Friday, 4 March 2016

cakoi cheese


bismillah


Lately ni banyak pulak keje yang nak kena di bereskan...Asyik dok kat PC sepanjang ari...Mata pun dah kuyu dah layu semacam. Mata ni nak di gunakan lama lagi...Kalu tak jaga tul2 nanti susah lak...

Ikut kajian la ...kalu nak re fresh kan eye vision yang layu...alihkan pandangan pada warna hijau dan juga biru...Tu la pasal kalu kita masuk hutan dan gi tepi laut mata kita jadi lebih terang...dan kat tempat2 gitu juga banyak negative ion yang sangat bagus untuk tubuh badan manusia...

Oleh kerana rasa letih mata ni...me pun kuar la kat depan porch...Kat situ memang ada me sediakan buai...Malam2 pun me dok buai sorang2 gak...kul 3, 4 pagi sebelum subuh me dok kat situ la...Mana la tau kalu nasib baik jumpa puteri bunian...bole la sembang sepatah dua...minta la apa yang patut..buluh perindu ke...Kalu pontianak ke langsuir me cabut dulu..huhuuu

Me tinjau2 kuar gate...aaiiik...ada nampak something unfamiliar lak. Memang kat depan umah me ni ada orang jual pisang goreng dan kuih2...tapi ari ni me nampak ada banner/bunting...cakoi cheese...Waaah..ni kena try la nampaknya..me pun cepat2 mendandankan diri...

Satu pangai me ni...entah pelik ke tak me tak tau la...me tak penah ada selipar atau sandal...Selipar gi masjid tu ada la...Ke mana me kuar walau pun gi kedai runcit 10 langkah ke apa...me tak penah pakai kain pelikat ke shorts ke apa...tapi mesti dengan jean dan baju serta kasut...me tak biasa berlenggeng dengan kain juga sandal/selipar...tak biasa pun...


So tadi me cepat2 pakai baju dan suar seadanya..Terus kuar gi tempat orang berjualan tepi parking depan kedai tu...Kalu lambat takut gak abih...Masa tu dah kul 4 petang...Tak lama lagi orang kuar opis dan ramai yang singgah sini beli kuih untuk minum petang...Ada yang tapau..Biasanya polis la...Rumah me dekat sangat dengan Ibu Pejabat Kontingen Polis Selangor...Memang pun me ramai kenal pegawai polis kat sini...

Kebetulan Ketua Polis Selangor Dato AS ni pun my direct neighbour masa kami sama2 keje kat Kelantan dulu...Satu ari tu baru gak la ...tak silap masa last raya kot..me terserempak dengan dia kat masjid polis ...Kami bersalaman dan dia pun masih ingat me sapa...Dia bagi call card suh me jumpa dia ...ngeteh. Tu la last me jumpa dia...Untuk saja2 jumpa tu rasa nya takde la...Dia busy pun...Sekarang dia tinggal kat Ampang..

Ramai la anggota polis ni yang jadi kawan me..Ketua Polis Kedah tu Dato Z my sedara sekampung..Lama tak jumpa walau sekampung..last sekali jumpa kat Ipoh masa tu dia jadi Timbalan KP Perak...Sorang lagi Ketua Polis Sabah Dato J pun my neighbour masa kat Glasgow dulu...KP Selangor yang bagi tau Dato J sekarang ni kat Sabah, before that dia KP Kelantan...hmmm...lost touch pun dah lama tak jumpa...Tu Dato AS pesan kalu gi Sabah suh me gi cari Dato J...Nanti la kalu ada masa gi Sabah kena helo2 la nampaknya...

Aaik dah melalut lak citer lain...apa kena ngena dengan cakoi...adoooi..

SM:Ni baru ke jual cakoi..sebelum ni mana ada?

PK/Penjual Kuih:Semalam dah mula

SM:OOoo tak nampak pun...tak kuar umah..hehehe.

PK:Kami pun baru 2 ari kat sini ...sebelum ni kat sek 7.

SM:Ni tokey sama ke..orang Kelantan tu?

PK:Memang sama pun...kami ni pekerja dia.

SM:Kamu berdua ni bukan orang Kelantan kan...cara cakap pun leh teka...Indonesian kan

PK:Memang pun....nak yang mana ...cakoi ke kuih2 lain.

SM:Cakoi cheese la...nak try..kalu sedap ari2 leh datang hahaha.

PK:Elok la ari2 datang..tolong kami ni

SM:Tolong makan je la ...kikikk..

PK:Tul la ..dah beli kena la makan...hihihiiii

Dia pun bungkus kan cakoi tu...banyak juga cuma RM4....ok sangat la harganya...Kira dalam golongan mampu beli pun...

Berwarna warni sakan...rasanya pun enak..kalu cam ni tak yah la lagi me gi jauh2...Memang kat SA ni susah nak dapat cakoi...last sekali me makan cakoi kat Batang Berjuntai...Jarang orang jual cakoi...Kat KB ada gak me nampak ari tu...tapi cakoi biasa makan dengan sos..

Yang depan umah ni pun ada gak cakoi bogel...no cheese..sexy semacam...Malu dan geram me tengok..segan nak sentuh pun...Tu murah sikit makan dengan sos..Apa sos pun me lom try agi...Macam kuah durian je...Bukan warna merah yang makan dengan cucur udang tu...Mungkin sos manis kot...Esok la me check..hmm


Sekarang ni ramai orang kena re trench keje..Takde keje...Kalu berniaga tepi jalan pihak majlis salu kacau...Kena ada lesen...Kalu pasal topik yang ni me salute Menteri Besar NS...Dia bagi kebenaran nak niaga depan umah ke apa...sebagai nambah pendapatan..dia very pro active...Tahu masalah rakyat marhain dengan segala kekangan hidup sekarang ni...Belanja hidup meningkat....Mana nak tambah pendapatan kalu nak berniaga kecilan pun kena sita...Kalu ramai pemimpin bersikap cam tu...aman sikit nak hidup...



Sekarang ni dok kat bandar2 besar setakat gaji RM3k susah nak adjust kewangan...Nak bayar tu ini...tol la..minyak la..rumah, anak sekolah ..Kalu spouse tak keje ..lagi la susah sebagai sole bread winner...Pening kepala di buatnya...Ngikut kajian ramai orang bandar kena sakit jiwa..bunuh diri dsbnya....Orang kampung jarang bunuh diri dan biul ...Ni semua kerana tekanan hidup...

Takde sorang pun yang nak dan sonok2 jadi gila...Cer tanya orang kat Tanjung Rambutan tu...Nak ke masuk spital mental?...Watpe...yang masuk tu kerana masalah la...pressure...bukan sengaja tapi keadan persekitaran yang buat manusia jadi gitu...


Me terlibat dengan pojek Orang Asli satu ketika dulu...me tau camner sonok nya dok lam utan..Takyah sangat nak pikir apa2...road tax, income tax, GST...hmmm...Tapi tengok la priority kehidupan ...Nak yang mana satu?...

Kalu sekarang ni me pilih dok lam utan...Jauh dari orang ramai yang mengganggu...Bole berkarya semahu nya...Tu kalu me di beri pilihan untuk bebas la....Orang lain memang mungkin tak mau...Masing2 pandangan la..

Dah lama sangat kat satu2 tempat ni jadi bosan pun ya....Tu Nabi kita galakkan berhijrah...Tempat baru memang la lain keadaannya...Dan penghijrah ada je rezekinya kalu rajin berusaha...Kalu malas..dok tidur atas duit pun abih gak...



Me citer ni semua bila me sembang dengan orang yang jual kuih tu...Tokey dari Kelantan dan ada pekerjanya dari Selatan Thai dan yang ni dari Indonesia...Mereka berusaha dan ada pun rezeki...Cuma ada la gangguan dari PBT/Pihak Berkuasa Tempatan....Tu biasa la...sama2 menjalankan tugas dan cari makan dengan tugas masing2...Susah me nak citer pasal ni...Cuma berharap sangat dalam kegawatan ekonomi cam ni muncul la pemimpin yang berpandangan jauh dan practical about the reality of today's life, macam MB NS tu...salute to him...




Setakat ni lah saja yang dapat di kongsi buat masa ini. 
In sha Allah di lain kesempatan kita ketemu lagi 


sekian
wassalam.