Wednesday, 9 March 2016

nasi goreng kurma


bismillah


Ari ni tak tau nak makan apa?....Pegi dapur...hmmm....nasi masih ada...elok lagi...Dok congak lam kepala...kalu masak banyak pun sapa yang nak makan...me sorang je pun...Anak2 ikut Mem...dah 4 ari diorang takde kat umah...


Ke hulu ke hilir tak tau nak buat apa...Terpandang buah kurma atas meja yang Mem bawa balik dari umrah minggu lepas...Tak kan nak hentam kurma jer...Mana leh jadi...Sarapan lom agi..dah jam 12 lebih....hmmm...Ni tak bole jadi...Me kena masak gak ni...kira brunch la kalu lagu ni...



Taraaaa I got an idea...why not...I'll try something different today?

Check bekalan lam peti ais....waaah...banyak lagi bahan2 mentah yang ada...hmmm.. Ok la kalu cam tu...the simplest...fastest and delicious is of course fried rice..but today not a normal fried rice....something special...Sabar yer...nanti me demo kan nasi goreng kali ini yang di katakan special tu...

Kita tengok apa dia bahan2 yang akan me gunakan nanti.

:bawang besar
:bawang putih
:kayu manis dan bunga lawang
:telur
:ikan bilis



Ni yang bahan2 atas tu semua untuk di tumis.

Yang lain2 untuk kerabu...kira mentah gak la...fresh



:nasi putih
:buah kurma
:kobis/celery
:cili hijau
:daun kari
:daun bawang/sup
:timun
:kacang panjang/tauge
:serai
:tomato
:limau/lemon
:epal hijau


Yang lain2 tu biasa la perasa...garam..lada hitam

Nak masak ni paling la senang sangat...Semua main hiris2 je...Takyah nak di lesung tumbuk pun..

Me sengaja tak nak taruk daun limau purut...kesum..bunga kantan dll...kerana kalau banyak sangat yang beraroma nanti hilang bau aroma yang kita inginkan...Lagi pun ni resepi adalah fusion Arab dan Melayu...Kalau daun limau purut tu bagai dah ala2 Siam lak...Saja nak create balance taste and nice aroma...

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya...Masukkan ikan bilis, daun kari dan perahan limau...Memang kalu sapa2 ada sebelah me dapat bau wanginya bahan2 yang di tumis...dah ok semua masukkan telur...kacau2 hingga masak..

Kemudian masukkan nasi...garam secukup rasa serta black pepper..slowly masukkan tomato yang di potong dadu dan kobis..

Kecilkan api...kacau2...dan akhir sekali masukkan kesemua bahan2 ulaman seperti cili hijau yang di hiris nipis, kurma yang telah di siat, epal hijaukacang panjang, serai, timun, taugeh, daun bawang/sup...gaulkan dan terus angkat...

you can feel the crunchiness ...well lots of activity in the mouth...fuyoooo...terbaik..


Seperti yang umum ketahui...garlick tu sangat bagus untuk kesihatan jantung...Juga lain2 fresh veges termasuk lah kacang panjang...tomato...timun juga epal hijau...tauge tu pun sangat bagus..banyak protin gak..jenis kekacang kan....buah kurma lak ..highly nutririous...makanan sunnah daripada Nabi kita...hmm..

Jadi resepi yang me rekacipta ni  bukan saja untuk makan sonok2 tapi macam diet kesihatan gak la...Masak2 makan2 sambil menyihatkan tubuh badan...Jangan main hentam ikut selera je..

Mencegah lebih baik dari mengubati...tak gitu..


Perasan tak me tak gunakan chilly paste, tomato sauce, ketchup so on....me just apply on something very basic...but mind you...it's really mouth watering...Bukan nak puji...Memang sedap pun ...less is more gitu...bukan more or less lagi daaa...huhuuu...Ada bau wangi daun kari..rasa aroma serai..masam2 tomato, epal hijau dan perahan limau..pedas black pepper...serta manis2 buah kurma. Ulaman yang lain2 tu buat everything is so crunchy..chewable untuk latih geraham dan gigi ....Zumba mulut la ni...

It's a balance taste...that's what cooking is all about...simple...looks appetizing and balance taste...if you don't trust me... have a try on this dish..




Sekian lah saja buat kali ni...Semoga resepi simple ni bermanafaat untuk kita semua...

Makan sambil mengamalkan hidup sihat...jom makan2.... 


semoga ketemu lagi
wassalam
cheers all.