Saturday, 6 February 2016

daging dendeng berlado....hmmmm...ni resepi nya

bismillah



Oleh kerana ada di antara teman2 di sini yang minta nak cuba resepi ni....Me rasa tak bagus la kalau me tak share resepi ni....After all it's for everybody to try...Tak rugi pun kita sharing2 kan...



Me a little bit busy lately tu lambat nak bagi resepi ni ... but me already promised to share....dah memang janji nak bagi pun kalau2 ada yang nak cuba...Tak rugi kalau cuba juadah ni...memang ummmph....hehehe muji diri lak eak..


Senang sangat nak masak daging dendeng ni...cuma ambik masa la sikit...kena sabar nak masak ni..

tengok apa bahan2nya 

:Mula2 kena la beli daging...me rekomen daging batang pinang...lembut dan kurang lemak/urat

:Daging tu hiris nipis2 sebesar tapak tangan...kerana bila di goreng nanti akan kecut...kalau potong halus memang tak kena la caranya jadi dendeng

:Cili merah fresh...buang biji ...blend dengan sikit jer air...kalau air banyak memang lambat la nk pecah minyak

:Bawang merah hiris nipis2...bawang ni banyak pun takpe...bawang ni kan manis rasanya

:Belimbing buluh/asam ni me tambah....bukan dari resepi asal



Nak masak lak senang je

:Tumiskan bawang tu sampai kuning almost garing...jangan terlalu garing lak...guna minyak banyak sikit untuk masukkan cili nanti

:Dah ok bawang tu baru lah masukkan cili ...guna api perlahan...keep stirring sampai pecah minyak

:Daging tu perap dengan garam kunyit sebelum goreng

:Goreng sampai tul2 crispy guna api yang perlahan

:Bila cili tu dah pecah minyak baru masukkan belimbing...kalau belah dua lagi bagus la

:Stir/goreng sampai layu belimbing tu...
akhir sekali masukkan garam dan daging goreng 

:Gaulkan semua seminit dua

:Angkat dan boleh la di hidangkan..

senang je kan...selamat mencuba





sekian 
terima kasih
wassalam