Friday, 4 March 2016

maggi sup ikan tilapia...kow abih brooo...

bismillah


Mee maggi ni di takrifkan dalam kategori makanan segera gak la. Memang makanan segera ni tak baik untuk kesihatan jika kerap kita makan. Ya la..nama pun makanan segera jadi bukan barang fresh la...Ada chemical tertentu yang di gunakan sebagai preservative untuk makanan tu tahan lama...

Kalu tak caya check la kandungan makanan segera yang ada di pasaran...Yang keluaran luar negara ke dalam negara ke kebanyakan nya sama jer formula pemprosesannya..

Tak kisah la pasal tu...dah kita yang makan dan yang beli pun nak salahkan sapa lak. Me pun makan gak maggi ni tapi tak la selalu...i'm not a die hard fan of fast food especially frozen or ready packed macam maggi ni...


Mungkin ramai yang makan maggi...tapi mungkin juga ramai yamg tak tau asal usul maggi ni...Me yakin tak ramai orang ambik tahu sapa pereka cipta resepi maggi yang famous satu dunia sekarang ni...Kalu nak tau bole la me kongsikan sedikit sebanyak pasal maggi ni...



Company maggi ni bermula di Switzerland pada tahun 1885...Bila Julius Maggi ambik alih perniagaan bapanya...Julius Maggi ni la yang jadi the founder of maggi company...maggi GmbH di Singen Germany di mana sampai sekarang la ada kat sana beroperasi...Lama nar pun maggi eak...Idea ni tercetus selepas zaman industrial revolution pada 18th and 19th century...till in the 1840's...Niat asalnya nak bagi makanan segera yang murah kepada pekerja/buruh pada waktu tu...Bagus gak idea tu...

Memang pun me ingat tahun 70an maggi ni hanya 35sen je sebungkus...Tapi kalau tak cukup 5sen tak dapat gak makan maggi...Meraung menjerit guling2 kat kedai runcit tu pun memang tak dapat gak la...Ada kat tangan 30sen mana nak cari 5 sen agi...jual botol dulu baru top up untuk makan maggi yang 35sen tu...Hebat gak kisah maggi nih..

Pada tahun 1947 setelah banyak kali bertukar tangan...akhirnya Maggi's Holding Company bergabung dengan Nestle' ...jadi la Nestle'-Alimentana SA dan di kenali dengan nama Nestle' SA.

Company maggi ni jual macam2....sauce...seasoning...dark soy sauce..kiub dan banyak lagi la.. Maggi segera noodles ni paling popular di India dan Malaysia...di Malaysia Nestle' ada 39% market share dan 90% market share di India...

Pada jun 2015 maggi kena ban jap kat India...kerana test dapati ada kandungan lead dan msg/monosodium glutamate yang melebihi paras untuk kegunaan manusia...Sekarang dah ok dan di jual balik kat orang ramai...duta produk tu Amitabh Bachchan wei...

Biar lah pakar2 di bidang masing2 yang kaji...Kalu kita rasa tak elok untuk kita jangan la makan...Kalu rasa ok takde orang larang ..kerana so far tak la di haramkan penjualannya...Jadi ok lagi kalu nak makan pun...Tapi kalu selepas makan tu terus jadi giler...bercakap pun sorang2...itu macam tak bole la makan...kikikikk

Dah lama pun tak makan maggi ni....Malas nak kuar lagi pun ujan rintik2...Jadi tinjau2 la apa yang ada kat dapur...Maggi ada lagi pun...sayur pun ada...hmmm... Maggi ni kalu di ubah suai ok gak pun...Sekarang macam2 orang jual atau masakkan maggi ni...Ada maggi ketam...maggi daging ..maggi udang ..maggi keting kambing...

Me tingat lak satu masa dulu me penah makan noodles ikan kat Sabah ...Macam2 jenis masakan ikan...ada sup bibir ikan.. tulang..kulit..telur..kepala...ekor...pipi ...perut macam2 la asalkan datangnya dari ikan..Sambutan kat resto tu memang la phenomenal...Terkejut me tengok ramai orang beratur...



Hmmm...ari ni me dapat idea...Ada lagi dua ekor ikan talapia...Best gak ni kalu me masak maggi sup ikan talapia...waah rare gak nih..Biasa lah ikan talapia ni ada bau sikit...Ya la datang dari kolam...bau macam tanah pun ada la sikit2...so kena cuci betul2...me basuh dengan limau dan garam...perapkan beberapa ketika..

Kali ni nak masak sup takleh la ikut macam masak sup ikan biasa2 tu....Ni kan air tawar...jarang orang buat sup...Biasanya goreng la..makan dengan sambal...Takpe kita tengok apa jadi nanti me kejekan ikan ni...

Untuk neutralise kan bau ikan ni me kena pandai la adunkan bahan2nya...

Setelah ikan tu di cuci lepas perap tadi...me dry kan jap...biar air perapan tu kuar ...kasi moist kan sikit ikan tu...



lain2 bahan...

:maggi tu mesti ada la wei...hmm

:bawang besar

:bawang putih...kalu stim ke sup bawang putih kena banyak la...bagus tu...untuk organ2 dalaman especially jantung

:cili api dan cili hijau...hiris je

:halia muda

:sup bunjut...kayu manis, cengkih, bunga lawang etc

:asam jawa

:lada hitam

:kacang panjang hiris nipis

:tomato potong dadu...masukkan separuh masa awal dan separuh lagi masa nak angkat untuk di hidangkan.

:serai...ni me tambah untuk seimbangkan bau dan aroma

:perasa dan daun bawang

(me masukkan continental herbs..italian ...rosemary leaves...parsley flakes..all purpose seasoning...ni me fusionkan dengan tropical herbs seperti halia..serai)


\
Nak masak ni senang je...Masukkan semua bahan2 tu kecuali sayuran seperti kacang...Tak yah tumis... Biar didih dan masukkan ikan ....Tutup kuali...biar mereneh sehingga ikan tu empuk..

Lupa lak...tomato dan kacang panjang masuk last la...Jangan over cooked lak..Taruk la perasa especially garam tu akhir sekali...Garam...sodium tak elok kiranya di masak di atas api yang kuat...Nama pun perasa/perisa...me guna rock salt atau garam bukit...



Dah masak ikan tu...serve la dalam bowl...Ingat, maggi tu di rebus berasingan...Dah lembut maggi tu asingkan...Biasanya me akan taruk sikit virgin olive oil kat maggi tu agar loose...tak melekit..



Kat masakan ni me langsung tak guna perencah maggi.. ... Ambik noodle tu je...Perencah simpan la kalu nak pakai len kali...hmmm. Yang kita masak fresh ni lagi bagus dibandingkan dengan yang ready made kan...

Begitu lah kisah maggi sup ikan talapia...Kalu nak cuba ok la..tak semesti ikan tilapia..ikan merah..jenahak..tenggiri pun bole..Setengah orang tak makan ikan air tawar...Jadi guna la ikan laut...pun sokay...Len kali me nak try ikan pari lak...hmmm...Mana tau kesedapan...hehehe..

Rajin2 lah mencuba segala resepi...Mana tau satu ari nanti orang akan memanafaatkan ciptaan2 kita yang merekacipta berbagai resepi untuk di cuba oleh orang ramai...macam Julius Maggi tu...dia buat maggi kita buat la resepi lain lak...

sekian lah saja untuk kali ini...
kalu dah cuba tu antar2 la kat me semangkuk nak gak rasa air tangan orang lain....lain padang lain belalang nya..hmmm.


thank you
cheerio mates.