Saturday, 6 February 2016

minyak beku...apa benda tu?

bismillah


Selepas sarapan dan check out from Pinetree hotel....kami masih ada banyak masa sebelum bertolak ke desaru...Kalau sampai awal kat desaru pun bukan nya boleh check in...


Hmm biasanya check in time kul 2pm...so we decided to do town tour...Tingat la kat minyak beku....so there we were heading next...Apa yang ada kat sana tingin gak nak tengok dengan mata kepala sendiri...lagi pun dah dekat...




Sebelum ke minyak beku kita pusing2 kawasan bandar Batu Pahat ni...Ada gak nampak beberapa bangunan yang menarik yang boleh di jadikan landmark dan ikon di bandar ni...Ada masjid juga madrasah lama kat tengah pekan yang ada nilai2 estetika arsitektur.



 Terdapat gak goverment precint with public park ...public art structures that become the landmark in the CBD....Batu Pahat is one of the flourishing town in Johor with varied activities ranging from administrative to commercial...Lots of specialised factories and also entertainment outlets...it's a bustling township...



Juga kelihatan bangunan moden yang mempunyai character tersendiri ..kind of you love or hate...it depends on the person to value it on which perspective....there is no cook book in design...it can be anything...





Masa kunjugan beberapa bulan lepas... we had our dinner at resto Mee Racun dan ada nampak bunting tentang tempat yang di panggil minyak beku.... so we did ask a friend seated next to our table...Katanya kat situ ada chalet dan nama minyak beku tu sempena penemuan telaga minyak pada zaman dulu kala...tu yang di kenali sebagai minyak beku..so in my mind...afterwards I will see that telaga minyak la...hahaha menarik gak ni..

Sekarang zaman IT semua tempat boleh cari guna gps atau waze...Dari hotel ke minyak beku tu tak la jauh mana...lebih kurang 20 minit je...Melalui kawasan kampung2 dan juga kawasan bukit kuari ...Jalan bengkang bengkok la juga...biasa la tu..



Bila sampai ke tempat yang di tuju...aikkk len macam lak...takde tempat sejarah minyak beku tu..Yang sambut kami adalah bangunan terminal feri ...bangunan baru yang sedang di bina...Masa kami sampai takde pun kereta...Yang ada hanya 2 buah kereta termasuk police petrol car...campur dengan kami jadi 3 la...lengang giler tempat ni...






Me saja tanya sorang budak  ni...feri tu untuk ke mana?..Dia bagi tau feri tu untuk ke Batam...tapi takde time schedule....Tak ramai orang pun..Terdapat jeti nelayan next to the ferry terminal tu..Nampak sangat kawasan ni masih baru dan banyak bangunan yang belum siap sepenuhnya.
.




No activities....gerai makan pun belum beroperasi...so something like wasting of our time coming to this place...




Selepas ambik gambar kawasan sekitar kita menuju ke kawasan chalet di belakang bangunan dewan ... Ada banyak unit gak chalet tu....Masih baru..tapi rasa macam haunted jer..Kalau nak tinggal bermalam kat situ hmmm seram gak la kerana sunyi sepi...





I can't guess what's the purpose of having that chalets...Nak kata ada activity...memang takde pun....Macam tempat zombi kampung pisang jer huhuhuu...Mungkin jadi tempat transit untuk penumpamg feri tu kot...Bila beroperasi sepenuhnya nanti ada la kot orang yang nak bermalam kat sini...entah la...Untuk orang yang suka activity memancing, memang sesuai la agaknya..

Hmmmm...sebenarnya ini lah tempat penginapan untuk Minyak Beku Agro Tourism Resort....memang pun kawasan ini masih baru...Suatu masa nanti mungkin tempat ini menjadi tarikan pelancung...Dengan adanya perkhidmatan pengangkutan laut seperti feri dan bot akan memeriahkan lagi suasana di sini...





Hmmm....tu la saja yang me nampak...Memang leh beku otak memikirkan tempat ni...Lain yang ada dalam fikiran lain lak yang nampak in reality...well I don't know what's the actual planning of this area....The majlis must already have a blue print before they embarked on this kind of project and spending money of course must be with purpose...let's see and hope all the money spent is worth the effort for such activities...


Mungkin me akan comeback to see when everything is completed...but not to stay of course...me not a kaki pancing pun..Nak bermalam tanpa ada apa2 yang nak di buat memang it's a waste of time...

Nak wat cam ne..minyak dah beku pun...tinggal sejarah je la...huhuhuu

Selepas berehat dan santai jap kat sini..we decided to have lunch ...it's about 1pm...time for some good food before leaving for desaru...The question is where to eat?...Hmm of course nasi beriani la...mohd shah...or bariani power....we agreed on mohd shah.... concensus of all members of the entourage....after all it's close by to our place where we are now...




Harap2 mohd shah buka la ari ni..



                                                     wassalam 

                              sampai ketemu lagi jika di izinkan Allah