Wednesday, 16 March 2016

masakan kampung....ringkas tapi ummmphh (part one)


bismillah


Makan ni tak kira apa la kan...janji kita berselera...

Kadang2 nasi dengan telur mata dan kicap pun kan main lagi laju...Me pun tak kira gak janji ada mari itu ummmmph nak makan...Tapi bagi me la...me can always have the appetite whenever there is ulaman.. dari kecik lagi cam tu...

Ri ni pun ada hal tadi sikit nak cepat2...so masak la apa yang patut untuk di telan...Ok gak la kena dengan nasi panas sambil cicah ulam dengan budu...Ikan goreng je pun...Sambal cili ni kalu tak de kuah pun sokay...Macam pelincir...macam kicap la bagi setengah orang.



Nampak je macam sambal cili bodo...Tapi sekali cuba takut len kali dok bertenggek tepi tangga tunggu bila la nak masak ini sambal. Masa me mula2 di perkenalkan dengan sambal ni memang me pun pandang sebelah mata je...Apa sangat la nak kecoh...setakat sambal cili...hmmm...me salah la pulok...

Bila me makan peeeergh...kan main lagi sedap...Sejak dari ari tu me memang bernekad nak belajar masakan minang...hmmm...Sekarang me dah faham dan mahir la dalam sesetengah juadah minang ni...jangan wat pasal ye...hihihii.

Me dah penah bagi resepi pasal sambal cili ni...Tak pe la me bagi lagi sekali..Banyak kali pun sokay takde polis nak tangkap pun huhuhuu...

Senang sangat nak prepare sambal cili ni..

:ikan di goreng segaring2 nya...make it very crispy..baru ummmph

:bawang merah hiris nipis2

:Tumiskan bawang hingga garing dan masukkan cili yang di blend tadi.



:Goreng sampai pecah minyak dan masukkan garam...
dan tuangkan ke atas ikan goreng tu....Dah siap...senangkan.

Paling simple tapi rasanya menyengat...kerana ada pedas, masin dan ada manis rasa oleh bawang tu...Takyah gula pun...Orang minang masak sambal ni dengan kentang pun sedap...Dengan ikan yang di goreng garing..fuhhh..dengan tulang2 rembat.



Kucing nengok jer la kalu masak ikan sambal cili ni..Memang kucing frust...Takde bahagian untuk dia..Kalu di bagi pedas lak...Nak kena siapkan kole dengan air untuk dia ..Kucing geleng kepala kalau tengok masak ikan sambal cili...kalu ikan tawar memang la meow manjang huhuuu..


Ni antara my favourite ulaman la...pucuk gajus/ketereh, celur pucuk ubi, kacang botol, jantung pisang celur dan yang susah nak jumpa ni ada pucuk jenerih...dia punya lemak semacam la...sedulang pun me leh abihkan...

Selain dari ulaman yang boleh di petik begitu je, ada gak la lain2 sayuran atau tumbuhan yang senang bole dapat...Takyah beli pun...contoh macam cendawan kukur/kulat sisir yang tumbuh atas batang pokok getah...Bukan main lagi sedap untuk di makan. Kat bandar memang tak jumpa benda2 cam ni...Tu la me salu cakap miskin bandar dengan miskin kampung jauh bezanya...Miskin kampung tak la sampai kebulur.



Masa me balik kampung tempuh ari...me gi la kat pasar Pasir Mas....Macam2 ada jual...murah2 je...Ya la kat kampung dan bandar kecik...Kalu jual mahal sapa nak beli lagi pun standard of living di kampung jauh nar beza dengan di bandar2 besar..

Selain dari sayuran dan ulaman orang kampung makan ikan air tawar yang wild bukan ternak punya...Biasanya tangkap dalam sawah padi la...Kalu dapat banyak dijadikan ikan masin/kering...bole simpan lama...Memang sedap nar untuk hidangan...Macam ikan sepat...perrrgh tak yah lauk lain la weiii..



Tengok pic kat bawah ni, masak asam pedas jernih/clear soup...Me masak masa anak me menjalani pembedahan dulu...Orang kampung makan makanan untuk kesihatan...Senang pun nak dapat tak yah beli...Kalu rajin masuk bendang gi tangkap dapat la...hmmm...Cer peratikan...orang dulu2...mana ada obesity...Sekarang je dengan fast and junk food segalanya tu buat ramai yang obese...



Yang me masak ni ikan haruan. Memang ramai yang tahu ikan haruan ni sangat bagus untuk membantu mempercepatkan sembuh luka masa pembedahan. Kalu kat pasar di SA harganya dah RM38/kilo tapi kalu kat kampung leh dapat free je...Kalu rajin masuk bendang dapat lah ikan ni...





Budak2 kat kampung ni la keje dia orang...Bila waktu lapang turun ke sawah padi tangkap ikan...Dia orang takde la sangat nak main computer games ke apa...Maklum lah orang kampung...Mak bapak mana mampu nak beli gadget games tu semua. Yang bagus nya bila takde main games tu bagai, persahabatan dengan kawan2 bole jadi akrab...

Masa tangkap ikan tu mereka tolong menolong antara satu sama lain..Takde nya nak dengki ke apa...Macam2 la cara nangkap ikan ikan tu...Ada yang guna jerkap/yang buat daripada buluh...Guna taut, tuai, atau tangkap pakai tangan kat dalam lopak...Ikan sawah ni macam puyu, haruan, keli, sepat memang jenis hardy...bole hidup dalam lumpur berminggu lamanya. 

Kadang2 kalu nasib tak baik jumpa gak ular...Tu la bila turun ke sawah tu ramai2 takde nak takut pun....enjoy ada la...Syok gak ingat masa kat kampung dulu. Me pun salu gak la wat keje tu...Balik kena siang ikan tu lak...huhuu


Kat dalam sawah tu bukan je ikan yang bole jumpa....Macam2 ada...belut takyah citer la, memang banyak pun...Ada satu jenis siput, bukan macam siput sedut kat pantai barat yang biasa kita makan tu...Ni siput lain sikit bentuknya...bulat2 bukan lonjong macam siput biasa...Masak lemak...fuyooo terbaik wok...Sampai sekarang pun masih ada orang jual siput ni...



Belalang kunyit pun ada gak...Bole makan tu pun..Goreng rangup perrgh terbaik...tapi kalu tak biasa mau muntah...Belalang tak haram pun di makan...Ada yang gulai lemak belalang tu selain goreng. Biasanya belalang ni banyak masa padi sedang berbunga atau masa padi masak pun ada gak...





Kalu nak nangkap belalang ni pada waktu malam la...Senang tangkap masa dia dok rest dan tidur kat batang padi tu...Kuar ramai2...waaah cam pesta la...Ehhh...belalang tidur ke tak eak? Tak kisah la janji kita senang tangkap...huhuuu.




sekian saja 
kita jumpa kat part two lak eak...lom abih agi citer ni
teruskan follow yer..
terima kasih 
wassalam