Friday, 16 January 2015

kuih bugis...cer tengok..

bismillah

Ri tu masa gi KK ada pasar tamu kat kawasan Asia City. Macam2 la ada jual...Ada yang terlalu asing bagi kita pun ye...My friends sakit kaki...ya la ayam tuo belako memang la cepat lenguh2...jalan jauh sikit mula la sakit2 sendi...While my friends were having breakfast at Restoran Sri Keningau...me strolled around the pasar tamu tu la...Sonok gak nampak macam2 benda yang pelik2...Haaa ri ni nak kongsi pasal kuih...tak penah nampak pun kuih ni sebelum nya...len macam nar...


Hahaha..ni la yang tunjukkan tu...Ni kuih orang Bugis...namanya kuih berongko...me asked that makcik yang jual tu ...mende dan cam ne nak buat kuih ni?...Baik ati gak dia ...Dia citer ni di buat dari tepung beras dan di campur dengan pisang...simple nar...kemudian kukus...Rasanya manis2 pisang la...no additive whatsoever...bungkus dengan daun pisang...Aroma daun tu yang wat tak tahan nya...best ni...me tried already...Kalau tempat kita ni macam kuih nagasari ke lepat pisang la lebih kurang..


Ni satu lagi versi berongko ni...tak sama dengan yang atas tadi tu...Macam kereta la juga kot...ada yang versi impot/CBU dan local/CKD...Yang ni murah sikit harga nya..Sebesar tapak tangan ni baru 50 sen...Yang ni lak paling simple semacam...beras je tanak macam nasi tu dan kasi lenyek ...macam mashed potato gitu la...Bungkus lam daun pisang dan kukus...senang nar...Tak rasa apa pun...plain...no flavour no additives tapi di makan dengan sambal tumis...hahaha kira special gak la...masing2 ada style sendiri...

Kalau terjumpa ni len kali masa ke KK cer try ... lain padang lain belalang nyerrr...kena la adaptable..



                                                                         wassalam...terima kasih semua.                                               
                                                    














                                                                                                               wassalam....terima kasih semua.