Tuesday, 10 March 2015

udang kara/udang ketak....crayfish...best nih.

bismillah

Mungkin ramai yang penah tengok tapi lom penah merasa makan makhluk ni....Sekarang dah mahal kerana susah nak dapat...Dulu2 tak popular mana pun...Boleh dikatakan dah hampir pupus, maka ramai la yang dok cari...Tu la dia crayfish/udang kara/ketak...


Makhluk ni ada berbagai nama...antaranya crayfish, crawdads, freshwater lobster, mudbugs... tapi kalau kat tempat kita memang terkenal dengan nama udang kara atau udang ketak...

Udang ni terbahagi kepada 3 kelompok utama...

1: astacidae: austropotamobius pallipes


2: canbaridae: promcombarus alleni


3: parastacidae: cherax


Sebenarnya udang ni adalah jenis hidupan air tawar/freshwater crustaceans...menyamai lobster kecil...dan mereka ni adalah satu rumpun...Sedara la kiranya...Secara kelahirannya...fitrahnya atau taxonomically dalam famili astacoidea dan parastacoidea...Memang la nama saintifik ni susah nak ingat...tergeliat lidah tu biasa pelik nak nyebutnya.


Udang ni hidup dalam air tawar yang mengalir...Kalau dalam kolam atau takungan kira bukan tempatnya la...habitat dia kat fresh running water...kat kawasan bakau pun ok gak...dan setengah tu...dulu2 la leh hidup dalam sawah padi...tak caya takpe la...


Makanan nya pulak...hmmm..apa agaknya eak? Binatang2 yang mati dan tumbuhan...tu lah makanannya....Udang ni memang pantang dengan air tercemar/polluted water...Memang marah dan tak ngam  tul la kalau air cam tu...Cuma ada satu jenis tu promcabarus clarkii...haaa yang ni kira keras sikit...jenis tahan lasak..Air cam ne pun kira ok gak lagi...Jenis ni di jadikan macam binatang peliharaan/pets pun ya gak...


Udang kara ni memang tersohor satu dunia...Semua orang makan kecuali orang Yahudi...mereka memang tak makan natang ni...tak tau nape...Kalau kat restoran terkenal seluruh dunia ada je natang ni di hidangkan...Bukan murah pun...Tapi memang ada penggemarnya...Kalau ternampak ni cer try...Memang best tul...


Sekian lah saja kita celoteh2 pasal salah satu makanan yang hampir pupus ni...dah kira exotic pun ye...

Terima kasih.....sehingga ketemu lagi...
Adios...Cheerio mates