Friday, 18 March 2016

masakan kampung...ringkas tapi ummmph (part two)


bismillah



Kat kampung me ada sorang kita panggil Tok Memberang...Kalu nak ikan darat/fresh water pegi je jumpa dia, bagi la token RM2 ke...Dia pun pegi la masuk bendang...Tak sampai setengah jam banyak la ikan yang dia bawa balik...Memberang kan pandai tangkap ikan...Mungkin dia ada cara, petua atau ilmu di bidang tangkap ikan tu...Me respect people like him...hats off...Orang ada PhD pun tak dapat nak jadi macam dia...tu baru real pro...



Kat pasar SA...hmmm...jangan cakap la...Segala bendanya mahal ...ya la penjual ikan sayur leh drive BMW dan Alphard...Kat Pasir Mas penjual ikan sayur naik beca je...Duit simpanan tu ada la kot...Anak2 biasa la masuk universiti...Setiap rumah...hampir lah at least sorang mesti ada yang masuk universiti...Tu kalu di kampung me la...Dia orang tekankan kepada pelajaran...Tak nak jadi macam dia orang kais pagi makan malam...huhuuu...



Tapi senario tu terbalik lak dengan orang2 di bandar...Sijil/skrol universiti tak semestinya menjanjikan pendapatan lumayan...Tu ramai yang berniaga...Terpaksa pun ye kerana susah nak dapat kerja...Ya macam me cakap ada kena ngena dengan standard and cost of living....Berniaga burger dan mee rebus pun leh hidup mewah kalu kena caranya kat bandar ni...Kat kampung niaga burger memang la takde harapan nak jadi jutawan. Demand tak de..



Tapi tu la kat bandar ni susah nak dapatkan ulaman kampung cam ni...Orang sekarang pun dah tak kenal lagi ulaman...Kalu tanya Kfc dengan mcD semua budak2 sekarang tahu...Dah ramai pun anak2 muda sekarang yang obese..Kencing manis pun ada ramai gak...Memang ramai yang over weight...BMI/Body Mass Index pun dah haru biru lintang pukang...Makan tak jaga, ikut selera je...

obesity is nothing to do with genetic, it's a lifestyle disease




Di antara sayuran kampung yang senang dapat.. memang tanam kat compound umah je pun...hmmm...macam petola..terung, kacang panjang, bayam, kacang botol tu memang sentiasa ada. Kalu herbal lak macam serai, kesum, lengkuas, halia, kunyit, bunga kantan tu memang la siap di tanam..Semua tu bole buat sayur atau di celur lagi bagus...Takde minyak dan sangat la bagus untuk kesihatan...


Dah ada kajian di buat oleh universiti luar negara yang budu ni ada khasiatnya...anchovy/bilis ni tinggi protin nya...fish paste...hmmm..Sekarang ada lak yang di buat macam kiub..Senang nak bawa la kot...Taruk air panas jadi la liquid...Kena kreatif gak la kalu nak tembus pasaran antarabangsa..Tak gitu?...Ceeeewah...Mat Salleh makan budu...stylo giler tu....bila kena tempoyak terus tumbang hu hu hu...



Kalu rasa tingin nak makan ayam...hmm..Pun tak yah beli...kerana ayam kampung memang senang di bela...Lepas gitu je tau la dia natang/kalu orang kita panggil dia orang..hmmm...kikikik gi cari makanan sendiri...Kadang2 nasi dingin, beras, padi, hampas kelapa pun dia natang tu bedal...Segalanya senang dan within reach la katakan....Murah, senang dapat dan menyihatkan...Tu pasal bila buka resto makanan kampung sampai fullhouse, no seating places available...Kuat gak penangan makanan kampung ni..





Bagi peminat tegar budu...ada caranya nak makan budu ni biar sedap dan ummmph...Cam ner tu?..Meh me ajarkan...

Ada macam2 brand sekarang ni tapi yang paling meletup cap ketereh la...gajus nama lain untuk ketereh...Me pun suka gak guna yang cap ketereh tu...Kalu nak sedap...dalam budu tu taruk limau nipis....ikan bakar..bawang merah hiris...cili api kira a must la...Yang lagi brutal di taruk nya tempoyak....ada lak mangga muda...Makan dengan ikan haruan bakar atau goreng kunyit...me panggil ikan goreng bodo2...Dah berair pipi ni...fuyooooo terbaaaik.







Give it a try...who knows you might like it....



Orang makan budu terror matematik, macam gak orang makan tempe...Mungkin pasal protin kot...Me saja je cakap gitu biar laku budu tu...hahaha...but seriously...those who come from fishing villages...they are gifted or what, I don't know, is it due to nutritious practice?...They are good in mathematics...Dia orang anak nelayan memang makan budu dan hasil laut...ikan, sotong, ketam  bagai......Mungkin kebetulan...tapi tak mungkin kebetulan kalau dalam 10 tu 8 yang pintar dalam matematik.


Memang me tabik dengan anak2 nelayan...Buat math sambil baring2 je atas wakaf...Kita ni berpeluh lom tentu dapat jawapan...Tapi dia orang kalah dengan me bila time melukis...me pulun abih..tak kasi chance nye...Dia orang tu jenis left barain ...me lak right brain...ok la tu...hmm...Masing2 dengan kelebihan yang tersendiri. Besyukur apa ada nya.



Macam jeruk maman ni rasa me la memang ramai yang tak kenal apa itu maman...Usah nak makan tengok pun lom penah..abih camner...Rasa me la sayuran atau tumbuhan ni mesti ada medicinal value...Memang me punya favourite ni tapi bukan ada pun jual kat resto...Bulan puasa ada la nampak muncul ...pah tu takde balik..




Kalu makan kat kampung ni la biasanya juadah yang kita hadap...Takde nya yang mahal2 tapi yang me rasa la sungguh tinggi nutritional value nya...Masak tanpa minyak, santan atau bahan2 yang dapat menaikkan kolesterol...Setakat celur dan ulaman tu jer...

Buahan pun sentiasa ada...available..Main ambik je kat tepi dapur...Indah tul tinggal di kampung...Tapi tu la..orang kampung nak jadi orang bandar dan orang bandar tingin lak nak ada kehidupan macam kat kampung tu...Ya la...manusia tak penah puas dengan apa yang dia ada...Tapi kita ada pilihan ...ambik la yang mana rasa sesuai dengan hidup kita...Takde pun yang paksa kita.



Kalu nak citer lagi pasal makanan kampung ni rasanya tak kan abih...Memang banyak sangat...Lom lagi masuk bab kuih2 kampung/tradisional...1001 malam la agak nya...Ni pun dah panjang lebar...nanti muak la baca kan...Baik kita berenti kat sini la yer.


sampai ketemu lagi 
sekian terima kasih adanya
wassalam.