Saturday, 20 February 2016

nasi kepal tilapia goreng sambal hijau...nama kan main gempak...hu hu hu


bismillah


Mende pulok ni...Macam2 nama kuar...Tak penah dengar pun...Nak kata ada jual kat mana2 pun lom penah dengar...hmmm...Memang la takde jual kat mana2 resto pun lagi...tu yang me nak citer ni...Barang baru ni bro...kena la share...Kita tengok indah rupa dari kabar ke sebaliknya.


Ni resepi paling senang untuk prepare...ikan je pun..Bukan ada banyak benda yang kena siapkan..just deep fried tilapia...Goreng bodo je...Taruk kunyit dan garam...dah selesai...Tapi pastikan ikan tu di goreng garing dengan api sederhana...Kalu api kuat hangit la pulok...

Dah goreng tilapia tu asingkan la dulu..Nanti karang nak masukkan sambal hijau lak..

Nak sediakan sambal hijau ni senang je...Cer tengok bahan2nya lak.

:cili besar hijau yang fresh...

:cili padi hijau sikit je la

:tomato

:sedikit belacan

:perahan limau nipis

:gula dan garam

:sedikit black pepper

:bawang putih

:minyak zaitun...virgin olive oil

Blend kan semua bahan2 di atas...Kalu nak masakkan pun bole...atau nak makan fresh cam ni pun sokay....terpulang lah. Ni bole simpan lama tak basi pun...


Curahkan atas ikan tilapia yang baru di goreng tu atau pun bole gak la nak jadikan dipping sauce.

Nak kata best sangat tu tak tau la...tapi memang enak pun di makan begitu saja...

Sediakan nasi kepal untuk di makan bersama ikan tilapia sos hijau tu...waaaah...Abih sekor tu sorang jer...Kucing dok ngending dapat la tulang...hi hi hi.





sekian lah saja ye buat kali ni


kalau ada resepi ciptaan baru akan me post kan..

wassalam