Saturday, 20 February 2016

sup kepala ikan merah je pun...tak perlu kecoh sangat la..huhuhuuuu


bismillah



Apa nak kecoh sangat ni...?


Sup kepala ikan je pun...

Semua orang pandai masak...Ya betul...Saja jer gatal nak share mana tau ramai yang tau makan tapi tak tahu nak masak juadah ni...me saja la nak share...mana tau ada faedahnya buat kita.


Semalam me gi TESCO...Tiba2 ternampak kepala ikan ni...Selok poket check dulu takut tak cukup duit...Tengok harga...hmmm...Sib baik cukup duit...Maklum la zaman meleset ni kena la berhemah kalu nak banjer pun.

Me ni keje sendiri...income tak nentu...kadang2 lebat kadang2 renyai rezeki nya...


Beli la sekor ikan merah ni...Sekor je ..cukup la tu...Kalau beli yang besar nanti membazir lak kan...Tak baik membazir tu.


Bawa balik umah...Mikir gak nak masak apa...Belek2 kat bekas simpanan stok bahan2 masak...Ingat pada mula nya me nak kari kan jer kepala ikan ni...hmmm..Santan pun takde...Rempah kari ikan pun dah abih...


Garu kepala jap...Mikir2 apa nak masak dengan bahan yang ada...Halia, bawang masih ada...Tiba2 me terpandang sup bunjut Adabi...Yezzzz...nasib la kau ikan merah...Kali ni akan me sup kan kepala kamu hahaha.


Maka bermula la proses untuk memasak kepala ikan ni. Tadi kat TESCO me dah suruh fish monger tu bersihkan sisik serta buang perut...Tak yah le me nak buat tu semua...lagi pun free...

Senang jer nak masakkan sup ni...buat seringkas yang mungkin..

Me gunakan bahan2 berikut:


:Bawang besar...me hiris je la

:Bawang putih/garlick ketuk je...biasa nya untuk masak sup me taruk garlick ni lebih sikit...Ni petua daripada my chinese friends..

:Sup bunjut tu kemestian la..ada bunga lawang, kayu manis etc...dah ada lam bungkusan sup bunjut tu pun..

:Halia muda...hiris ke ketuk ke suka ati la yer

:Black pepper tu satu kemestian campur la sikit dengan cili api...memang berasap tinger nanti

:Perahan lime atau lemon...baru fresh punya herbal 

:Celery...option je..tak nak taruk pun tak pe

:Tomato...me belah empat

:Kentang...nak taruk pun sokay...kentang ni bagus ... boleh dilute kan kemasinan...so kena pandai2 adjust garam la

:Perasa...aji ko sikit ... garam tu pasti la...

:Daun limau purut...ni me saja2 je letak..modify sikit2 resepi tu.

Me avoid serai ... nanti jadi tomyam lak...hmmmm.

Nak masaknya paling senang:

Masukkan kesemua bahan2 tadi kecuali celery dan tomato...bahan yang ni taruk last...Kalu awal2 taruk nanti terlalu layu...tak best la jadi nya.


Dah gelegak...hmmm...ok la..Kalu tutup piuk tu lagi bagus...macam steam jadinya...



Dalam resepi ni me avoid tumis...no good sup yang berminyak...Tak baik untuk kesihatan...Ikan ni banyak omega...Kuah sup tu bagus untuk kesihatan...Ya la sup ikan memang bagus...Protin pun banyak..

Cer bagi makan kat anak2...Bagus untuk pertumbuhan otak..Kolesterol pun kurang...Jadi jom kita perbanyakkan makan ikan...Ikan apa2 la janji ikan yang halal di makan.


Ulaman pula kira  must have la bila me makan....Tak kira la apa janji ulam...Petai, jering, pucuk2 apa pun me bole je berebut dengan kambing...Tengok sapa laju la huhuhuu...Kambing makan daun, rumput cam tu je....Mana ada dengar kambing ada penyakit kencing manis, sakit jantung, batu karang bagai...Takde nya...Kambing tu kan pedaun...


Amalkan lah makan ulaman...best pun.



sekian
begitu lah adanya...nanti kita jumpa lagi jika di izinkan Allah
selamat mencuba.
wassalam.