Sunday, 7 February 2016

baryani gam batu pahat

bismillah


Selepas santai kat minyak beku kami menuju ke tempat baryani gam mohd shah di kawasan gerai peserai dekat dengan jambatan menuju ke Muar. Dah banyak kali pegi nak try nasi baryani tu....tapi tak kesampaian..



Salu nasib tak menyebelahi kami...tutup atau pun dah abih...Ni masuk yang ketiga kali me try nak makan nasi baryani mohd shah ni...semasa bawa famili la...personally me dah makan ketika me datang dengan kawan few months back...masa tu ada urusan dengan UTHM.







Semasa dua tiga kali kunjungan sebelum ni, sampai agak2 dah jam 2 petang dan 3 petang juga kul 5 petang... Memang dah abih la semua...Tengah basuh periuk masa tu...frust tertonggeng la...


So this time we try to reach the place about 1pm...fuyooo...Beratur panjang tu...Ada dua barisan...Satu untuk take away dan satu lagi untuk makan kat situ...me beratur la kat line nak makan kat situ...Kurang ramai berbanding dengan take away....Ada macam2 bangsa yang minat nasi baryani mohd shah ni...




Kesian gak tengok lain2 gerai yang jual baryani..Lengang je...Cuma bila mohd shah dah tutup limpahan pengunjung yang tak dapat makan mohd shah punye la yang gerai lain tu dapat berniaga..






Mohd shah ni ada dua unit gerai...Satu jual baryani satu lagi jual minuman...fastastic ... memang brisk business...me order satu ayam dan dua kambing...Masa first time me try that nasi baryani mohd shah few months back...dapat ayam je..




Ni pulak time cuti memang ramai tul orang...Nak dapat tempat duduk pun susah..Nasib baik kami ni kira awal la juga...Dapat lah tempat duduk...

Masa nak bayar tu me gi kaunter..Ingat me yang kat kaunter tu owner la kot...sepasang suami steri dah berumur pun...me saja la sembang..

SM: Saya ni dah banyak kali datang tapi salu dah tutup.

MS/mohd shah: Datang kul bape?


SM:Datang petang...pah kul 2 petang gitu la..


MS:Memang la dah abih ...biasa kul dua tu dah kosong piuk pun...


SM:Buka kul bape?


MS: Kami buka pagi...kul 7 pagi dah start.


SM:Aiik awal nya buka...ingat kan kul 11pagi baru buka...


MS: Len kali kena la tepon...datang dari mana?...Tak penah nampak pun.


SM:Saya dari SA...semata2 datang ari ni nak try nasi baryani ni la...





Lalu di hulurkan call card pada me ... Nampak nya hari jumaat tutup lain2 hari memang buka pun...


Hari ni dapat la merasa makan kambing baryani mohd shah ni....Memang power pun kambing ni...



To me ayam dan nasi kat BP bariani power pun sedap...Hari tu masa pegi sana dah abih kambing dan daging...tinggal ayam saja..Tapi ayam BP bariani power lagi best compare to mohd shah...pada citarasa me la..orang lain mesti la berbeza taste bud nya..Kalau kambing tak tau la cam ner. Dengar kabar BP bariani power tu antara yang top di Batu Pahat ni...



Hujung bulan disember kami pegi kat BP bariani power, sampai sana kul 3 tambah lak hari weekend...masa tu me otw to JB nak pegi Skudai ada wedding anak my friend... Tu yang singgah kat BP bariani power tu...Dah la putar2 cari tempat hampir sejam...waze pun kelam kabut entah kat mana2 di arahnya kami...last2 jumpa gak la...




Bagi penggemar nasi baryani/bariani cuba la makan kat dua tempat ni...memang berbaloi beratur panjang...worth the queue pun....




Setelah selesai makan kami bergerak menuju ke desaru...Ambik exit Ayer Hitam dari BP...masuk hiway...Ada kawan yang tinggal kat JB bagi tau ikut Senai ok kerana ada hiway direct to desaru...Memang betul pun...tak banyak kereta ..jalan lengang...



Me tertidur kat bakang seat...sib baik me tak drive...Kenyang gara2 nasi mohd shah la punya pasal...it was drizzling..Memang sedap la tidur....Terbangun bila dah sampai kat destinasi....desaru...here I'm....hmmm...


Waaah cantik gak hotel ni...sembang2 dengan bell boy...katanya time ni tak la ramai sangat tapi CNY dah fully booked...Ramai yang datang dari Singapore...Ya la tempat rehat cam ni mana ada kat Singapore....Mana ada pantai yang luas dan cantik gini...sini banyak choice...mana2 pun ok...







Kami dapat room on the first floor...ada lift pun...Jadi memang sesuai kalau bawa ibu bapa yang tak boleh atau tak larat panjat tangga...very friendly design...cater for all categories young and old....even the handicap...Macam ni la design yang bagus dan practical...user friendly and very convinience.





Masa kat Pontian tempoh hari...kena menapak 3 tingkat...leh mengah gak la dengan beg2 wat naik sekali..hmmm...Len kali kena check betul2....Kalau tak memang angin je la...nak rehat tapi hati kurang tenang....defeat the purpose of vacationing...


Love this place very much...love at first sight...all rooms are facing the sea..and a vast garden of tropical rainforest...Sekeliling kawasan pun memang banyak hutan lagi....jadi tempat ni feel so cozy ...the ambience is very enchanting...awesome place for an over nite stay...



Dapat la baring kejap...petang nanti nak kuar jalan2....

Kita sambung nanti pasal kuar jalan2 tu yer...


                             see you on the next change...cheers

                                                wassalam all