Tuesday, 12 April 2016

clear asam pedas kepala ikan


bismillah



Dah lama pun tak makan kepala ikan...Orang dulu2 pesan jangan sangat selalu makan kepala ikan...Tak kira lah ikan apa pun janji kepala...Kononnya tak baik, tak bagus untuk ingatan...Takut terkena badi cepat nyanyuk...Dan me perasan yang orang putih memang tak makan kepala ikan..

Me masih ingat semasa me di Glasgow dulu...Me selalulah ke kedai runcit yang jual ikan depan rumah tempat me tinggal...Memang kepala ikan tu hanya untuk makanan kucing, begitu juga sotong...Dia orang tak makan atau tak tahu nak masak agaknya. Bila dia orang datang sini ajak gi resto mamak kepala ikan...kan main lagi di tibainya kepala ikan kari tu..


Pernah satu hari masa me mula2 sampai sana...me bukan la biasa sangat dengan adat resam mereka...masa me nak beli ikan...me nampak la kepala ikan cod dan salmon...Me tanya jual ke tak?....Len macam dia pandang me..kepelikan kot ..Dia tanya me ada berapa ekor kucing...Terkejut gak me masa tu...Me cakap la ada 5 ekor...Murah je kerana memang dia orang tak makan pun...beraya sakan la me...Lama kelamaan me pun war2kan la kat kawan2...Ramai lak gi beli kepala ikan...daripada 50 pence dah naik jadi 1 pound....Dah laku ambik peluang la kedai tu...

Selepas beli ikan tu gi lak ke pasaraya Chun Ying...Cina Muar dah dok sana lama buka kedai runcit dan kawin mek salleh...Me penah la sembang dengan owner pasaraya tu...Sana semua ada...serai..kunyit hidup, lengkuas, kesum dan macam2 yang ada kat sini semua ada jual kat sana...infact me first came across about Lingham chilly sauce was at Chung Ying supermart ni la...Harga jangan kira la...mesti dalam pound sterling...


Ehhh sori mori la...melalut lak sampai citer macam2 pada hal nak citer pasal masak kepala ikan jer...Ok berbalik kepada kisah asam pedas ni...hmmm...Macam mana nak citer ni eak...Asam pedas biasanya memang la guna cili kering, cili boh atau cili merah la kan...Tu kebiasaannya....yang me nak masak ari ni bukan kebiasaan...Macam buang tabiat gitu la agaknya...kikikkk..Tapi bagi orang pantai timur...masak asam pedas ni memang tak guna cili merah tapi guna cili padi jer...Prosesnya ringkas takde la tumis menumis pun....Begitu gak tom yam...ada yang versi bercili merah dan ada yang clear tom yam...

Untuk kisah kali ni me akan tunjukkan cara memasak clear asam pedas...fusion bahan2nya antara pantai timur dan barat. Bagi me la...versi clear asam pedas ni lebih healthy kerana takde guna minyak tapi hanya rebus dengan herbal yang memang menyihatkan badan. Apa2 pun kita tengok hasilnya nanti...Sabar eak.

Nak masak apa pun mesti ada bahan kan..Ok kita tengok apa bahan2 untuk masakan ni...Sila rujuk kepada gambar seperti yang tertera di bawah ni...Perhati betul2 eak...

Kepala ikan yang segar...Jangan beli yang mata stim, mata kuyu merah semacam...Kena tau gak nak pilih ikan...Kalau ikan dah lama leh nampak dan tahu...Biasanya mata dah merah dan badan tu tak anjal..lembik semacam...Tu memang la tak elok...kita panggil ikan buruk...



Lain2 bahan seperti yang di tunjukkkan la tu...Ada bawang putih...bawang besar..lengkuas..halia..lime dan tomato..Ni petua orang dulu2 la...terung ni bagus gak letak...Satu, gunanya sebagai sayuran...yang keduanya sebagai ejen untuk neutralise kan rasa...Kalau masin sangat gulai...terung ni boleh serapkan rasa masin tu...Makan petai kalau campur terung kurang bau haringnya...

Ada me baca dalam health journal somewhere..me lupa nama majalah tu....Di nyatakan bahawa elok makan sayuran berwarna...Di sini me sediakan lime/kuning...terung/purple dan tomato/oren serta lengkuas dan halia tu herbal yang bagus...bawang pun memang ada khasiatnya terutama bawang putih yang bagus untuk kesihatan jantung.

Kalau nak tambah kentang...carrot ...celery...bende lagi la bagus...


Satu lagi set bahan untuk masakan ni adalah rangkaian herbal yang memang salu di gunakan untuk masak asam pedas...ada serai..cili api..Tak kira la cili api hijau, putih atau merah pun..daun limau purut...cili hijau ni untuk penyeri je...Dan yang paling utama...kalau takde herbal ni macam tak lengkap la masakan asam pedas...daun kesum sudah pasti nya kan...Dan daun kunyit tu me saja gatal nak tambah untuk dapatkan aroma yang berlainan hahaha...


Lain2 bahan perasa me masukkan fish sauce...me tak guna belacan..Begitu gak me tak guna asam jawa tapi guna lime atau asam keping pun boleh la...Dan satu lagi me guna black pepper...pairing dengan cili api...Black pepper ni ada rasa pedas yang lain macam...tu mat salleh kalu masak jarang guna cili api ke apa...tapi black pepper is a must...Jangan lupa garam eak.

Nak masak ni paling senang...Semua bahan2 tu tak payah tumbuk atau kisar...Hiris dan campakkan je dalam periuk...Biar kan mereneh dan mendidih ....kira dah masak la tu...Cukup senang dan sangat menyelerakan dan yang paling penting sangat berfaedah untuk kesihatan....Minum air rebusan ikan yang penuh ber omega beserta herbal tropika yang lazat dan menyihatkan...

Me teringat masakan ni masa me kerja kat Kelantan dulu...Biasanya lunch kami pegi makan kat Rantau Panjang...Tak jauh pun...cuma less than 30km jer...Masa tu mana ada jem jalanraya...Setengah jam dah sampai...Kadang2 kita masuk ke Golok, Thailand untuk lunch...Since masa tu me pegawai kerajaan dan sering berurusan dengan pihak sempadan...kastam dan imigresen kedua2 pihak...Malaysia/Thai kira kenal me masa tu...so kita guna cara ATB/angkat tangan belah...Takyah pun pakai paspot bagai..Senang masa tu...Sekarang dah susah sikit...Banyak jenayah sempadan pun...senjata api...drug dan kes seludup pun menjadi2..

Pertama kali me makan clear tom yam..Kuah nya jernih tapi rasanya ummmmph kow teramat...me sempat gak la tanya tokey resto tu...Dia guna bahan macam asam pedas ni la juga lebih kurang...Tapi yang secret nya tu tom yam paste yang dia buat sendiri...Dan yang paling me terkejut dia guna air kelapa pandan muda...peeeergh...Memang pun la terbaik...tu the original isotonic drink...Masak memasak ni pun kena kreatif juga..



Ni la dia hasilnya...ada lak jering muda yang me baru beli kat pasar semalam...Memang terangkat habis  la...cicah budu...hmmm...terbaik la wei..


Sekian lah saja buat kali ini...kalau masa mengizinkan kita jumpa lagi dalam topik yang lain pula.

terima kasih
wassalam