Thursday, 6 March 2014

FACEBOOK SYNDROME

bismillah

Waaah...macam best jer bunyi tajuk ni...

Bila ada perkataan syndrome, mula rasa gabra. Ya la syndrome ni ada kena mengena dengan penyakit...Tapi apa kena mengena dengan facebook/fb dan g+ lak ni?...Baik kita tengok adakah semua ni kena mengena dengan diri kita yang kini ramai sangat dok ada kat fb....g+...


Ada berbagai ragam manusia yang dok join fb dan g+ ni...Masing2 nak contribute...ye ke contribute tu? Ada bermacam perangai manusia yang kronik pun yer yang dok post kan macam2 benda. Celik jer mata terpampang la bermacam posting...ada lagu, quotes, gambar, video dan macam2...cer kita tengok jap apa ke benda yang di maksudkan dengan syndrome ni...?


Tapi apa pun, terpulang atas niat la semuanya...Ada yang buat posting untuk kenakan orang...Di kenen2nya dengan posting yang berbau hostile pun yer...dan bila terkena kepada yang di tuju maka rasa panas cuping telinga la...Sampai ada yang gaduh2...tu satu hal...Ada gak yang posting ke arah spiritual, yang agama2 gitu...kalau tujuan nak share yang baik tu ok la .. kita ambik yang positifnya..dapat gak pahala. 


Setengah tu pula, ada yang bersifat dengki, hati hitam legam...Saja2 di kacaunya apa yang orang lain posting....ni jenis enter frame, adalah niat tertentu tu...Busuk hati tak leh tengok orang lain senang...Biasanya ni berlaku bila ada persaingan minat...yang ketara tentang orang yang ingin memikat awek atau pakwe...Yang peliknya ada gak spesies yang tak suka posting tapi di komen setiap posting orang. Kalau yang posting tak komen langsung tu biasanya nak share info jer...tu ok tak la bahaya sangat...syok sendiri jer...tak kacau orang.


Posting yang baik2 pun ada...sampai yang ketemu jodoh pun banyak. Kalau cam ni laman sosial ni macam ejen mencari jodoh gak la....Yang ni bagus gak  untuk bina masjid...Dan yang seronok nya bila mula jawab menjawab komen like sana sini...cam mesra la gitu. Daripada mesra2 kat fb, G+ terus merebak ke lain...macam ni pun ada gak...Tapi tak pe la asal mereka bahagia dan tak ganggu hidup orang lain...Tu dah kira private matter...Pandai2 la nak hidup...jangan dok kacau orang dah.


Ada setengh tu bila orang tak like, terus jadi emo...ni bahaya...dan merajuk terus..dua tiga hari diam pah tu masuk balik...Yang komen berbau lucah pun ada...Dia dah tahu semua orang kan baca tapi di komen gak yang lucah2, siap dengan gambar lgi tu...uuueeeh tak malu. Yang buat advert macam2 pun ada gak...tapi kadang2 tu dia orang cari makan..mana yang ada rezeki dapat melalui laman sosial ni kira ok la...


Ada gak jenis yang di panggil gian posting dan gian baca atau gian nak tengok apa orang komen....Bangun pagi jer, mata terbuka separuh tapi dah wat checking...berapa ramai yang like atau yang add...Kalau ramai seronok la...tersenyum tersengih...Kalau tak, dia jadi gelisah semacam. Ada setengah lak yang suka follow orang punya....dengan harapan satu hari akan ada sambutan dari orang yang di follow...follow pun ada tujuan tersirat...biasanya di add apa saja posting yang orang dia suka tu postkan...ini pun juga penyakit....


Macam2 lagi penyakit di laman sosial ni...Di sebabkan terlampau taksub dengan semua ni  maka masyarakat jarang berinteraksi lagi...mau nya tidak...abih asyik senyum sendiri dengan gadget di tangan...kalau jumpa pun bercakap sambil mata ke lain...nyampah betul kalau jumpa orang camni.


Kat senarai di bawah ni kita tengok la mana tahu kita pun terkena badi syndrome ni...Sedikit sebanyak mesti ada yang terkena...Kalau dah terkena tu pandai2 la berubat...pegi terapi...sendiri mau ingat la...



Jadi cuba la semak diri kita sendiri takut2 kita gak ada penyakit ni...Kalau dah nampak symptom tu cuba2 la baiki keadaan agar terlepas dari hadiri sesi terapi...Penyakit ni kalau tak di rawat boleh membahayakan diri terutama perasaan marah, dengki, khianat pada diri sendiri dan pada orang yang kita pun tak kenal secara peribadi tu...

Juga postings dan komen2 tu mencerminkan sikap, sifat dan kadangkala membuka pekung sendiri...Daripada orang tak tahu perangai kita, alih-alih dah terhebah...Kalau yang gedik2 sangat tu yang meminta perhatian tu pun kena la semak diri...jangan lak terkena badi conversion disorder...lagi parah....Sama2 lah kita renung2 di dini hari Jumaat yang mulia ni...dah abih...


wassalam
salam dini hari jumaat yang penuh berkah.