Tuesday, 5 May 2015

ketupat palas terbaik...len macam jer nih.

bismillah.

Ari ni kita citer pasal kuih yang memang sangat sinonim dengan masyarakat kat pantai timur...ketupat palas...


Selepas raptai untuk upacara perasmian PB Square esok pagi 3hb mei oleh KDYMM Sultan Terengganu... kami takde nak kemana lagi la...dah free pun... so Syed cadangkan kita pegi ke rumah salah seorang staff PMINT, kebetulan lak baru di lantik jadi COO untuk PB/Paya Bunga Square tu... nama nya Ku Min, anak murid Syed ni kat UTM Skudai ...kira ex student dia la.


Semalam dah jumpa pun dia...tapi baru first time..taklah meriah sangat, maklum lah kena jaga tingkah laku nanti apa lak kata orang kalau tiba2 wat lawak tak tentu arah. Semalam masa jumpa staff PMINT tu, termasuk GM dan pegawai2 kanan kat situ, semuanya ok...ramah mesra belaka...Takde hal pun...Mungkin gak faktor umur...Kita dah matured dan makin wiser ..Mesti ada keyakinan dan orang tengok pun takde la macam tengok student pada kita.

Kul 5 petang Pak Pin pemandu PMINT dah tercongok kat depan Grand Puteri Motel tempat kami nginap...Wah .. punctual tul...Ok la tu, bagus cam tu kerja...Tempat yang di tuju ialah Wakaf Mempelam...rumah Ku Min...Kata nya ari ni ada jamuan untuk kawan2 wife nya...Macam re union gitu la..so ada la makan2 jadi kami di jemput sama.

Tak la jauh mana pun...dalam setengah jam gitu la. Kawasan perumahan...kebanyakannya rumah sesebuah...mungkin dalam sekitar 6 ke 7 ribu kaki persegi tiap lot. Ketika kami sampai wife Ku Min baru nak kuar..ada hal kat luar katanya...

Saya nampak ada banyak kuih atas meja..yang paling saya kenal ...hmmmm...ketupat palas serta ada juga kuih2 lain yang saya tak kenal.


SM: Ni ketupat palas, yang jenis manis ke tawar?

WKM/wife KU MIN: Yang manis, ada inti lagi tu.

SM: Kalau yang tawar orang tempat saya cicah dengan manisan.

WKM: Ni pun kawan dari Kelatang yang bawa...bukan Ganu punya ni..

SM: Oh ye ke...nak try la satu.


Saya pun ambik satu biji..Waaah len macam tul..Dalam tu ada serunding dan kacang dan takde la manis rasanya..Abih la jugak 4 biji sambil dok sembang2 tu...Yang lain2 makanan... ada laksa dan kuih dari Kelantan macam akok la tapi bukan akok...manis rasanya...Tak boleh makan banyak...terlalu manis..not to my standard...



Ada laksam atas meja tu...memang fevret la..Pe lagi, kami  kayuh la pelan2...Syed pun nampak nya suka gak laksam ni... Kita yang kena adunkan sendiri...Yang peliknya garam, sambal dan belacan memang ada untuk di adunkan secukup rasa... Kuah dan laksam serta ulaman tu dah di potong siap2...Buat lah sendiri...tuang lah kuah sendiri...Ni memang adat dan cara orang pantai timur pun..



Selepas makan, kami rilek kat laman tempat letak kereta..sembang2 sebelum balik. Rupanya Ku Min ni kenal baik dengan Pok Ceh, my ex classmate dengan Syed tu pun...Syed ni ngajar kat UTM sejak dulu lagi selepas dia berhenti keje kat Kelantan dia pegi sambung belajar.... Dia minat sangat nak jadi ahli akademik...Kita orang memang keje lain2 tempat la...Pok Ceh ni dulu jadi Pegawai Perancang Bandar dengan MPKT..Sekarang berehat kat umah...masalah kesihatan...

KM/Ku Min: Ni pojek Pok Ceh la..dia beli tanah kemudian  dia pecah lot...dulu murah je dia jual...belas2 ribu satu lot...saya beli dua lot...RM18k satu...

SM: Sekarang dah mahal la kot tanah kat sini...dah matured pun tempat ni...

KM: Sebelah umah ni yang tanah kosong tu...RM280k satu lot sekarang, dah takde lagi tanah lot kat sini...

SM: Sekarang umah ni pun rasanya dah lebih setengah juta harganya...untung gak la dapat tanah ni..

KM: Ya la lebih kurang cam tu la...bandar kecik cam ni la..lain la kalau KL tu.

SM: Memang pun..sekarang kat SA... Macam tempat saya, teres pun dah RM600k ke atas..Kalau kat Bukit Jelutong umah teres pun dah sejuta lebih...they are selling the lifestyle...the address..

Dah hampir maghrib...sebelum minta diri untuk berlalu, saya rakamkan kawasan sekitar ... Yang menarik hati saya, ada bunga cempaka yang sedang berkembang mekar di laman rumah dekat dengan pintu masuk.... Baunya sungguh harum...


Dalam remang2 senja kami menyusuri jalan ke KT menuju motel...Esok function bermula jam 10am... 

Sekian terima kasih...jumpa lagi di lain keluaran.

wassalam.