Tuesday, 8 March 2016

sotong kelar.... cam ner tu?


bismillah


Dua ari lepas me gi pasar...Dah lama sangat tak masak sotong....Biasanya sotong ni wat sambal tumis atau masak ketuk serai la yang paling femes..Terfikir gak lam kepala nak try something new...Penah nampak ari tu kat Sabah orang jual tepi jalan sotong bakar...Tapi bakar yang paling best guna arang atau kayu api..Kat bandar ni mana nak buat unggun api...Silap unggun satu seksyen ni terbakar...Masuk paper kebakaran di sebabkan sotong bakar...Leh femes tapi salah cara huhuuu...Takpe la tak femes pun kalu cenggitu.


Sotong ni kalu stim pun sokay gak...Hihiii takut gak tersilap stim nanti sotong tu melompat kuar piuk...Haru jadinya...Me beli tak la banyak sotong ni...Sekarang mahal harganya RM30 sekilo...Tapi dah tingin kena la beli gak..

Ari ni nak masak apa pun lom tahu...Kalu masak sayur dengan sotong ni dah terlalu common lak...Kena fikir yang lebih ummph sikit la...Me dah dapat idea...me nak stir fry sotong ni...Nak masak sotong kena tau tekniknya..Kalu silap masak jadi keras macam plastik lak...Kalu terlalu lama rebus ke apa nanti kecut jadi sebesar ibu jari lak...

Mula2 me kelar2 sotong tu...jangan tersilap kelar lak...kalu terputus dah tak lagi di panggil kelar la lagi




Haaa ni la bentuknya selepas di kelar tu...Potong dengan pisau tajam...agak halfway through la...jangan dalam sangat nanti berkecai...Lepas tu ambil la lain2 bahan untuk di lumur pada badan sotong tu...marinate la kejap..Taruk sikit garam..bawang putih ...halia..black pepper dan asam limau..Biarkan setengah jam gitu la.


Me guna bawang putih banyak sikit...Kunyit hidup serta halia yang telah di chopping tu kalu rajin...tumbuk atau blend lagi bagus...Semua herbal hutan hujan tropika ni memang terbukti sangat banyak khasiat nya untuk kesihatan tubuh badan manusia. Makan untuk sihat bukan makan dengan nafsu untuk kenyang melampau...



Tumiskan bawang putih dan bawang besar yang telah d hiris ...setelah naik bau dan nampak layu dan kekuningan...masukkan lah sotong kelar tadi tu...



Bila dah hampir empuk....hmm..don't cook for too long..nanti keras sotong tu...Masak atas api sederhana...stir fry secukupnya..

Last sekali masukkan tomato yang di potong dadu...sedikt jer garam dan asam limau kerana masa marinate tu dah ada  bahan2 tu tadi...Ooo lupa...untuk rasa pedas masukkan gak black pepper...titiskan sikit sesame oil/minyak bijan.....Yang penting masukkan herbal untuk bangkitkan aroma...Apa mende herbal tu?...Serai yang di hiris nipis juga daun kesum...tutup piuk jap...Lebih kurang 3 minit buka piuk tu...fuuuuuh...bau yang mengancam sanubari..



Taraaa dah pun siap untuk hidangan...Tak susahkan...fuyoo...sedap nihh....yummy ...tastillicious and very salivating...good food is not necessarily hard to prepare...give it a try..may be you might like it..


Sos daripada stir fry sotong kelar tu me gunakan untuk masak kangkung....Omputih panggil kangkung ni kalu tak silap la water convolvulus....waaah glamour giler nama tu...Ada me tulis lam blog pasal water convolvulus ni...Citer pasal Hang Tuah makan kangkung...

Memang terbaik la pun goreng kangkung ni....Aroma sos tu sangat menyengat dan mengembang ngempiskan hidung...Tak sabar nak menikmati hidangan santai ni...it's so simple to prepare...cheap, nutritious and available all the time...

Tak tingin nak makan bersama me ke wei? Jom la kita sama2 pekena juadah ni...Kadang2 kalu ada makanan cam ni me tak makan nasi pun...Cukup la dengan sayur dan sotong kelar ni saja...Teguk air limau panas...fuyooo...Segar jiwa raga...Limau panas kan bagus...hmm..




jumpa lagi kalu ada citer baru

sekian
wassalam