Friday, 22 April 2016

bandar pontian... (part three)


bismillah


In the earlier town planning layout...Most buildings do not really comprehend the importance of waterfront as a value add asset for the overall development. Most buildings are more concerned on fronting the main road. The idea of having esplanade as part of town recreational area has lately being given some kind of leverage in the township place making...a kind of positive outlook from the administrators at Local Government level...a good start anyway rather than having a vacuum in a beneficial and pragmatic urban design perspective.





Me suka tengok ramai yang datang ni dengan kuarga bawa anak dan isteri2....damainya ...Memang teruja dan  sonok tengok kuarga bahagia...ya...Bahagia bukan mesti kaya raya...Yang datang ni pun takde la berkereta mewah...Biasa2 je tapi semua yang me nampak hmm..mendamaikan jiwa...Buat me tersentuh bila dengar anak2 memanggil nama ibu ayah... 

Kuarga sangat penting dalam hidup kita...Demi orang yang di sayangi...kita sanggup dan rela mati kerana mereka...mempertahankan hak dari menjadi seorang yang dayus.

"Demi kamu, sekiranya aku mati, aku rela"

Ahhh tetiba me jadi emotional lak...common man ..lelaki  sejati tak boleh nitiskan air mata...Jika orang yang kental jiwanya menitiskan air mata mesti atas sebab yang sangat kuat gara2 sentuhan yang paling dalam serta memilukan....


Ada gak me nampak tadi yang solo datang sorang2 dok makan kuaci lam kereta..Jap2 tengok fon...Pah tu sambung makan kuaci balik...Sib baik berdisplin tak di buang kulit kuaci merata ...Me rasa dia tengah krisis atau tengah tunggu call mungkin jua tunggu whatsapp seseorang...Kita leh nampak dari raut wajah yang kegelisahan tu..

Ada gak yang merajuk lari dari pasangan dan terus bawa diri kat tempat2 cam ni...Kadang2 orang lelaki ni ego gak tak nak ngalah...tak makan pujuk rayu...Konon nak tunjuk dia tu keras kepala...



Tapi kalu datang tempat2 gini ada pakwe yang prihatin dan caring dok respond baik punya dan kalu makwe tu layan nyesal tak sudah pakwe yang degil tu.....Sapa suh nak berdegil sangat...Bunga ku puja di petik orang...huhuu...

Yang me nampak tu, orang pompuan la...Dia pasan me tengok dia..Masa tu me lam kereta tengah edit foto dalam fon...Bukan me nak tengok sangat pun tapi dah sebelah2...tertengok la...Dia malu2..tapi me wat selamba sambil senyum kat dia...Senyum kan sedekah pun...

Ada lak dua orang budak lelaki datang kat kereta budak pompuan ni..Nak adjust la tu...Budak pompuan tu tak layan dan terus hidupkan enjin kereta..Sebelum berlalu dia angkat tangan kat me...Me pun angkat gak la tangan me sendiri, takkan nak angkat tangan dia lak...

"Orang berbudi kita berbahasa..."
"Orang memberi kita merasa..."

Tapi takde pun dia bagi kuaci, jadi tak dapat la merasa...Setakat angkat tangan tak dapat rasa apa pun...Silap peribahasa ha ha ha...Tapiiii.....yang mahal tu ada senyuman...me sorang jer senyum dia tak pun...dia belah gitu jer...Cuma jelingan di ekor mata nya tu yang mahal....Ok gak la tu pada takde langsung kikikikikkk..

Me rasa saja dia nak bagi tau kat budak lelaki tu yang dia kenal me...Budak lelaki tu tersipu2 malu..Kira me ni jadi penyelamat la.



Bahaya kalu datang sorang2 tempat cam gini...Me ni jenis lembut hati....cepat kesiankan orang...kikikk...Tapi me datang dengan famili...Selamat la me dari gangguan spiritual huhuuu....

Takde la me saja2 jer gurau tu...Adooi...Jangan lak lekas caya ...hu hu hu...me wat lawak je la...hi hi hi...Macam real jer..habuk pun takde....Saja2 jer khayalan waktu senjakala...best gak..free pun khayalan tu...Silap2 khayal dapat bonus kena tegur kat anak2..huhuhu...Apa2 pun 70% kisah benar tu wei...



Selepas maghrib kami kuar nak gi dinner. Banyak terdapat gerai2 di sepanjang pantai kat kawasan rumah kedai yang hanya beberapa meter saja dari hotel tempat kami nginap...a walking distance. Kami pilih satu tempat duduk di bawah pokok....atas side table jalan atau pesdestrian walkway rasanya...dah malam tak nampak sangat. 

Order makanan kat sini tapi tempat masaknya kat resto di kawasan deretan kedai di seberang jalan. Best gak lepak kat sini....dapat rasa angin laut ..Taklah rasa humidity yang biasa tinggi walau pun waktu malam.

Kami order ikut ready set untuk empat orang...ada tom yam, ikan siakap tiga rasa, sayur kailan ikan masin, telur dan extra dish kami tambah sotong goreng tepung...hmmm...Mana2 pun ada Thai dish ni....Dah jadi macam satu phenomena untuk masakan panas malam2. 

Bagus gak la makan panas2 daripada makan lauk tengah hari...Perut me ni sensitif gak...Kalu lauk lama mula la perut meragam...Manja macam kereta ferrari lak jadinya...Maklum la body dan enjin ni nak pakai lama jadi kena la jaga baik2 hu hu hu.


Lepas dinner kami jalan2 kat kawasan sekitar bandar ni...Biar makanan hadam baru leh baring. Nabi pun amalkan jalan 100 langkah selepas makan...Kita ikut la tu kan sunnah Nabi......

Me singgah kat 7E cari munchies untuk nite crunchies..Malam2 kena mengunyah sambil nonton TV....Tu kebiasaan la me cam tu...bukan pun leh tidur malam...Setengah orang letak kepala jer terus lelap...me jeles dengan orang cam tu...


Berakhir lah kisah pasal Bandar Pontian ni...Esok nak gi Tanjung Piai lak. Kena bangun awal takut ujan tengah hari ke petang tak bole la nak ronda2 kat Tanjung Piai tu...

sekian .. terima kasih
hingga ketemu lagi
wassalam