Wednesday, 3 February 2016

mee racun...mee paling brutal huhuuu

bismillah

Bertolak dari rumah dah hampir noon...tak nak rushing nak santai2 je...Nama pun cuti...nak gi rilek je pun....Destinasi pertama ialah Batu Pahat...hmmm...Ada la sebab nape nak gi Batu Pahat tu...Nak gi cari sesuatu yang takde kat tempat lain....Mee Racun.



Memang Batu Pahat ni sinonim dengan makanan kegemaran ramai....macam Mee Racun...Asam Pedas dan juga Nasi Beriani Gam.



Masa cuti ujung tahun baru ni (2015).. memang dah aim nak pekena Mee Racun ni...Masa pegi tu hari ahad...aduuuh, memang tutup rupanya...Tiga empat tempat kami pegi...hampa belaka ..

Jadi kali ni untuk tak menghampakan lagi kami kena plan betul2 la...Lagi pun kali ni memang nak libur2 di selatan tanah air....Just nice for us to put up a nite in Batu Pahat before proceeding to another destination.

Me penah nginap kat hotel depan resto Mee Racun ni...Masa tu ikut my friend on a mission with Uni Tun Hussein Onn Malaysia/UTHM.








Ni la hotel yang me bermalam tu...Hotel Pinetree...Antara salah satu hotel yang to me is quite decent, reasonable rate, good service, ample car park...nice place to stay and top most it's just a stone's throw away from what we're looking for...Mee Racun


View from the hotel lobby towards Mee Racun resto which is just on the opposite side of the main road.

Betul2 convenient la buat kita kalau nak makan Mee Racun bila nginap di sini...Masa me sampai kat hotel tu, resto tu lom lagi buka...hmmm waktu petang buka around 6pm in the evening till 12 midnite...cam tu la time business hour nya..

Me love this place due to its location...it's in the CBD thus easy for us to move around...Banyak kedai runcit yang memang di perlukan oleh pengunjung hotel yang nak beli nite crunchies and so on...tak yah kuar jauh2...sebelah hotel je.



This is the main thoroughfare of Batu Pahat CBD...shot from 11th floor...top most floor where me enjoyed the comfort of my bed....

Bandar Batu Pahat ni macam juga la bandar2 lain di Malaysia...utilising grid iron pattern...conventional town planning layout...

Lepas maghrib...kami kuar untuk dinner...Leh teka dinner apa?...Mesti la Mee Racun...huhuu...Ramai dah pun orang datang...Sekarang nampaknya di buka meja kat kawasan parking...wow meriah tul..


Tepi jalan besar ni...best gak nak rilek2...tapi banyak debu so me deciced to try the inside seating...nasib baik la ada tempat duduk...Yang bagus nya boleh tengok chef yang dok masak Mee Racun tu...Bukan senang nak tengok orang masak something special ni...



Sambil nunggu Mee Racun tu sampai ke meja...boleh la makan otak2 panas...Ada juga jual minuman sejuk, panas, air buah semua ada...



Apa special nya Mee Racun ni...hmmm kena la cuba sendiri....Apa yang me nampak yang buat special tu adalah tulang keting kambing yang di masak dengan kuah mee tu...Di campur telur dan gravy yang di gunakan tu yang buat sedap..Ada rasa pedas, masam, masin, manis...kira balance taste la...Memang berpeluh lepas makan tu.... 

Kalau orang termakan racun berpeluh gak ke tak tau la...mungkin la kot....Jangan wat hal lak gi telan racun...


Yang ada straw tu untuk hisap sum sum tulang dalam keting...me used to try this sum sum years back bila makan sup gearbox...but not now...Lemak banyak...Berhati2 la kalau nak try hisap sum sum tu....Ya, bukan selalu pun tapi berhati2...tu je pesanan.


Selepas hentam Mee Racun...me saja2 je jalan2 biar suhu badan tu turun pada paras normal...Memang berpeluh pun...Minum lak limau panas...Pah tu me singgah kedai runcit beli apa yang patut untuk mengunyah malam nanti...oren twister memang tak lupa...best tu..



Bagi yang susah nak cari tempat ni....landmark nya ialah Hotel Pinetree...atau kalau nak lagi senang dan dekat dengan resto ni just look for city 88 hotel dan bangunan yang ada lambang daikin...teknologi canggih....Resto ni kat bawah daikin tu dan sebelah je dengan city 88 hotel...Memang tak boleh sesat punyer...so esay to find..

       selamat menjamu selera dengan mee racun 

       wassalam
       sehingga ketemu lagi