Thursday, 11 February 2016

restoran bujang terapung sungai lebam (firefly) ....nama semacam je ni..

bismillah


Bertolak dari Tanjung Balau nak gi cari resto tempat budak joki tu cadangkan tadi...Kena ikut la arah seperti yang dia bagi tau tu. 


Dah masuk ke Bandar Penawar....kat simpang tu jumpa petronas petrol pump....ikut kanan...dah sampai ke traffic lite nak gi hiway balik...hmmmm salah la ni kot...so we turned back to Tanjung Balau...On the opposite side jalan jem semacam...Rupanya ni  je la jalan orang yang datang ke Tanjung Balau tu kuar balik...tu pasal jem teruk...


Kami pusing2 sampai balik kat tempat yang kami naik kuda tadi tu...hmmm...apa mende ni?...Again we decided to give another chance...last try...cuba guna waze dan gps.

Kali ni macam ok nampak nya...Selepas traffic lite kami terus menuju ikut jalan ke Kota Tinggi...Memang nampak pun resto Camek sebelah kiri jalan...Kat situ ada simpang tiga...so we took the left turn and just followed that road... hopefully we won't miss any junction to the intended place...


Dah malam ni pun...lalu ikut jalan kecik je...jalan kampung...Terpaksa lalu ikut ladang kelapa sawit pun gak ni....Takde kereta pun...seram gak...All along ladang sawit je...dah la jalan bengkang bengkok...sempit lak tu...kalu pamcit tayar hahaha naya wei...aduhaiii.

Macam rasa nak patah balik pun ye...tapi kita cuba jap je lagi...Kuatkan semangat...kalau jauh lagi tak jumpa2...patah balik la...Semangat pun leh hilang gak huhuuu..



Tiba2 kami nampak satu selekoh dan ada banyak kenderaan...ada sungai pun lagi....Dalam hati berkata ni la tempat nya tu..

Sangat betul la pun...kat parking penuh dengan kenderaan...as if in the middle of nowhere suddenly appears something like a monumental structure...macam lam film The Lost Horizon rasanya.












Memang me sangat teruja dengan panorama malam yang indah ini....Benda pertama yang me lakukan adalah ambik seberapa banyak gambar...Malam makin gelap...kalau lambat2 nanti tiada pencahayaan...Me terpaku di tebing sungai melihat keindahan alam di depan mata...my camera lens are already in standby mode...




Me sangat terpukau sekali lagi tengok keindahan alam di remang2 senja gini...me tak lepas peluang ambik few shots kat tebing sungai tu...Langit membiru pekat..silhouette pokok2 dan rippling water tu amat menarik sekali...wah...tak sia2...TQVM adik joki..





Tak dapat bayangkan ada tempat begini in the remote interior....food haven in the wilderness...sangat menarik....awesome place.

to me although there is no architectural significance in the building design...what I salute them is their design acument in their thinking cap...well...it's a thinking designer per se...the building is very simple in form...made from local materials that are in abundance locally...what interest me is the function and convenience...so it blends well with the concept of...beautiful, economical and convinience.

they have already considered weather factors in advance...as we can notice, the pedestrian walkaway is the prominent structure that connects the parking lots to the connecting bridge and the pontoon.






Daripada parking lot ke titi sebelum menurun ke floating resto tu di sediakan satu node sebagai tempat berehat atau tempat untuk santai sambil menikmati keindahan panorama sekeliling...

This is the statement of entrance to this place.

Benda yang simple tapi boleh menjadi menarik...Tak semesti yang mahal saja bole mendapat perhatian dan dari segi practicality nya memang me boleh tabik la...

Seorang pereka yang bole di klasifikasikan sebagai a thinking designer tak semestinya datang dari mereka yang konon pakar dalam bidang rekabentuk...Ada PhD tapi kalau tak biasa dengan persekitaran memang takde idea seperti mereka sebagai orang2 street smart and hands on experience ni.


Ramai yang hanya pandai ikut cara academic exercise saja...

Jangan marah...ni my observation  yang mungkin boleh di bahas...

Itu la biasanya ke mana me pegi me always observe things with the third mind's eye...Kita akan jumpa banyak benda jika kita put some serious consideration in our thinking cap...well...that applies well to my philosophy of life....madness is relative ok. 




Resto ni agak besar...banyak tempat duduk...Mungkin bole muat beratus orang per seating...Kuat gak struktur bangunan ni bole ambik loading dengan begitu ramai orang dan lain2 peralatan..

Di tebing sungai tu di sediakan titi menurun ke floating resto ni...mungkin on barge or pontoon..Tak nampak sangat struktur bangunan tu kerana dah gelap...Tapi macam dok atas rakit la...not on stilt...mungkin nak elak banjir...Kalau on stilt air bah datang habis tenggelam tapi kalau atas rakit selamat la....cerdik gak idea tu...hmmm.






Ada boat service untuk river cruise...nengok firefly la kot...Kami tak sempat nak naik kerana bot tu dah jalan masa kami sampai...Kalau tak memang tingin gak nak rasa  nite river cruise.


Di pinggir hutan bakau tu leh nampak orang tengok firefly ... guna perahu kayuh..firefly ni tak leh bising nanti kacau dia punya habitat.....Nak tengok kena kayuh perahu tu dan guna lampu suluh...Wah...menarik tul...leh leka kita tengok aktiviti tu.


Kami pilih tempat duduk yang mengadap sungai...indah tul la...Nampak cahaya memantul atas permukaan sungai dari bangunan2 di tebing yang banyak menggunakan lampu...Terdapat deretan bangunan dan bot berlabuh mengindahkan lagi panorama malam. 






Yang herannya takde pun sekor nyamuk dan agas...Biasanya kalau tempat2 gini memang banyak agas dan nyamuk...hmmm...something to ponder...Mungkin pasal ada firefly kot....entah la.






Makanan kat sini banyak yang seafood based...Ada gak la tomyam dll...Ada dinner set yang boleh pilih ikut kesesuaian dan bape orang makan...Kami pilih set untuk 4 orang...Ada macam2...

Ramai tukang masak...kitchen sangat besar...Kita boleh nampak chef2 tengah masak...Aroma bau tumisan tu menyelerakan...Service sungguh cepat...tak sampai setengah jam nunggu....Orang kata kalau waiting time lebih setengah jam tu memang tak bagus la...






Pernah me tunggu sejam lebih baru sampai...Makan ikan bakar kat Tok Bali...nama kan main gempak...Raja tuuuut tapi service dan makanan bukan tahap Raja pun...Bagi me kira sangat slow la...as a customer kita yang bayar kita ada hak untuk menyuarakan pandangan...


Kalau bagus kita angkat ibu jari, kalau tak bagus kita bagi tau so that they will improve on the service....Tak gitu?...Untuk kebaikan peniaga gak pun...bukan ngutuk...tapi bagi cadangan dan teguran semata..Kita yang bayar kena lah berbaloi....biar la it's worth and value for money.


Kami pilih set yang ada ikan siakap tiga rasa...sayur kangkung goreng...telur dadar...butter prawn...sup campur tu pelik sikit...di taruk macam daging salai...banyak lak tu...extra dish boleh request...Kami minta kupang sambal telur...yang ni terbaik...sedap tul...Minum lak ada jug watermelon untuk 4 orang...








Puas gak la kami makan...Harga nya tak la mahal mana pun...less than RM100...Kalau kat SA memang beratus la bill nya.


Lepas makan kami santai2 kat gerai jual buah...beli mangga dan lain2 ...buah delima pun ada...bagus untuk sejukkan badan..




Waaah...malam ni bulan mengambang penuh...bintang betaburan di langit...Ini lah indahnya malam di kawasan blue sky...Kalau di bandar2 besar tambah yang ada pollution memang tak nampak la bintang...tu di panggil brown sky...










Dah kekenyangan...sampai mengah jadi nya...Balik ke hotel rehat2 sambil nonton TV..Buka tingkap...menikmati bulan purnama bersama nyanyian ombak memukul pantai.



Syahdunya malam ini.

                              sampai ketemu lagi di lain kesempatan

                                                     wassalam