Thursday, 1 January 2015

towkey dodol vs mackintosh vs anthony gaudi...

bismillah

Pe citer lak ni bro....len macam punya tajuk...

Apa kena ngena Tokey Dodol dengan dua orang Akitek tersohor tu pulok...Jangan nak wat kelakor tak tentu pasal lak...Apa kaitan mereka bertiga ni...

Nak tau kena la sengkang mata baca jurnal ni...Bunyi cam pelik tapi kalau dah baca baru la dapat mesej tersirat tu...Biasa la jurnal saya memang panjang sikit kalau pendek nanti tak sampai maksud...Hajat tak sampai lak..buat orang keliru...panjang janji puas hati...tak gitu?



Citer pasal design ni menarik gak sebenarnya...Macam2 teori dan pendekatan...biasa la kalau masuk bab design orang kan relate dengan function, theme, style, scale, dimension, proportion, color, facade, material, technology, cost, value for money...macam2 la...Tapi sebenar nya there's no cook book in design...Takde satu design yang di anggap perfect, it depends on the end user, taste and perception of the public or the owner/client...


Satu ciptaan tu mesti ada maksudnya..Kalau projek kerajaan mesti ada sebab kenapa nak cam tu cam ni..mungkin cost and function will determine the product design...Kalau individu..tu terpulang pada kehendak, citarasa owner with the fund yang dia ada....haaaa ni la yang nak saya citerkan...sabar jap... 


Penah tak kita jalan2 dan kita nampak satu bangunan yang pelik, maksudnya ...pelik bagi pandangan kita la dan yang nampak anih dan berlainan dari segi norm ...Mungkin boleh jadi ikon atau jadi bahan bicara good or bad...Apa orang kata... the building that you love or hate...macam tu la lebih kurang nya...Kalau kita terjumpa bangunan cam tu apa yang ada dalam fikiran kita...Mungkin puji dan juga kutuk...

Yang suka kutuk adalah para designer gak...Konon orang yang design bangunan tu macam orang tak sekolah..Itu ini macam2 la yang di kata...Tu la sebenar namanya the freedom of thought...Orang yang kutuk tu pun kita takleh marah kerana tu pandangan dia sabagai orang sekolah di bidang tu la...hihihi..Macam dia tu pandai sangat la...Ada gak jumpa species cam tu.....memang ramai pun..


Apa yang saya nak tulis ni saya cuba jadi orang yang paling neutral...tak nak masuk belah mana2 pun...Hati terbuka untuk bincang..Setiap orang ada pandangan masing2 pun..Yang paling baik jangan kutuk2..puji2 tak ikhlas pun as worst as ngutuk gak...Buat cara sederhana seperti yang di gariskan dalam ugama kita gak la..Weeei dah panjang intro ni...


Sapa penah gi Pasir Mas dan sapa penah gi Barcelona dan Glasgow...Hiiii apa la ngarut ni ...Macam tak masuk akal dan tiada kaitan langsung...Ada lak nak banding Barcelona dan Glasgow dengan Pasir Mas yang entah apa2 tu...Dah ngarut la ni...Baik tak yah baca la kalau cam ni..Macam biul la pulok nak citer ngarut marut wat abih masa orang tak nentu....


Huuuu...tak nak baca tak pe...Mesti rugi kalau tak baca ni..Bukan ngarut, ni citer benar punya...Lihat lah dalam perspektif minda terbuka...Tengok dan telaah dengan third mind's eye...Hihihi kalau third mind's eye pun tak tau mende macam mana nak salahkan saya lak...Hahaha..tinggi tu ilmu...heee...Jangan panas tinger lak...Nak baca, baca la tak nak baca pun tak pe ...Takde sapa paksa...Tapi dah tentu jadi orang yang rugi..fuyooo makin panas nih...

Nampak gaya macam acah je ni...Tapi kita tengok nanti apa betul acah atau citer syok sendiri punya..Ni pasal design, kalau sapa2 tak minat design berenti kat sini je la baca...Proceed pun tak guna wat serabut paler otak jer nanti...Stop kat sini je...gi main g+ lebih baik..Bagi yang minat design, please proceed reading this journal, tu pun kalau tak boring la...Yang tak minat tadi tu jangan dok ngendeng lak...cubit kang pipi tu...gi main jauh2..hiii.


Untuk makluman, baik kita perkenalkan sapa dua orang famous Architect tu...Haaa nak juga tahu kan sapa dua orang mamat tu...Bagi orang yang belajar pasal design dah tentu tau sapa mereka....ujung kuku jer tu...Ni saya nak kongsi dengan orang yang lom tahu tapi minat pasal design..Sama la kalau yang minat modified kereta..Kena tau gak design kereta2 yang terkini...Nanti silap modified tak pasal2 leh terbang atas pokok ...Tu la basic kena tau ...Kalau leh terbang tu samada belajar ada ilmu tu atau tak sengaja...Macam Wright brothers tu belajar melalui trial and error...macam x-ray tu secara tak sengaja..pun berguna dua2 cara tu...Ni yang nak saya citerkan selanjutnya...Ruginya sapa yang tak follow citer ni...Nyesal la tu...hiiiiii...jangan dok nak ngendeng lak....gi main g+ tu..huu.


Mackintosh ni adalah seorang Akitek daripada Scotland...Banyak bangunan yang dia design macam pelik pun yer...Memang pun pelik yang amat masa tu....Orang tak leh nak terima pun...Macam tak betul pun ye pada masyarakat zaman tu la..Tapi tengok sekarang pe jadi...Dia jadi legend wooo...haaa..Jangan dok ngata orang sedap mulut jer...Kita yang dok ngata tu satu design pun takde...Bebel je lebih pun...yaaak bokte...dah mula ngarut ni...ok ok kita sambung balik pasal mamat ni..



Charles Rennie Mackintosh ni adalah seorang Akitek dan artist asal dari Glasgow, Scotland..Lahir pada june. 7, 1868 dan ninggal pada dec. 10, 1928...Dia merupakan orang yang terlibat dengan post modernism movement yang represent UK pada masa tu la..Dia juga banyak gunakan konsep Art Nouvea dalam hasil ciptaannya...Kita tengok nanti contoh2 karya beliau..Sabar eaak..

Today he's a more enigmatic figure then when he was alive..he's not a popular figure before and due to that he does not have lots of buildings standing from his creations but the few that he had done create vast impact in Architecture field not only in UK but the world at large...



Biasa la cam ni...mungkin otak dia terlalu advance untuk orang zaman tu nak terima ciptaan nya..Orang ingat dia ni tak pandai walhal dia dah maju ke depan melangkaui orang2 di zaman nya...Bila dah mati baru tersohor...Ini memang dah adat dan fitrah kehidupan dulu, kini dan esok hari...Masa hidup orang tak peduli pun bila dah takde orang baru sedar kehebatannya...Memang la susah nak dapat pengganti..Orang2 macam ni tak selalu pun muncul..Kalau ramai sangat orang cam ni dah tak jadi legend la lagi kan...


Antara hasil karya nya yang tersohor dan masih berdiri megah hingga kini memang ada terdapat di Scotland..kat Glasgow la...Mackintosh ni banyak menggunakan symbolic deco dalam karya2 yang di anggap sabagai post mode...Idea dia adalah to connect functionality and spirituality...pelik gak design philosophy dia...Ada yang juga orang term kan sebagai balancing opposite...

Ni kisah rekabentuk jangan la marah..Semua ni ilmu...bukan senang pun saya saja2 nak turunkan ilmu... Dah kira nasib baik saya ada hati nak share....ya la simpan pun wat mende kan...

Maksud balancing opposite tu cam ni...

modernity with tradition
masculine  with feminine
light with dark
sensual with chaste

Kerja2 nya lak adalah transition between the Victorian era and the Modern era....haaa..agak2 leh paham ke makin keliru agaknya...hiii..

Contoh2 hasil karya nya yang saya penah lihat dengan mata kepala saya sendiri antaranya ialah Willow Tea Rooms kat Sauchiehall Street ...Bangunan ni ada ciri2 Art Nouvea sikit la...Memang pelik pun..di bina pada tahun 1903..Dah lama tu wei tapi masih gagah berdiri hingga kini...








Dulu saya tinggal di Argyle Street..jalan kaki je ke Sauchiehall Street tak jauh mana pun, lagi pun kat sana tu sejuk jalan 2 km pun tak rasa apa...Kalau kat tropical area ni masak kita jadinya...Tapi musim winter pula, mula la teringat nak balik Malaysia..Teringat dok buai2 atas hammock kat wakaf...berangin... best giler..



Saya penah sampai kat Loch Lomond dan Loch Ness utara Scotland..Kat tempat Nessie tu la...raksasa tasik tu..Tengok2 gak masa tu..skodeng2...takde pun nampak..Memang la kisah the monster of Loch Ness ni jadi bahan kajian dan di anggap satu misteri yang tak terungkai sampai sekarang...ni kerana satu foto yang kononnya itu lah monster yang mendiami dasar tasik tu...oooh ya...Loch ni bahasa Scottish/Ecosse ni macam tasik dalam bahasa kita...







Dah terlanjur ke Loch Lomond saya pegi sampai ke Inverness...bandar yang paling utara kat Scotland tu...macam Kangar gitu la...Masa tu sewa kereta drive sendiri...Yang pasti kat sana tu walau pun kira remote areas kat hulu la...rasa selamat dan tak rasa takut di kacau ganggu...Kalau dulu saya berani balik KB kot Kuala Lipis jam 3 pagi dan berenti minum tengah jalan malam2..Sekarang masa dah berubah dah tak boleh cam tu lagi sewenang2 suka hati wat benda apa pun.. Dah rasa nar kurang selamat lagi...day light robbery banyak usah kan malam buta...tambahan bila travel with family members..anak isteri....keselamatan perlu di utamakan...



Di antara tempat yang tak boleh nak lupa semasa di Scotland tu bila saya pegi ke kawasan pergunungan paling tinggi di UK .....Cairngorm kat Scottish Highlands la...fisrt time tengok dan rasa main luncur salji...teruja teramat la...Satu hal kena hati2 pegi tempat sejuk...tambah lak cuaca tak nentu macam Scotland yang selalu minus 5-10 deg.tu biasa la...Jaga2 takut kena frost bite...kaki jadi macam kayu, keras... silap2 kan kena potong jari...Haaa ramai gak yang tak tahu... asyik nak sonok kat tempat sejuk...precaution no nothing...hahah...sib baik saya di beritahu awal2 sebelum pegi Cairngorm tu...





Masa di Glasgow, selalu lah saya pegi Sauchiehall Street tu...Banyak kedai tempat shopping la..macam Princess Square dan yang paling besar ialah St. Enoch..Di Glasgow tak de banyak bangunan tinggi pun...KL lagi banyak...Kebanyakan bangunan tu ada unsur2 Victorian influence dan bila kita tengok Willow Tea House, agak pelik berbanding dengan bangunan2 di sekitarnya..Nampak unik giler...Saya selalu la jenguk2 depan pintu tu, nak masuk tak berani....Takut mahal makanannya nanti tak pasal2 kan kena cuci periuk ..huu rentung la saya di buatnya kalau jadi cam tu....




Satu lagi ciptaannya ialah Glasgow School of Art/GSA di Renfrew Street....Memang pelik pun design tu...banyak decorative arts...daripada facade hingga ke interior...semuanya hasil rekaannya yang tersendiri...unik teramat. Bangunan tu kekal sampai sekarang tanpa ada apa2 perubahan pada design asalnya. Saya kagum dengan masyarakat Barat kerana mereka tahu menghargai seni dan apa2 yang berkaitan dengan reka bentuk yang bernilai kesenian yang tinggi...




Salah satu bahagian dalam bangunan GSA ni yang di klasifikasikan sebagai one of the finest in the world is the library...very unique in design and stands out by itself as something special and as evergreen ever...but sadly the library was caught on fire ....may 25, 2014...fortunately the archive room is safe...








Ada satu lagi yang popular gak ia itu rumah persendirian ..Hill House, di reka bentuk untuk klien nya seorang publisher yang bernama Walter Blackie di antara tahun 1902-1904...This Hill House...located at the hillside that looks out over the Clyde estuary...the whole area was meticulously landscaped by Mackintosh...preserving nature as far as possible...he even instructed that the trees be clipped to the manner of his plan/drawing... 



Hebat tul cara dia berfikir...kita ni dok potong pokok sampai gondol...tarah bukit sana sini..pah tu jadi bencana...sapa susah...Bila sesuatu kita buat dengan nawaitu yang ikhlas itu adalah passion...kita jadi passionate dan sudah tentu hasilnya sangat phenomenal...

Orang sekarang asyik pikir untung untung...duit dah jadi King for all..maka hasilnya pun tak sehebat mana la...Saya penah berpikir dah lama pun, kalau saya design something kalau boleh biarlah jadi monumental atau bangunan yang ada nilai seni tertinggi yang orang akan pelihara walau apa jadi sekali pun...hahaha tu pasal la Allah tak izinkan saya jadi Akitek kot...Kalau saya jadi Akitek mesti saya papa kedana...huuuu...tapi saya bersyukur saya jadi Town Planner kerana saya melihat sesuatu dengan skop yang berbeza...Lagi luas pemerhatian dan pandangan saya tentang hidup...hubungan manusia dengan Pencipta dan semua makhluk Nya...Syukur nya jadi macam ni...no regret whatsoever....not at all...


Salah satu ciptaan yang tak kesampaian untuk di lihat semasa hayatnya ialah Art Lover's House terletak di Bellahouston Park...10.min dari CBD of Glasgow....Kisah Art Lover's House ni pun pelik gak...Art Lover's House...haus eines kunstfreundes was a competition entry for German magazine zeitschrift fuer lanendekaration ...belit2 lidah nak sebut ni...huuu..gile gak bahasa German ni...Kalau kena ulser mulut memang tak leh cakap langsung la...kih kih kih..tapi sebenarnya entry ni disqualified cuma dapat sijil penyertaan gitu la...ni tahun 1901...




Lama gak la tu kiranya...ya la tahun 1901...Rumah ini tidak di dirikan semasa hayat Mackintosh...Tapi tu la orang putih ni menilai dan bangga dengan bangsa dan anak tempatan...Di simpannya semua working drawings dan 100 tahun kemudian baru lah di bina oleh Glasgow City Council...Kalau tempat kita ni entah la wei...jadi debu la...




Saya ada sentimental value dengan Bellahouston Park ni...kerana di situ ada satu gallery seni...Palace of Art yang saya pernah terlibat...Saya pernah sertai pameran lukisan kat situ...Setiap artist kena submit tak lebih dari 3 hasil karya....Saya pun submit la 3 keping lukisan...Saja2 sonok2...Tak de sapa pun kenal saya kat sana...Saya pikul la lukisan saya tu masuk galeri....berpeluh gak la...Seminggu kemudian dah abih pameran tu... kena la angkat balik lukisan tu...berpeluh lak lagi kena pikul wat balik...tu kata hati saya la....monolog dalaman...Hiiii...dah jadi rezeki saya...Bila saya sampai kat pameran tu...pompuan organiser tu cakap...



O/organiser: Mr Mustapha....you are doing great...congratulations..

Saya terpinga2...eh, apa lak ni...sampai terlupa yang kat sana dia panggil surname...Mustapha tu nama bapa saya...hahaha...

SM: Yes anything Mem...I don't get you..

O: You know what...on the very first day of exhibition your painting has been booked by a buyer...

SM: Are you sure that's mine...Am I listening to something or am I dreaming...

O: Wake up boy...not one painting but two ...wow...others can't sell not even one...

SM: Thank God...I just can't believe my ear...thank you...

O: People love your works because it's something unique in style and stands out from the crowd...just imagine from almost 200 artist yours are one of the most outstanding...I'm happy for you...

SM: Thank you  Mem...I'm speechless...this is my third exhibition after APS show in KL and Foreign Artist Show in Nagoya...I'm so happy today...

O: Of course you do...come and follow me for the cheques...enjoy your sweat of hardwork...your fruit of labour...

Sayangnya saya tak dapat jumpa pembeli karya saya...Dua paintings tu saya ingat...Satu tu tentang bunga daffodils..macam dalam padang gitu ...Satu lagi tu tentang boats yang tengah docking kat jetty...Yang tak di beli orang adalah pemandangan air terjun di satu tempat di utara Scotland...Dan painting yang tak di jual tu saya hadiahkan pada tuan rumah sewa kat Argyle Street tu...Mr Salleh orang Yemen kawin dengan Scottish..Dia Islam dan dia sangat baik dengan saya..kalau lambat bayar rumah sewa pun masih ok gak...Hasil lukisan tu dapat lah 300 pounds...hihihiii...Pameran ni adalah pameran amal untuk Cancer Relief Mac Millan Fund...Sebahagian daripada hasil jualan karya di dermakan pada tabung tersebut.



Sebelum balik Malaysia ujung tahun setelah setahun lebih kat Scotland saya gi  libur di Paris..Dah ada duit kan...hihiii... Yang tak dapat di lupakan... sambut birthday saya atas boat.. cruising on  river Seine..Waktu malam...memang Paris merupakan kota cinta...romantis tul la...huhuhu...Waah... pengalaman terindah saya waktu tu dan akan di kenang selamanya...






Tentang hasil karya Mackintosh ni dalam Art Lover's House....dari bangunan induk ke facade hingga ke interior memang nyerlah bagi pandangan saya la...Semua furniture dia design sendiri untuk disesuaikan dengan fungsi setiap bilik ...lounge..dining hall...kerusi meja, lampu dsbnya hasil kreativitinya...Kira unik la..Tak leh beli kat kedai woo..Tu baru real punya ciptaan...Yang beli kat kedai tu tak limited edition..Ni bukan limited lagi tapi rare...bukan rare tapi one of its kind...Tu yang wat istimewanya dia ni...Bilik tidur..kemasan bilik tidur dari katil hingga tingkap dan langsir semua motif design nya...really awesome ..fixings at toilet semuanya custom made...Dia terkenal gak sebagai designer for furniture....famous with high back chair....tu signature/trademark dia la.




Kita tengok lak sapa Antoni Gaudi ni...Lahir pada jun 25, 1852...ninggal jun 10, 1926...Dia ni pun seorang Akitek gak..lebih kurang sama era dengan Mackintosh ni juga la...Tapi dia asal dari Sepanyol....Merupakan seorang Spanish Catalan Architect....practitioner of Catalan modernism...Dia ni pun lebih kurang sama dengan Mackintosh gak la...Dia mengamalkan style yang lebih individualised and distinctive ...Dia banyak guna detail dan pandai bermain dengan warna...Tu pasal kalau orang berpakaian warna warni orang panggil pakai style warna Gaudi2 gitu...hahaha sekarang dah paham la sikit2 kan...Ni kita citer pun basic je...Pengenalan pada sapa mereka tu, kalau citer panjang nanti boring lak...majuk terus tak baca...hahaha..


Kalau pegi Barcelona..kita akan lihat bangunan yang merupakan antara paling di lawati di Sepanyol...Sagrada Familia..a Roman Catholic Church..menggunakan konsep dan style yang di termakan sebagai :

noucentisme
spanish gothic
modernism
art nouvea



Lain2 bangunan yang menjadi trademark beliau ialah Casa Mila-La Pedrera...modernist building...Kalau ada perkataan casa tu maknanya rumah atau kediaman la...Orang boh nama casa kita pun ikut casa gak..pada hal restoran ...Dah tak tahu makna ikut sedap bunyi je..Kalau orang Sepanyol datang tengok casa tu rupanya Restoran Ayam Kampung...ayoyoyo...kadavallei.
.

Yang merupakan masterpiece Gaudi ni adalah Casa Batllo...termasuk juga Palau Guell...yang ni sempena nama seorang owner bangunan ni yang merupakan industrial tycoon namanya Eusebi Guell..





Artigas Garden juga merupakan satu ciptaan agung Gaudi...Ini adalah merupakan di antara World's most strangest and magnificient garden...Memang pelik gila la garden fittings nya..dari pedestrian lane to fences and railings...wall panel, sculpture dan monumental/miniature structures semuanya di reka khas dengan bentuk kelainan yang tersendiri...banyak menggunakan marbles, slabs dan decorative panels...




Gaudi ni pun masa hayatnya bukan tersohor  sangat gak...dan bukan banyak sangat la bangunan yang dia design dan di bina...Selepas berapa minggu sambut hari jadi yang ke 73 gitu la..masa dia berjalan kat bandar Barcelona ..dengar kisah nya dia nak gi church..dia kena langgar oleh trolley car...Orang ramai tak kisah nak tolong....no immediate attention kerana  orang ingat dia tu pengemis...Pakaian tak terurus bagai..Tak lama kemudian baru la ada orang antar gi hospital...beberapa hari kat hospital...tak dapat nak di selamatkan lagi kerana cedera parah...maka kemudian nya meninggal la Gaudi tu...

Tujuh daripada karya seni nya telah di wartakan di bawah UNESCO World Heritage Center...Gaudi punya nickname...God's Architect...pasal dia ni pun kira orang alim gak dalam ugama Kristian Katolik tu...Macam2 la ye citer  ni...Amacam dah mula boring la tu...Ni lom lagi sampai ujung...nak kena sambung lagi pasal Towkey Dodol lak...Apa ke hal Towkey Dodol ni pulak...haaaa ni mesti ada kaitan kan..Jadi tunggu dan sabar la kejap...

Macam saya citer awal2 tadi...dalam design  tiada cook book...takde yang boleh tak boleh...itu salah ini tak betul dsbnya....Terpulang kepada interpretasi masing2...bagus untuk A tak semesti bagus untuk B...Cer bagi design tu pada lain2 lecturer untuk menilainya...pasti markah berbeza punya..kerana interpretasi berbeza..Cuma ada la rules and regulation, basic principles in design...tu sebagai panduan ..

Tapi lain lak dengan design philosophy...tu yang berbezanya...Lahir la gaya design yang tersendiri setelah berpandukan kepada basic principles tu...Macam gak art la ..paintings...individual style tu yang wat mahalnya..Teknik leh belajar tapi style tu hak individu...lahir dari dalaman...dari hati dan gerak rasa sendiri...Kalau copy orang punya hasil karya tu tak lagi menarik dan unik dan kurang nilainya...Designer ni mencari kelainan dan style tersendiri...lagi pelik lagi la ada nilai karya tu...

Ni bukan citer pasal commercial status/related...tapi karya seni yang bermutu...Banyak beza tu...Most desinger sekarang nak hidup....jadi kena ikut cara komersil la...Kalau tak de job mati la tutup ofis..pasal tu kena ikut citarasa klien...Kita ni jadi technical person macam draughtsman saja...skill boleh acquire tapi originality datang dari dalam diri...Sekarang ada komputer dan berbagai software...tu kira skill guna komputer dalam technical drawing tapi yang komputer tak leh buat adalah originality hasil ciptaan tu...Kita yang kena pikir bukan komputer...komputer tu alat nak capai apa yang kita nak...haaa...harap dapat paham setakat ni yer..

Glasgow, Barcelona dan Pasir Mas..apa kaitannya...fuuyooo...ni bukan citer kartun tapi buka minda punya kes...Bukan nak banding2 tapi mau citer pasal originality...its either you love or hate...still individualistic..sini ada macro dan micro level dari segi design nya...Yang Glasgow dengan Barcelona tu kira world fame...macro level...tapi kalau di lihat dalam micro level kita boleh belajar sesuatu yang kadang kala bukan dari orang yang ahli dalam bidang design atau bidang tertentu...Kreativiti tak kenal sapa...dia Menteri ke..Akitek ke..Tukang Kebun ke...semua berhak untuk jadi kreatif...Tiada sekatan tiada halangan dan tiada menjadi trademark kepada satu keahlian bidang saja...

Citer pasal kreativiti ni...penah dengar pasal askar German yang tersangkut truck kat bawah jambatan...dah tersangkut tak dapat nak undur atau ke depan...Macam2 cara di buat tak dapat lepas halangan tu...datang la ahli fizik guna macam2 teori, ahli matematik guna  phythagoras la ..geometri la semua tak dapat solve..

Tengah askar2 tu sibuk wat calculation itu ini....ada sorang budak shepherd...gembala kambing dok perati...dia pun dah bengang tengok macam2 cara buat takleh nak selesai... Dia gi jumpa Army General yang ada situ...Mula2 army tu halau dia dok nyibuk nape...Biasa la tengok gembala kambing kan...mesti pandang rendah...awak tu jaga kambing pandai2 nak masuk campur...Budak tu kata dia cuma nak bagi idea jer...At last General tu setuju...Budak tu suh pancitkan tayar...bila kempis turun la body truck tu...boleh la lepas terowong  jambatan tu...Hahahaaa hebat tak kuasa kreatif dan logik...Kadang2 kalau ingat diri tu pandai sangat orang lupa pada logik...

Ni yang saya nak citerkan ni....kan dah mula menguap tu...dah jemu ke nak follow lagi ni?...Kalau ngantuk tidur la dulu sambung baca pagi esok ...tu pun kalau berminat..tak minat tak paksa pun...

Towkey  Dodol ni suami isteri..mereka adalah....



Bukan dodol je dia orang niaga...serunding daging pun ye gak..Kalau di pikir kan bape sangat la income leh dapat dengan jual dodol tu...Itu la kita dok pandang remeh pasal bisnes dodol ni...Sapa sangka hasil dodol tu la dia orang mencipta nama dan dapat membangunkan satu signature building...Macam dah jadi ikon la bangunan  dia orang tu...Sampai kan internatioanl magazine penah muatkan artikel pasal ciptaan mereka berdua..Maksud saya bangunan la....memang pelik la bangunan tu...one of its kind in Pasir Mas or even Kelantan.....




Kalau nak pegi Rantau Panjang...lepas bulatan Lemal ambik kul 3 dari Pasir Mas la...tak sampai beberapa meter lepas crossing keretapi...jalan bawah la..railway line keretapi  tu...akan nampak satu bangunan...Rumah yang agak funny dan pelik...Bangunan tu terletak bukan sama aras jalan tapi dalam lembah..Dulu sawah padi la agaknya...Bangunan ni terlindung oleh pokok2 di pinggir jalan..





Rumah tu pelik kerana style reka bentuk dari segi facade nya yang penuh dengan kerawang dan artistic deco wall panel..pagar..tingkap, bumbung...columns ...balustrades kat corridor dan segalanya full of art deco la...Tak tahu nak panggil apa ism pun...Art Nouvea la kalau kat Europe...Warna gold, kuning dan hijau...memang menyerlah la...Tu la pasal rumah ni jadi bahan kritikan dan bualan...Ada yang suka dan ramai gak yang tak suka..ada kata over do...geli la macam2...Tapi back to yang saya cakapkan tadi...no cook book in design...so nak salahkan sapa..international magazine term kan rumah ni sebagai the house that you love or hate...terpulang la...



Asal usul rumah ni..kira hear say la...saya belum pernah jumpa owner rumah ni...Memang teringin nak tengok lebih dekat masuk tengok interior dan dengar apa kata tuan punya rumah ni..dengar philosophy behind the creation tu...Kabarnya owner ni memang minat Bollywood..Kalau tengok citer Hindustan memang la rumah orang kaya besar2 dan signature rumah tu ialah deco nya samada facade atau interior..Dan dalam rumah tu mesti ada hall besar dan ada staircase naik ke atas...staircase tu biasanya ada dua belah...situ la heroin berlari naik turun kalau hero datang...nyanyi dan gelongsor sampai bawah pun...hiii



Oleh kerana terlalu minat sangat maka mereka ni pun cuba duplicate konsep tu apa yang mampu...dan bahan binaan tu di impot dari Thailand..Memang banyak macam2 jenis deco, panel..door, grill, tingkap, column dsbnya...ada bentuk geometrik, floral dsbnya...Nampak meriah la bila di adunkan semua...

Bila dah siap maka ramai la yang pot pet kat dia orang ni..Saya pun heran...Dia punya pasal la nak buat apa pun...bukan minta duit kita pun..duit dodol dia..ikut dia la yang kita nak nyibuk tu apasal..Takde kena ngena pun...Tapi ramai designer yang konon sekolah tak suka pada rumah ni...Aaah..kalau nak ikut semua orang satu apa pun takleh jadi...if u want to satisfy everybody, in the end you satisfy nobody...



Sekurang2 nya dah jadi landmark dan dah sinonim dengan jalan ke Rantau Panjang tu...create waves gak la...Memang dia orang bukan Akitek atau designer...tapi tu impian dia...umah dia..duit dia...terpulang pada taste masing2..Yang ramai designer sekarang pun dok ikut citasara owner gak...klien yang nentukan nak itu ini....Dok jaga sangat prinsip at last entah apa2 hasilnya...tak cantik pun banyak yang kurang sesuai tak kena dengan scale dan proportion...


Banyak gak karya main hentam saja la......yang hampeh pun ada...Tapi tu hak masing2...Kalau at macro level ada ciptaan Mcintosh dan Gaudi at micro level ada gak ciptaan unik di Pasir Mas ni ...Orang akan associate kan Pasir Mas dengan rumah dodol ni...Personally saya respect owner tu...Mereka berani dan daring ikut cara sendiri...tu yang kita nak pun..biar la orang nak kata apa pun...



Kalau di bagi peluang mungkin benda yang pelik2 lagi akan di buatnya...mungkin Artigas Garden tu pun akan ada gak...Kat Siam leh dapat material pelik2 dan murah...Mungkin sinonim dengan orang Siam yang suka pada Art deco style... Tengok la Wat dia orang...colorful and very detail deco pun...Kadang2 ada fusion antara budaya timur dan barat jadi meriah la dunia reka cipta ni..



Kira secara ringkasnya cam tu la...hiii ringkas pun panjang gak...sapa yang terbiasa dengan jurnal saya, ni di kira normal la..Jangan lak serik, lain kali nampak je jenineer blog kuar terus off lappy atau fon....Huuuuu...jangan wat camtu kawan...sian kan saya nulis ni...baca tu ambik masa jap je, nak tulis lama ni wei...Bukan minta simpati tapi dorongan untuk wat kuar banyak lagi citer2 yang boleh di kongsi ramai2 ...kisah pengalaman orang dulu dengan orang sekarang untuk cucu cicit akan datang....apa2 yang boleh di manafaatkan bersama....

Jadi dalam mencipta sesuatu biar la di lakukan dengan penuh passion dan datang dari hati yang ikhlas....jangan jadi atau buat yang biasa2 je tapi jadi lah yang luar biasa...extraordinary....

Wassalam.


Letih dah ni wei...kira stop kat sini la ye...cheerio mates.