Saturday, 12 March 2016

nasi ayam versi SM


bismillah


"lama tul tak makan nasi ayam kan?"



Me terdengar suara kat lam bilik sebelah master bedroom ni...Hmmm me faham benar la yang dia orang dah kempunan nak makan nasi ayam yang me masak. Memang pun dah lama gak la me tak masak nasi ayam. Masak nasi ayam ni banyak keje sikit banding dengan lain2 dish..Macam2 nak kena buat. 


Lebih kurang kul 8am me pun gi la kat pasar sek 6...Memang pagi2 gini tak la sibuk sangat..Kalu pah kul 9am memang jem gak la kadang2 nak parking pun susah..Tika me sampai ada gerai yang tengah susun barang2 jualan pun...tapi gerai jual ayam dah buka...

Kalu masak nasi ayam me tak pilih sekor tapi ambik parts je la...Biasanya bahagian paha la...banyak isi... dan juga ambik kaki ayam untuk sup...Untuk lima paha dan kaki ayam harganya RM19... kaki ayam kira free...Bagus gak tu..

Kalu gi saja2 nak minta kaki ayam nak free segan gak la...Nampak stylo tapi gi minta kaki ayam free... apa hal bro...huhuu..Ari2 gi dok minta kaki ayam...sampai seminggu masuk lam surat khabar atau kena viral...famous giler pah tu....huhuhuu.


Lain2 bahan dah ada kat umah, cuma cili merah je yang takde. So me beli la cili merah dan teringat juga salad juga kesum...Mesti heran kan beli kesum nak wat pe la agaknya tu...Bukan nak masak asam pedas pun..Tengok la nanti yer..


Ari ni untak masak nasi ayam ni me kan citer dan demo dengan pic sekali.. Senang nak ikut...Kalu citer jer tunjuk pic yang dah siap tak fair la takut tak jadi me lak kena serang...Mau tak naya...tak leh kuar umah la gayanya....huhuu..


Mula2 kita tengok apa bahan2 nya...hmmm

Mesti la ada ayam...tul tak...kaki ayam jangan lupa lak

Bagi lain2 bahan tu cer tengok kat bawah ni...

:Bawang putih...bawang merah..halia..kicap..
(ni bahan2 untuk marinate)

:Sup bunjut...asam keping atau limau nipis..tomato...bawang putih dan merah...banyakkan bawang putih kalu masak sup..
(ni la bahan2 untuk masak sup)


:Cili merah...gula ..garam..air asam jawa..kesum...
(untuk sos la)



Langkah pertama...Tak langkah tak masak la jawabnya ...Dok berdiri kat situ...cam ner...Kena start melangkah la..hahahaa..


Preparation untuk rebusan ayam..

:Masukkan semua bahan2 untuk sup..
Rebus biar gelegak..dan masukkan ayam...
(tak tumis...nak avoid minyak dalam sup).
Biarkan hingga la kulit ayam tu dah menegang ...
Lebih kurang 5minit gitu la...
Angkat dan toskan...


:Sementara kat dalam sup tu masukkan kaki ayam...Biarkan rebusan hingga masak..Jangan lupa perasa nanti tak rasa apa..garam bukit elok gak la guna. Make sure kuah sup tu banyak kerana ada lagi akan di gunakan untuk lain2 dish. Adjust balik perasa dll agar tidak hilang rasanya bila di tambah air rebusan tu...

Setakat ni agaknya leh paham kan...simple jer ni...


:Blend kan bawang putih...banyak guna bawang putih wei...Tengok pic tu camne seperti yang telah di proses dengan blender tadi...

:Juga blend kan halia...asing2...Jangan blend sekali gus dua2 bahan tu.. Asingkan kerana untuk buat sukatan nanti..

Kalu nak campur sekali kalu dah expert sokay la..Kalu masih rangkak peringkat novice lagi takyah nak lagak sangat..belajar dari bawah la..huhuu..me dulu pun kena torture gak..

Maaf ye me gurau2 jer tu...




:Dah siap blend...masukkan dalam satu bekas...Bawang putih ikut sukatan mesti lebih separuh daripada halia...Halia ni kalu banyak jadi pahit gak..Me guna halia muda..Bawang putih banyak pun ok...bagus untuk kesihatan jantung pun...

:Masukkan dalam bekas ikut sukatan tadi dan masukkan kicap masin manis...Ikut la brand apa pun janji halal ...Jangan banyak sangat kicap tu...Agak2 la untuk marinate ayam...Campurkan dengan kuah sup...biar cair sikit..Kalu nak masin tambah la garam...suka ati la ...

Kalu tingin sangat nak darah tinggi lebihkan la garam tu...huhuhuu...jangan wat pasal wei...


:Ambik kan ayam yang telah di tos tadi...Masukkan dalam bahan2 marinate tu..biarkan 20min gitu la lebih kurang..Pastikan perapan ayam tu dah sebati. Ayam tu tadi dah di rebus...jadi perapan tu memang bole masuk dalam tisu2 ayam tu with ease...biar sekata.


:Sementara tu bole la prepare untuk sos..Cili merah tu buang biji eak..Ni leceh gak la tapi me dah expert bahagian buang biji ni...orait punya..

:Dah siap buang biji...blend kan dengan bahan2 sos seperti dah citer kat atas tu la..Tak yah repeat la...Lupa nak cakap dalam sos tu taruk gak kuah sup dan sedikit virgin olive oil..Kalu nak masakkan kan sos tu pun bole...me prefer yang raw, fresh gitu...

Tengok jer balik ok..Kalu dok repeat bila nak siap masak ni..hihi




Nampak tak daun kesum tu untuk apa?...Ni ciptaan baru ...dah modified pun...Sedap dan wangi sos tu wa cakap lu...

Bagi me la dalam masakan ni kita kena banyak gak la buat observation dan mencuba untuk mengolah kembali dengan membuat penambahbaikan kepada resepi yang sediada. Tak de sapa nak marah pun kita nak wat camner janji takde yang mabuk atau mereng selepas makan ok la...Kalu pah makan tu datang balik dengan mangkuk tingkat ....hmmm...tu tanda kejayaan la...hahaha.


:Ayam tadi yang di marinate tu kuarkan...Untuk di keringkan...Nape nak keringkan?...Bagus la tanya tu...Jawabnya nak suh kulit tu nanti bila goreng jadi crispy...kat dalam juicy...

Payah gak nak dapat kesempurnaan tu...bape kali cuba dapat la...keep trying.


:Nak masak nasi pula me ambik yang paling simple la...Tumiskan bawang putih dengan halia...Guna marjerin bukan minyak masak...Setelah naik bau masukkan beras...Goreng dulu beras tu dengan bahan tumis baru masukkan kuah sup...

:Bukan air paip...Ingat... kuah sup...baru la ummph ...Buh garam sikit...Ada setengah taruk bunga lawang, kayu manis etc...Tadi me cakap go for a simple kill...

Nasi dah settle...Tinggal nak goreng ayam je la..

Ayam kena deep fry baru la masak dengan sempurna...Kalu tak pandai goreng nanti kulit tu melekat kat kuali...

:Pastikan minyak tul2 panas dan goreng dengan api sederhana...lebih kurang 15 hingga 20 minit gitu la...Kalu kuali atau piuk yang ada timer lagi terbaik la.

Cer tengok texture kulit dan isi ayam tu...kemerahan  gitu..Cantik nampak..Tercapai la rasanya standard yang me nak kan tu...me puas hati..Kita potong dengan chopper...Tengok kat dalam masak tak?...Tadi me cakap goreng lama sikit dengan api perlahan..biar masak tak hangus tapi masak sama rata luar dan dalam...

Jeng jeng jeng tengok pun dah tahu...terbaik..crispy outside juicy inside.



Kalu nasi ayam ni nak dihidangkan kena la ada salad...tomato dan timun baru la lengkap...Tengok, ada kicap yang guna untuk marinate tadi tu di campur kuah sup...kasi cam thinning la...macam dipping sauce...sos cili ..nasi ...hmm..marvellous kan...



Senang jer nak masak ni...janji ikhlas...Ingat masak dengan kasih sayang ok...Sayang diri sendiri dan sayangkan orang terdekat di hati...Cooking is an art too...my cooking ada nama...hmmm.. edible art series....

Selamat mencuba...

Ni antara signature me gak la...Kalu balik kampung...salu la me di jemput khas untuk masak nasi ayam..bukan me pandai tapi suka bagi orang makan...Kat kampung me ni takde jual nasi ayam...in fact some of them, elder generation never knew and never have a taste/bite on nasi ayam...Masa first time me masak/kasi makan...woww...sonok tengok pakcik makcik adik kakak abang2 makan...me gumbira sekali la..huhuuu

Sebagai penutup...


Ceria2 selalu..Jangan gundah gulana ...Kita buat orang lain bahagia dengan sendirinya kita turut gembira...Tiada yang lebih indah selain dari membuat orang yang kita sayangi dalam keadaan sentiasa bahagia...

bahagia mu bahagia ku jua.


sekian terima kasih
wassalam 
cheers mate.