Thursday, 18 February 2016

ZZ sup tulang JB

bismillah



Pusing punya pusing...tak tau mana nak di tuju la pulok...Yang kami biasa sikit di JB ni kat Angsana saja la..Takkan nak makan mee rebus Hj. Wahid lagi kot....

Tingat my friend yang tinggal kat JB ni bagi tau ada satu warung popular dengan makanan pantai timur kat sini..Dia salu pegi makan pun...kira masuk lam senarai tempat makan dia la kot..Katanya tempat tu tak la posh mana kira humble jer tapi makanannya kira thumbs up la...Waah menarik gak tu..Dah tersampai ni kena cari gak la nampaknya..


Masuk dulu kat kawasan Bazar Karat...Ada friend yang bagi tau tempat tu happening at nite... Saja la me nak tengok tempat tu walau pun bukan malam...Takkan nak tunggu malam baru nak balik...Kalau cam tu baik tidur je kat JB....hmmm...

Setting kat Bazar Karat ni macam nite market at other places pun juga...Kalau di Kota Bharu ada pasar malam Wakaf Che Yeh...macam up town concept gak la ni.. Memang meriah tempat gini...Lagi pun it's the only place in town ada orang berjualan pada waktu malam dengan suasana demikian...





Masuk kat Jalan Dhoby nearby je la...same vicinity...Banyak cafe yang jual western food dan exclusive cuisine...Macam Jonker Street kat Melaka pun yer...more like heritage area...Bangunan lama yang di kekalkan...facade depan tu memang maintain...Ni mungkin di bawah tajaan Badan Warisan...Memang ada peruntukan untuk maintain bangunan lama gini...Yang paling hebat di Penang la...Ya, building zaman colonial...Dah di wartakan sebagai heritage site oleh UNESCO..Memang ada heritage value...




Banyak tempat di dunia yang dah di wartakan under heritage site by UNESCO...Kat Melaka di kawasan Red Square tu pun dah di wartakan...Bagus juga la buat cam tu...Kalau pegi luar negara mereka memang jaga warisan...Contoh macam satu street di Champ d Elysee kat Paris...Semua bangunan di jaga dan guna satu warna jer...it's a theme coloured street..di kekalkan dengan warna putih sahaja...even Mc D and Thai Airways are all in white..Macam Red Square di Melaka tu semua bangunan in red..


Memang la nak puaskan hati semua orang tak dapat pun...mesti ada yang tak setuju...

"if you want to satisfy everybody in the end you satisfy nobody".

Memang betul la tu...Manusia ni kan ada their own piece of mind...of course that will differ in decision no matter how true it is to our opinion...



Lepas kuar dari kawasan Bazar Karat dan Jalan Dhoby...according to my friend that helps me guiding the location...tak jauh pun kalau nak ke Warung Pokok Cherry tu...just behind Pan Pac and in close proximity to Persada...




Ujan lak renyai2 turun...Dah jumpa tempat tu...Tapi dah lewat pun...lunch time dah over pun ..Maksudnya masa  tengah penuh dengan pelanggan jam 1 to 2 pm...Nak parking memang takde tepi warung tu...fuuuh..camner nak buat ni...




Menurut my friend yang salu datang sini...makanan kat tempat ni memang ummph...Ada macam2 lauk pauk pantai timur serta ulaman...tu yang me suka pun...tqvm my friend...Tapi nak buat camne bukan rezeki kami la ri ni nak pekena budu kat Warung Pokok Cherry ni...some other time perhaps...


Mungkin elok gak kalau orang JB sendiri yang bawa...Memang pasti boleh merasa la makanan kat sini...In sha Allah mudah2an satu hari dan ketika yang baik dan me beruntung la kalau ada yang sudi bawa me merasa makanan kaum kerabat me tu...hmmm..



Me tingat my bro-in-law yang tinggal kat JB ni bagi tau pasal sup tulang...so kami guna waze dan gps...hmmm...at last dapat gak nama tempat tu ...ZZ sup tulang...so we proceed la kat situ...Malas dah nak pusing2 cari tempat lain..Dah jam 3pm pun...dah lewat...lapar sangat pun yer..




Masa nak parking ada kosong kat depan Regency condo...tu je yang ada parking...at the road shoulder...Ada nampak sorang budak ni dok berdiri kat situ...Macam pelik pun yer..

Saja la me ajak sembang..


SM:Adik ...ni ker tempat sup tulang yang femes kat JB ni?

Budak tu/B:Ya bang...sini la tempatnya...nak pekena sup tulang ker?

Dari slang tu me tau dia orang Kelantan.

SM: Ya la...Kelate ko?

B:Yo lo la...kita ni pun baru abih makan tadi...kereta lak bateri kong..abang ada jumper ke?

SM:Maaf dik takde...hmm...kalau cam tu saya kena pindah kereta saya jauh sikit bagi space kat kereta awak kalau nak jump start nanti.

B: Terima kasih bang.


Dan selepas bersalaman me pun berlalu menuju kat resto sup tulang tu...My first impression...well...santai bukan main lagi tempat ni me tengok...nice setting and interesting ambience ...shacks macam pondok la kat bawah pokok...Tapi tak la macam Naili's Place di Sentul tu....lagi gempak dan lebih structured dari segi hiasan dan kemasan serta landskap yang menawan.



Banyak terdapat pokok rendang yang besar dan matang..Lantai pun tanah dan setengah kawasan tu di tabur crusher run saja ...very bare minimum ...really basic tul la...Bangunan ada dua jenis ..satu yang boleh bersila dan satu lagi bawah pondok atap dan  kayu serta ada kerusi. 




Kami pilih yang boleh bersila ...boleh la stretching dan buat muscle relaxing...Lagi santai pun...before order makanan me have a check at the toilet at the rear of the main building...kitchen and serving area...Orang kata kalau nak tau kebersihan satu2 tempat makan...gi tengok toilet...Kalau bersih dan di jaga elok maknanya resto tu kira bersih la...me belajar dengan my lecturer..Mr Morris Simon ..Mat Salleh American ni very particular about hygiene



Masa me buat thesis tinggal sebulan kat Alor Setar...kami tumpang rumah orang...first thing dia tengok toilet la..Betul gak kata dia...Kalau tempat buang barang kotor tak di jaga memang hampeh la owner tu...Tempat barang kotor tak di jaga...kalau jaga tempat buang benda kotor...memang terbaik la mentality owner nya. Tapi sangat sedih bila tengok keadaan tandas awam or even at masjid dan tempat ibadah....sedangkan Islam mengutamakan kebersihan...Ni semua atas sikap la sebenarnya...




Well..the toilet here is so so..kira ok la...Takde la nampak yang pelik2 dan tak berbau pun...Kalau toilet tu kotor memang sah me cari tempat lain ... rela tak makan sup pun.


Panggil waiter...order sup tulang 3...Yang lain nak makan western...Sambil nak tunggu siap makanan tu me macam biasa la buat koleksi gambar...snapping sana sini...helper resto ni tengah sapu sampah...daun jer..Mungkin tak perlu pun di bersihkan sangat...tapi di bersihkan juga...bagus attitude tu..



Dah datang sup tulang dengan nasi..3 ketul satu bowl...sikit jer..hmm..Dah nampak sikit jer order lagi dua...Dah lapar memang la segalanya laju jer masuk tekak...Ni tulang keting kambing...RM9.50 per bowl...Kuantiti sikit tu yang order lebih..Memang abih kami kerjakan...ok la kiranya tu...Makan tulang kambing is better than makan tulang lembu...Tok Arab makan kambing hari2 sokay pun...even bertahun masa kat luar negara...hari2 dok bantai lamb...takde pun darah tinggi bagai...saikologi la kot takut sangat nak makan kambing


Masa nak bayar me saja tanya pekerja ke owner yang jaga kaunter tu..



SM:Sedap sup tulang tu...abih kita kerjakan.

Cashier/C: Timekasih...tak penah nampak abang kat sini.

SM:Memang la...kami ni dari KL...balik bercuti kat Desaru..saja singgah sini.

C:Tu la pasal...happy journey bang.

SM:Timekasih...ni satu je ker resto ZZ sup tulang kat JB ni?

C:Ooo ni yang pertama buka tahun 2000... ada dua lagi cawangan kat Taman Setia Tropika dan kat Hutan Bandar Food Centre.

SM:Hmmm...alhamdulillah la bisnes ok kalu cam tu...bagus2 ...saya suka tengok orang kita maju dalam bisnes.

C:Timekasih doanya tu..macam tu la nampak gayanya...kami buka dari pagi sampai tengah malam...kalu petang ke malam memang ramai oranag...dia orang suka santai2 tempat cam ni.

SM:Tanah sendiri ke tempat ni?

C:Tu masalahnya...tak tau bape lama leh dok sini...menyewa ni bang.

SM:Oooo cam tu...bape semua bil ni?

Di hulurkan bil pada me ...hmmm tak la mahal pun..less than RM100 pun.


Dah kenyang...menghala nak balik la...half way ada lak yang nak singgah kat JPO..kena la layan.. takpe bukan selalu pun...


Kena sambung citer kat JPO lak la nampaknya..hmmm...tak payah la kot...nanti jemu lak dok baca pasal orang gi shopping..


Sekian...terima kasih.
Jumpa lagi di lain kesempatan.
Wassalam.