Saturday, 7 March 2015

midin yang takde kat Mydin...kikikik . mende ni...baca la...

bismilllah

Kikikik...mende lak ni...tiba2 je kuar midin...Nak kata manusia rasanya bukan...kalau superstore mesti la Mydin tapi ni midin yang takde kat Mydin....haaa ...pelik ni...cer teka mende apa tu...?



Hihihi.... midin ni sayur la wei...Nak tahu camne rupa nya?...Jap ye kita taruk pic...Sebelum tu kita berkenalan la dulu dengan tumbuhan ni...mana tau penah tengok atau penah rasa... Tumbuhan ni memang sangat popular di setengah negeri...siap ada nama kampung/tempat yang di abadikan nama midin ni...glamour tu wei...Kampung Padang Midin, Terengganu...


Kalau kat Sabah Sarawak/SS memang popular gile la tumbuhan ni...jadi sayur hidangan kat 5 star hotel...uuuish hebat nar tu..Kat Semenanjung Tanah Melayu/STM orang wat tak kisah je sayuran ni...Mungkin tak tau khasiat atau terlalu banyak tumbuh...Kalau kat ladang kelapa sawit memang tumbuh meliar...no body cares...grown wildly...but if the Sarawakian saw that..hmmm... they will shake their heads 'cos that's their exotic food/vege...hahaha lain padang lain belalang kan..


Ok, kita berkenalan jap ye...



Midin ni adalah sejenis tumbuhan liar yang boleh di makan...kira dalam golongan paku pakis gak la...jungle fern shoots...Ada 12000 species semuanya yang terdiri dari berbagai bentuk, saiz, warna, rasa dan habitat yang berlainan. Tumbuh di tanah lembap dan gambut/peat soil la macam kelapa sawit tu...Tumbuhan ni bukan je ada kat sini tapi sampai ke Amerika Selatan/Brazil, Cameroon dan juga negara India...cer tengok betapa hebat nya tumbuhan ni...




Nama tumbuhan ni ada bermacam, bergantung mana tempat lahirnya...Kalau kat Sabah Sarawak/SS di panggil midin, biling, lemiding...macam2 lagi la..tapi yang paling common, samada di SS atau STM ialah midin...Kalau kat Terengganu di tambah g...biasa orang Ganu...suka pada g...so it's called miding...hihihiii..sowey orang Ganu...fakta tu wei...



Midin ni kira dari famili pteridophyte...Nama saintifik nya lak ialah stenochlaena palustris. Berkhasiat pun ye tumbuhan ni...Setiap 100gm pucuk mengandungi 4.8mg zat besi...kaya dengan vitamin A (beta karotene) bagus untuk cegah rabun malam, cirit birit...serta ubat untuk sembelit....juga dapat improve penglihatan...Ada gak kajian yang kata nya midin ni kaya dengan fosforus, kalium, vitamin C, B2, carbohydrate, protin, serat, lemak dan kandungan zat mineral yang tinggi ...Memang baik untuk kesihatan la kiranya.

Pada pemerhatian saya...midin yang ada kat  STM ni ada beza dengan yang ada kat SS...dari segi rupa bentuk dan dah tentu rasanya la...Yang ada kat STM ni warna oren kemerahan dan hijau muda...Banyak tumbuh di tepi2 parit kalau kat sebelah Kuala Selangor serta banyak terdapat kat kebanyakan ladang sawit...


Tapi yang terdapat di SS memang terdiri dari berbagai variety ... macam2 bentuk dan rupa...Patut la orang SS suka sangat midin ni...Bukan tu je...midin ni gak ada gred nya pun...macam result exam lak ye...Ada sampai gred 5...huhuuu...Kalau ada kesempatan nanti len kali kita citer lak pasal jenis2 dan gred midin ni..Sapa yang bagi peng'gred'an tu tak tau la...Saya tengok kat internet je..Tapi kalau tengok pada gred tu pun menasabah la...hihihi bukan menasarawak pun...



Midin ada beza sikit dengan pucuk paku...Kat STM, pucuk paku memang terlajak laris la kiranya...Setengah orang suka pucuk paku dan setengah lak favour midin...Pucuk paku ni lebih sticky while midin is more crunchy...so make ur choice..


Macam2 resepi la orang buat dengan midin ni...Yang paling famous nya goreng belacan...Ada yang masak lemak cili api pun...Kalau masak bubur lambuk ada gak di campur pucuk midin ni...Saya penah try kawan saya yang bagi..tak silap orang Ganu ...sedap gak...Sekian lah kali ni kita bicara2 tak kosong tentang sayuran liar yang melata di Hutan Hujan Tropika...semoga bermanafaat...









rasanya dah faham la ye apa tu midin...hihihi..

terima kasih la kerana nak baca jurnal kontot ni...wassalam.