Monday, 1 February 2016

masak tempoyak pucuk ubi kayu...aduhaiii.

bismillah



Masak tempoyak pucuk ubi kayu ni sebenarnya juadah kegemaran orang minang...Me rasa bertuah gak la kerana my other half tu orang minang....so me can gain lots of knowledge on minang dishes....


Bila dah dapat resepi ni, memang la me kan modify apa yang patut...huhuuu jangan marah ya orang2 minang...Dah tak jadi asli lagi me dah kacau ganggu resepi uolls...huhuu


Kenapa me modify resepi moyang ni...Me ni tak makan durian...Jadi tak makan tempoyak la...Me have to modify tu bukan apa...Nak bagi geng2 yang seangkatan dengan me (yang tak makan tempoyak) tu dapat merasa masakan ni...Tujuan tu murni pun...Bukan saja2 nak ubah suai...Bukan saja2 gatal tangan hmmm.

Dengan cara ni me pun dapat gak la menikmati juadah ni...

Me modify pun tak banyak...bahan2 asli yang di gunakan tu masih remain intact..don't worry la yek..

Jom kita masak ramai2...join me if you wish...Meh dok kat sebelah me ni...tolong apa yang patut...huhuu.

Untuk resepi ni me gunakan bahan2 berikut:

:pucuk ubi kayu yang fresh yang baru je petik tadi.

:bawang putih dan bawang merah

:cili api 

:tempoyak (bancuhkan dengan sedikit air suam)

:kunyit fresh, me tak suka guna yang powder 

:ikan bilis me suka yang kopek bersih 

:asam keping atau perahan limau

:udang kering tumbuk (bahan modified)

:daun limau purut (modified)

:tomato biji yang di blend (modified)

:daun kunyit (modified)


Dah ada bahan ni semua abih tu nak watpe lak...hmmm

:pucuk ubi tu hiris halus2 dan celur kan

setengah orang instead of hiris ...di tumbuk kasar2...ikut suka hati la...dah uolls yang masak

:bawang putih dan merah tu hiris nipis2

:cili api tu tumbuk la

:udang kering pun kasi tumbuk lumat

:kunyit tumbuk gak

:tomato tu tumbuk atau blend lagi bagus la

:dah siap semua bahan2 tu...

Pegi la panaskan piuk..

:masukkan semua bahan2 tadi (ada setengah orang di tumis dulu...me tak suka tumis...ada minyak..no good)

:masukkan tempoyak dengan ikan bilis sekali ...

:dah agak menggelegak, masukkan pucuk ubi, daun kunyit, daun limau purut, asam keping..

:last sekali taruk la perasa perisa...garam gula dsbnya

Masakan ni tanpa santan...pastikan kuahnya pekat untuk lebih ummmph...

Kita akan dapat rasa balance taste...ada masam dari tempoyak tu...rasa ikan bilis, udang kering, pedas cili api, rasa tomato..aroma daun kunyit, daun limau purut tu yang memukau hati dan perasaan...

Frankly me don't take tempoyak or durian...tapi bila masak cam ni me bole makan kerana aroma dan rasa tu dah balance...tak sangat menusuk bau tempoyak tu...Mungkin mat salleh yang tak makan durian bole gak makan masakan ni.

Orang dulu kala memang kreatif pun...Masakan harian yang senang bole dapat di sekitar laman rumah je..Miskin luar bandar sangat berbeza dengan miskin bandar (rural and urban poverty)

Selamat mencuba ye kaum ibu kaum bapa2 semua.

Me hanya kongsi ilmu apa yang me ada.
Semoga bermanafaat buat semua.
Kalau tak suka jangan marah me lak eak...

Sekian lah untuk episode kali ini.


                      Dari me yang kerdil di bidang masakan
                                             wassalam