Monday, 3 March 2014

selasa yang damai


bismillah

semalam nyenyak sekali  tidur...

Uuuiseh...tiba-tiba hujan la pulak pagi ni. Semalam jerebu semacam. Elok sangat la tengah catu air hujan lak turun. Is it due to rain harvesting?..semuanya kuasa Allah...tu tak dapat dinafikan lagi...manusia hanya berusaha sedaya mungkin dan yang sebaik-baiknya di sertai doa pada Allah.


Sejuuuknya pagi ni...best...Kat highway kalau hujan biasa sesak sikit la. Tambah lak waktu ni yang ramai nak pegi keje. Teringat masa pegi keje zaman saya dulu...kereta tak banyak cam sekarang...jam 7.20am dari rumah sempat lagi clock in sebelum jam lapan...sekarang takde nya cam tu.

Ada sorang motivator/lupa nama cakap masa nak pegi keje pagi2 tu, dalam kereta la, kalau boleh elakkan dengar radio...Eh...apasal lak tak leh dengar radio? Rupanya, katanya kita biasanya di pagi hari akan ada berita macam2 melalui akhbar dan lain2 media... juruhebah akan baca....macam2 cerita sensasi la kuar... cerita bunuh, rompak, rogol, samun, buang anak dan macam-macam yang negatif....Di pagi hari kita dah di dedahkan telinga kita dengan berita buruk yang kita pun tak suka dengar...Jadi pagi kita pun suram....ooooh baru faham....Cam tu rupanya...good idea...jadi kalau cam tu nak dengar apa lak?


Dengar lah apa saja yang dapat menenangkan jiwa dan fikiran...sambut pagi dengan tenang...baru segar dan bersemangat...Tul gak tu...nape tak terfikir eaak..? Kan banyak benda yang kita leh dengar yang leh wat kita seronok...dengar lagu2 spiritual, Quran recitation, lagu jiwang untuk yang angau pun boleh...apa saja yang boleh buat hati jadi damai.

Sekarang dah canggih....ada 'you tube'...pilih jer la apa...tapi jangan lah buka kat traffic light nanti kena hon kat orang belakang. Sampai kat parking di ofis tu buka search lagu untuk di postkan buat ucap selamat pagi kat teman2 semua....teman2 semua mesti seronok tengok ada lagu yang di postkan oleh kawan...mesti tersenyum masa keje...kan tu juga contoh wat amal...buat  orang gembira...tambah gembira teringatkan kita kepada yang postkan lagu tu...berbalas text mengetext sebaris dua dengan kawan2 baru masuk keje...sweet kan cam tu...cam good jer...

Sampai kat ofis sebelum breakfast, scroll dulu fon ke lappy...nak jawab semua text yang masuk....tersenyum lagi...kan bahagia gitu...ni bukan lagi citer lawak tapi ni la yang sebenar berlaku di zaman dunia IT ni...Dulu nak ajak gi breakfast kena ketuk meja kawan...sekarang dok jauh beratus batu pun leh lagi pelawa, ajak2 bukan ayam.....

'Jom I belanja U makan',

'I tengah makan  ni, nak join?',

'Datang lah cepat nanti I tunggu you ok'.

...Waah..sweet gitu...dan pagi2 leh nampak lagi teman kita sarapan apa...siap video lagi...muka pun tersengih-sengih senyum sendiri....kan best tu...cam tu la cool pagi2...ni asyik nak marah tambah2 kat rumah garang semacam bila kat luar bukan main lembut jawab text mesej....dunia yang sudah mula merubah perangai manusia....environment creates man...betul la ungkapan tu...

Bila jalan sesak saya ada gak dok perati gelagat manusia moden ni...ada yang nampak cam cakap sorang2...kalau dulu cakap sorang2 ni dah buang tabiat....dah biul gitu...tapi sekarang dah sangat normal...kalau tak nampak yang cakap sorang2 cam pelik lak...cam ada yang tak kena jer...Ada yang gelak bagai nak rak, cakap sorang2 dengan penuh ekspresi, siap jari tunjuk langit pun ada....ada yang nak rasa jadi singer pun banyak gak...geleng kepala sana sini...fon jadi cam mike, mata tutup rapat...gaya full mark tu siooot...macam2 ada...

Ada sekali kat traffic light, kan main lagi dia ni nyanyi, saya kat sebelah, saya wind down cermin dan saya angkat ibu jari....dia pesaran..dia pun turunkan cermin...

'Join sekali bang?'...Dia pelawa saya

'Cantiiiik'...saya cakap dan kita sama2 ketawa...

Kan cool tu...cam comel jer...saya tak nak citer la yang dalam kereta tu minah ke mamat...rahsia la..cam tau jer...cam leh agak jer...

Yang paling saya "kagum" adalah mat2 motor, bukan kap cai punya...tapi 'superbikers'...kan motor laju tu...kan main lagi...tengah ride pun leh tengok fon...ada gak cam tu..dah la fullface...agak2 la bro...ke longkang nanti...tapi biasa bikers ni ada ego semacam...ya la machine dia kan laju...mana ada kereta yang dapat kejar...pick up semacam...saya tak kata orang kerana sewaktu waktu dulu juga sama...


Kebetulan masa tu kawan, junior masa Uni dulu agen jual Harley kat jalan 222, Bangsar tu selalu ajak kita kuar sama...beli motor pun dapat discount 15%...tapi group saya tak pakai Harley...kita orang rider group jer...kena BMW la RS1100...Main motor ni macam orang gila golf gak la..gear/attire saja beribu..ada attire/code sendiri...custom made helmet, jacket, seluar kulit, boots, glove, guards sana sini macam2 la...weekend turun Singapore.


..Tempat kita sini mana ada yang kelas...takkan nak tempah kat Pertama komplek ...motor dah 1000-1200cc...main baju pertama komplek ...agak-agak la lu bro...lu jangan kasi gua panas....tu jer la...tapi sejak langgar kerbau kat Langkawi tak mau lagi dah...masa tu baru teringat keluarga...anak2 tengah membesar, bapak lak dok syok sendiri... dan bila teringat member patah 8 masa ambil selekoh round about kat Nilai...masuk bawah lori...dia tunggang Titan...dia pun dah bersara sekarang ... tinggal kenangan jer la....


Kita orang geng bike dulu kini tukar image pakai 4 wheel la pulak...ikut usia bhaa ..hahaha...kisah lama2 memang indah .....bagi yang muda2 tu layannnn jer bike...jangan ke longkang atau lompat divider dah....

Hujan pun dah semakin berhenti...renyai...saya pun sebelum melalut sangat....baik berhenti sampai di sini dulu...jumpa lagi kay...mau breakfast dulu bhaa...saya memang selalu late breakfast...dah terbiasa...

cheerio
wassalam.
10am 4hb feb