Sunday, 25 January 2015

eh...burung apa lak ni...kat shah alam ada gak...hihihi..

bismillah


Dah lama gak la tak gi Taman Tasik Shah Alam ni...Entah nape petang ni terasa nak gi jalan2 kat taman tasik tu lak....Bole gak jamu mata dan peluh2...Kalau dapat pusing satu keliling tu pun kira ok gak la... mandi peluh gak tu...Bila umur dan ningkat ni tak yah exert diri ...jalan pun ok..Kalau jog kang putus nafas la payah tu...Memang beberapa tahun lepas saya masih main badminton...marathon tiga set pun bole lagi..Biasa main dekat Dewan SUK ..best situ ..Rumah pun tak jauh kira convinience la jugok..



Tasik ni memang indah...Usahkan orang, burung pun nak gak datang..Shah Alam ni kira first planned city in the country...Jadi memang la penataan pada taman tasik ni juga di beri penekanan khusus....Lebih kurang 24 expertise dalam bidang berkaitan yang terlibat dengan perancangan taman ini...Daripada perancang bandar, akitek, akitek landskap, colour artist, sculptor, fine artist, musician dsbnya...well planned city with the lake as part of the main theme...Memang la para designer bandar Shah Alam ni terdiri dari akitek tersohor dari Jepun begitu juga dengan reka bentuk tasik ni.. Akitek landskap untuk tasik ni adalah dari Jepun yang memang terkenal dengan projek2 prestij di seluruh dunia....Kira world fame juga la.


Sapa lagi kalau bukan Takano Landscape Planning co.Ltd.   Owner syarikat ni bernama Fumiaki TAKANO..Lahir tahun 1944..Syarikat ni berpengkalan di Jepun dan sangat terkenal mempunyai pejabat di seluruh dunia...Mungkin ramai yang tak tau bahawa Shah Alam ni merupakan bandar Melayu pertama di Malaysia dan juga was declared as the first city in the world with no entertainment outlet...Work period untuk projek tasik ni adalah antara tahun1980-1984...Kira lama gak la nak abihkan kerja2 taman tasik tu...luas gak 50ha...Klien projek ni sapa lagi kalau bukan PKNS....


Dan mungkin ramai yang tak tahu bahawa tasik ni di bagi pada tiga zon...Timur-Tasik Damai...Barat-Tasik Permai dan Tengah-Tasik Indah...Ramai datang kat tasik ni main redah je..tak tau mende pun nama nya...Mungkin gak takde tanda  ke sign board ke...mana orang nak tahu ...Ni pun satu hal...signage very poor..pihak PBT yang patut bertanggung jawab pun...



Masa bersiar2 kat taman tasik tu ada ternampak benda pelik ...Ramai gak populasi nya ni...Suka dok tenggek atas pokok casuarina tepi tasik tu...Teringat ada bawa camera lam kereta tadi..Cepat2 gi ambik camera takut lari lak natang ni...Ni jenis burung migratory...Biasa la kalau musim sejuk kat negara2 iklim sejuk burung2 ni kan lari la..tu pasal la nama migratory bird...




Saya perhatikan natang ni dok lepak ramai2 kat satu pulau di tasik ni...Makanan tak susah sangat la kerana ada banyak sisa2 makanan dari restoran dan cafe di sekitar tasik ni...Masih teringat masa mula2 sampai di Shah Alam ni...mana ada banyak bangunan lagi...Komplek PKNS rasanya takde pun...Tasik ni dulu cam dalam hutan..Bayangkan la dari UiTM ke tasik ni rasa jauh nar..Kena menapak melalui estet...Takut pun ya gak..


Migratory bird yang cam ni jenis bangau/heron...Ada 64 recognised species throughout the world... Jenis heron....great Blue Heron...Ardea Herodias...Purple Heron..Ardea Purpurea dan Grey Heron...Ardea Cinerea...Tu jenis2 bangau  yang tersohor la...




Masalah di Shah Alam ni, ada banyak burung gagak dan tak de banyak burung jenis yang lain2.. MBSA pernah membuat kajian untuk menanam  pokok2 yang boleh menarik burung untuk datang ke taman tasik ni...Gagak memang banyak la...pernah MBSA buat gerakan menembak gagak2 yang banyak berkeliaran di kawasan taman tasik ni...Bukan salah burung tu pun...tu dah memang habitat dia...Oleh kerana burung tu kurang manafaat dan kotor dengan najis serta dengan warna nya yang hitam maka burung2 tu macam di sisihkan...Sian gak jadi cam gagak tu ye...




Sekarang tedapat banyak pokok2 yang indah di persekitaran tasik ni...Banyak ikan di tasik....Macam2 jenis ikan air tawar yang ada...Kalau tak silap pernah pihak MBSA mengadakan acara pertandingan memacing di taman tasik ni...Kaki pancing memang sonok la ...Air jernih dan rasanya ikan2 pun bersih kerana sifat air tasik ni yang boleh di kira running water...Ikan yang hidup di kawasan running water berlainan dengan stagnant water yang air nya pekat dan keruh.


Migratory birds...kalau jenis heron ni yang paling gempak...Macam di citer kat atas tu la... Great Blue Heron-Ardea Herodias...family Ardeidae...Ni kat Amerika la yang banyak nya...Ada gak yang jenis lain seperti Purple Heron-Ardea Purpurea dan Grey Heron-Ardea Cinerea...yang jenis ni ada kat Australia...Kalau tengok route terbang ni memang dahsyat gak...beribu batu leh cross cam tu je...takde masalah pun...Nanti kita citer sikit lagi tentang burung ni...Sabar ye.



Setengah species Tubenoses/Pocellariiformes macam Albatrosses mengelilingi bumi terbang di atas Southern Ocean sementara Manx Shearwaters berhijrah lebih dari 4000km...Ada macam2 cara migration bird ni berhijrah dari satu tempat ke satu tempat..

Shorter migration...ni kira migration tanah tinggi seperti di pergunungan Andes dan Himalaya...Burung ni kena tunggu celestial cues from the sun and stars, earth magnetic field dan mental maps...Persiapan sebelum terbang la kira tu..Cara penerbangan pun penting gak...fly in V-formation...Kalau  fly alone banyak beza dan risiko....Kalau terbang solo..kena guna extra energy 12-20%..Kalau berkumpulan la...jimat tenaga, cepat 5km/hr...Ni ikut kajian radar...


GPS pernah merekodkan burung migratory ni leh terbang se tinggi 21,460kaki....Waaah tinggi tu terbang...lebih kurang kapal terbang gak....Macam penguin....tak leh terbang....tapi boleh renang...swimming route mencapai 1000km...Tu pun satu keajaiban gak...Renang dalam air tapi tak sesat pun....magic tul la..

Record breaking ...pernah di buat oleh burung dalam species Manx Shearwater/long lived birds - terbang 5 juta batu semasa hayat dalam lingkungan umur 50 tahun...Waaah terbaik la burung ni...Manusia pun tak boleh lawan dengan kehebatannya...


Burung2 migratory  travel di sebabkan 3 perkara....cuaca...makanan...nesting...yang Blue Heron tu datang dari Amerika...Hebat burung tu terbang kan...tu la yang hebatnya...tak ada pun sesat...kenapa?...Hahahah guna mind mapping...fuuuuuh...


Kat Malaysia ni famous with  bird watching activities di Sekinchan....Ada musimnya...biasa dalam  bulan 4-5 gitu la ...Di kawasan Sekinchan dan sekitarnya memang terdapat sawah padi yang luas...rice bowl of Selangor...Terdapat banyak wetlands...memang burung migratory suka pada wetlands...Terdapat banyak makanan dan juga menjadi stop over macam R&R la..


Faktor makanan seperti yang di citerkan tadi banyak terdapat di kawasan sawah...Ikan2 sawah seperti puyu, haruan, keli menjadi sumber makanan...Yang peliknya tau lak makan ikan tropika ni...Ingatkan makan ikan trout je...ni semua di baham nya...Mungkin rasa tak sama...tapi yang di ulang2 datang tu maknanya sedap la tu kot...main telan je la...Tapi tak tau lak samada burung2 tu makan ke padi?...Rasanya tak la kot...kalau ulat dan belalang tu mungkin  di cekik nya gak...huuu.


Mungkin limpahan Sekinchan la kot datang ke Shah Alam ni....Taman tasik ni dulunya partly wetland tapi telah di besarkan jadi man made lake lak...Apa pun taman tasik ni menjadi partly as retention pond dan yang bagusnya air tasik tu mengalir ke Sungai Renggam dan terus ke Sungai Kelang yang mengalir ke muara laut di Selat Melaka...tu pasal air jernih dan tidak berbau...Habitat hidupan air terjaga dengan tanpa banyak treatment yang diperlukan...Ikan2 dan lain2 hidupan aqua banyak terdapat di tasik tersebut...





Burung migratory ni ada speciality...Dahsyat ciptaan Tuhan ni...Burung bukan  nya ada otak leh pikir macam manusia...Tapi deria yang ada pada burung ngalahkan manusia...Kita citer sikit pasal perangai burung ni...Asyik dok citer pasal perangai manusia boring gak la...

Pernah terpikir nape burung tak sesat?...Pelik gak bunyi nya tu kan..Tapi memang cam tu la gayanya..Kita leh sesat ada otak pun...Burung ada GPS semula jadi pun...hihihi cam pelik gak ye...Nak tahu ke wei macam mana burung leh terbang ribu2 batu tak sesat...Macam yang kita tengok yang dok ada kat Shah Alam ni la...Jauh datangnya tu...

Kalau kita ada hiway ...dia pun ada gak hiway...tak caya..? Burung ni ikut pergerakan musim...regular seasonal movement...Biasanya di kenali sebagai North-South flyway...Kan dah cakap...pelik ..Dia ikut natural barrier seperti laut dan gunung ganang...Ada kajian la buat ni yang di kenali sebagai bird ringing dan satellite tracking...


Sebenarnya sian gak jadi burung ni..Masa migration tu ada banyak halangan pun...Ada yang mati di perjalanan...Yang tak larat pun ada gak..Faktor predation...di buru manusia dan juga mortality factor...kadar hayat la tu...Halangan2 lain termasuk la power line, wind farm/mill, oil rig kat tengah laut tu pun penyebab gak ...Juga migration hazards, kira bencana alam macam habitat destruction.. ni macam takde makanan biasanya kat tempat R&R mereka la..Ni semua kes potong pokok...banjir..angin puting beliung macam2 bencana alam angkara manusia gak la...Bengong manusia ni ..rakus nak kaya abih hancur kehidupan makhluk lain..Kalau dah potong pokok mana nak ada burung...akal ada guna la...


Oooo tadi citer pasal kisah penerbangan ...tak sesat...haaa..Sebenarnya Allah bagi kelebihan...Banyak la kita kena belajar dengan binatang sebenarnya...Dalam diri burung tu ada electro magnetic tools...melalui innate dan experience...pengalaman terbang ...flight hours macam pilot juga la...

Mereka dapat direction yang betul tu according to earth magnetic field...juga di panggil radical pair mechanism...compass but no map ...Mapping atau pemetaan ni di buat oleh magnetites-in the trigeminal system...yang bagi tahu burung tu macam mana pengaruh magnetic field tu...different latitude different strength...yang interprete radical pair mechanism tu bila masa nak sampai ke destinasi...Menarik gak ni..


Apa hubungan neural connection dengan mata dan cluster-N...terletak kat forebrain yang aktif masa migration orientation. Sebenarnya burung ni boleh lihat magnetic field of the earth...Dahsyat burung ni...Kalau kes sesat ni di panggil spring overshoot...atau reverse migration....Out of range atau drift migration lak di sebabkan oleh angin..Macam banyak yang terdampar kat tepi pantai tu...

Ada gak kes abmigration....Ni kes burung lain tumpang flight tu...Kalau kes de tour ni kira challenging sikit la...kena alter la metabolism tu...kerana fats berkumpul...wear and tear...psycho adaptations...Ubah suai cara hidup...de tour ni tambah jarak penerbangan 20%..Bila jadi cam ni biasanya kena pada yang makan banyak masa kat stop over tu...hihihi naya la..Tambah pula terkena climate change...ribut, hujan, petir...lagi la parah jadinya.

Ada gak bahaya  migratory bird ni..Salah satunya... sebarkan micro organism-avian influenza...Burung ada yang mati tapi virus tu tetap ada dan di sebarkan melalui angin macam west nile virus tu...


Macam2 kajian di jalankan tentang burung migratory ni...Ada yang melalui Radar Monitoring Bird dan juga guna cara Emlen Funnel..Ni semua untuk kaji macam mana kehidupan dan behaviour pattern binatang ni..Oleh kerana burung ni terancam bila cross negara lain maka di peruntukkan satu  perjanjian untuk melindungi burung2 ni daripada pemburu haram/poachers...Demo ni nak jual jah nak pitih tak kira la protected species ke apa....janji dapat duit...Jahat tul manusia ni.


Untuk cross boundary bird ni ada perjanjian di namakan Migratory Bird Treaty Act 1918 dan satu lagi African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement..


Sebelum saya tulis artikel ni memang ilmu pengetahuan saya tentang migratory bird ni tidak lah banyak sangat berbanding selepas saya membuat sedikit kajian dengan membaca artikel2 tentang burung ni...Jadi di sini saya dengan rendah hati dan se jujurnya ingin berkongsi maklumat dengan sesiapa saja yang sudi membaca jurnal saya ni....Semoga ada la tu manafaat bagi mereka yang berminat tentang burung jenis ni....Rasanya dah panjang ni pun...dah nguap terkebil2 mata tu nampaknya...

Kita jumpa di lain keluaran la pula ye...Ada macam2 cerita lagi yang boleh di kongsi bersama...Maaf lah kiranya ada yang tak betul fakta ke apa...Bukan saya yang buat kajian terperinci tentang burung ni tapi di lakukan oleh mereka yang pakar...saya hanya merujuk kepada fakta2 yang mereka persembahkan...







                                                     sekian, terima kasih, sampai ketemu lagi, wassalam