bukan ubat yang sahih leh dapat baik atau sembuhkan nyakit ni...tapi sebagai perawatan alternatif dan telah banyak terbukti berkesan...kalau dah teruk tu kena la jumpa pakar...




Ok...chow dulu..jumpa len kali lak...

wassalam