Monday, 18 April 2016

the curve street market


bismillah



Semalam weekend..baring2 guling2...tak tau nak buat apa....Tiba2 ada panggilan masuk...hmmm..Ada orang nak banjer makan ajak pegi kat Ikea Damansara...Ok gak tu...pada takde apa yang buat..


Me pun terus bingkas...of course la me gi menyucikan diri dulu...Selepas bersiap me pun kuar la menuju ke destinasi yang di janjikan...Lama tul tak ke Ikea tu...Ikea ni kira annexed to the shopping mall, the Curve, Mutiara Damansara...Ada overhead bridge crossing dan ada juga laluan underground.



Sesampai je dia orang dah menunggu...me lom pun bekfes dan lunch..Ni kira jamuan untuk brunch sekali la...Waah mesti me pulun kow2 punya...Makan lak juadah kegemaran me...steam boat...yang ni kira A la carte.

Me rasa cara A la carte ni lebih economical...Tak la macam buffet...banyak membazir...Ambik banyak, makan nya tidak...Ikut nafsu masa lapar, memang la rasa nak balun semua...Macam gak masa berbuka puasa...Rasa tingin nak makan semua.

Ramai gak orang tempat ni...Me tengok cara design peralatan steam boat di tempat ni memang very practical...Di atas meja tu di sediakan heating bowl bagi setiap orang untuk panaskan atau masak makanan sendiri mengikut citarasa masing2.


Biasanya kalau steam boat ni...akan di sediakan stove pemanas dengan tong gas dan di panaskan sup dalam bekas yang di sediakan dan kongsi ramai2 satu bekas tu...hmmm...Ada pro and contra la cara masing2...

Kalau kongsi ramai2 tu macam rasa lebih mesra untuk makan bersama...tolong menolong panaskan makanan dan leh cedok untuk kawan2....Tapi a little bit messy gak la..Kalu yang individu ni...kira macam makan sendiri2 la...

But still thru A la carte we can share all the food stuff, the only thing is that we prepare our own cooking preference...I think I prefer this way...more hygienic and less messy...Do your things at your whim and fancies...

Me sangat suka lamb rolls tu...Daging nya sangat lembut ..Tak sampai 2 minit panaskan dah leh melompat lam mulut...Makan panas2 memang menyelerakan..

Setelah abih makan tengah ari tu...dia orang ajak lak gi jalan2 kat the Curve...Nak gi minum kopi...Bagus gak ni...Semasa sampai kat the Curve tu me tengok ada ramai orang yang berjualan kat pedestrian walkway tu...Rupanya ada street market...Kawan me citer street market tu hanya aktif maksudnya berniaga la ...pada hujung minggu saja...sabtu dan ahad.


Me pun tengok2 la apa yang di jual...Barangan biasa la...pakaian...make up..accessories...yang biasa2 di jual kat pasar malam dan up town...Bagus la untuk santai2 datang sini..


Di antara banyak2 tempat shopping me sangat selesa dengan the Curve ni...I luv the ambience, the environ and the facilities provision...How they plan and design the layout and buildings are really very practical...convenience ...user friendly...The concept is very good...parking is also not so cumbersome compared to other shopping malls..


The buildings especially at the street cafe facing the pedestrian walkway are so nice ..more on vernacular architecture....It caters almost everything that we are looking for...food and beverages are abundance...from local delicacies to international cuisine...


Be it on merchandise, it covers a vast range of choices from locally made to international brands...Talking about something on entertainment...yes...there are...bowling...karaoke...buskers also made their appearance...So this mall caters for all walks of life...from infants to young and old or even senior citizen....Not to forget the handicap citizen...


Selepas jalan2 kat street market kami saja2 la ambik angin kat fountain square tu...Tengok orang ramai lalu lalang sambil menikmati air pancut dan mendengar nyanyian buskers kat pentas tepi pintu masuk ke bangunan bowling tu...Kat situ ada amusement centre for kids as well as cinema..

Kawasan mall ni bagi me la...macam satu one stop centre yang bole kita dapat apa saja untuk riadah, santai2...Ada hotel Royale Bintang untuk penginapan kalau nak tinggal lama kat sini...

Best kan...hmmm..Tu pasal as a designer and an artist I luv this place very much...I hate to go to KL...don't want to get stuck in traffic jam...After all this place is very close by to my place of stay...Really convenient for me to spend time here...


Lepas pusing2 kami cari tempat untuk minum...Kawan me ni salu datang sini...Sister dia pun just staying at a condo a stone's throw away je dengan tempat ni....Kalau jerit pun leh dengar..

Kami lepak lak kat Coffea Coffee ni...hmm...Suka minum sini...view nya ngadap fountain...Leh la sangat cuci mata...jadi terang mata ni wei...

Tempat ni kira cafe yang jual designer drink...coffee...tea..semua ada...me ambik Earl Grey mint tea je la...Me tak minum kopi...Kalu minum kopi perut meragam...Dulu me ada la sikit2 gastric kerana salu tak makan pagi...Sekarang pun me skip gak bekfes...Tapi gastric dah ok...ni bukan gastric bulan puasa wei....huhuuu.


Selepas kul 4pm...Kami pun berangkat pulang...Hari pun nak ujan nampaknya...Biasa la sekarang ni ujan tak menentu gayanya...Kalu ujan mesti jem jalan nanti...Jadi lebih baik cepat2 belah...

Thanks to orang yang banjer me...Kalu salu pun sokay gak...leh maintain kegemukan wallet me ni...hahaha...wat lawak je tu...Sekali sekala kita lak kena banjer orang gak...Kata orang kalau kita suka bagi orang makan nanti kita murah rezeki...I'm the advocate of that practice..me percaya pun tu betul...Orang nak mula makan dia baca doa murah rezeki...


sekian
terima kasih semua kerana sudi berkongsi baca kisah kali ini...
semoga kita semua di rahmati..amin
wassalam.